Primera pedra de l’Escola de Pinyana – Balàfia

L’alcalde, Miquel Pueyo, ha celebrat que s’hagin començat les obres d’aquest equipament, una prioritat per a la Paeria amb una aportació d’1,2 milions d’euros. El nou centre es construirà per fases, paral·lelament a l’activitat educativa de Pinyana, i estarà enllestit al març de 2022, amb la fusió d’aquesta escola i la de Balàfia El conseller Josep Bargalló ha participat en l’acte que s’ha fet al centre i després ha visitat l’escola Camps Elisis, per conèixer el seu avantprojecte d’ampliació

Les escoles de Pinyana i de Balàfia han posat avui la col·locació de la primera pedra del que serà el seu nou centre educatiu, al solar on ara hi ha el de Pinyana. L’Ajuntament de Lleida aportarà 1,2 milions d’euros a la nova construcció, que desenvoluparà la Generalitat, després que ambdues administracions es comprometessin a tirar endavant amb aquest projecte, llargament reivindicat per les seves comunitats educatives. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat que aquesta era una “prioritat inajornable” per a la ciutat i, ha afegit, que l’educació no pot ser objecte de picabaralles o retards per les relacions entre les administracions. Ha dit que l’educació és un dels eixos prioritaris de l’equip de govern, pel que l’Ajuntament ha fet el possible per contribuir a fer realitat el nou edifici, que ha integrat els dos centres i que acollirà uns 400 nens i nenes. També ha parlat de importància de lluitar contra la segregació escolar i en favor de la igualtat d’oportunitats dels infants.
“És una aposta de futur i un crit d’esperança”, ha continuat l’alcalde, ja que en un context de crisi sanitària, amb motius per estar frustrats i preocupats, “avui estem dient a la comunitat educativa i la societat lleidatana que hi ha un futur i que els agents implicats, professorat, infants i famílies, i administracions, hi som plegats”, ha assegurat. Pueyo ha incidit en què l’estructura de les escoles són l’equip de persones i que posar la primera pedra d’aquest nou centre comporta una part personal i emotiva per a les dues comunitats educatives implicades. Alhora, ha agraït “la tossuderia” d’aquestes comunitats en la reclamació de l’inici de les obres, que avui ja estan en marxa.
L’acte institucional ha comptat amb la presència del conseller d’Educació, Josep Bargalló, qui ha destacat que finalment es pugui iniciar la construcció d’aquest equipament. En la seva intervenció, el conseller ha comentat que les construccions de les escoles han anat variant, com també ho han fet els processos d’aprenentatge, i que l’estructura de l’edifici marca què es pot fer i què no. Amb l’inici del curs escolar, previst per al 14 de setembre, s’està treballant perquè els entorns educatius siguin espais segurs. Bargalló ha assegurat que la resposta a la crisi econòmica.
La directora de l’Escola Pinyana, Anna Moseguí, s’ha mostrat il·lusionada, ja que fa onze cursos que esperen aquest dia. Ha dit que és important l’edifici que s’hi construirà així com el que s’hi fa a dins, amb els projectes educatius i les famílies. Moseguí ha explicat quin elements han posat a la càpsula del temps, com a símbols d’il·lusió i de futur, i que contenen l’essència de l’escola. Primer un pergamí amb els desitjos i les propostes que la comunitat educativa havia fet de l’escola i una motxilla amb el logotip i el nom de l’escola, triats en procés participatiu, que és la que donen als alumnes quan acaben la primària. Per la seva part, la cap d’estudis de l’Escola Balàfia, Elvira Camí, ha explicat que, a més dels desitjos del pergamí aportats conjuntament, han introduït uns dibuixos fets per l’alumnat del centre i un llibre dels 50 anys de l’escola, celebrats el 2017.
El nou centre educatiu Pinyana-Balàfia, a l’avinguda de Pinyana i que fusiona els dos centres del barri, ha començat les obres i tindran una durada de 20 mesos. Es preveu que acabin al març del 2022. L’edifici es construirà en un solar de 8.849,71 m2, amb una superfícies construïda de 3.399,82 m2. Hi haurà planta baixa i primera planta, amb diversos accessos al centre, zones d’esbarjo, esportives, etc. La zona urbanitzada serà de 6.093,36 m2. El nom de l’escola es decidirà més endavant en un procés participatiu
En els parlaments, s’ha fet la col·locació dels objectes a la càpsula del temps on s’hi ha posat, a més dels elements escollits pels centres, unes monedes i les portades dels diaris del dia. També han assistit a l’acte, les tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Sandra Castro, responsable del Servei d’Educació de la Paeria, així com el delegat del Govern, Ramon Farré; el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, i el director dels SSTT d’Educació a Lleida, Carles Vega, entre altres assistents. En acabar, les entitats municipals del barri, les persones representants de les AMPES i els equips directius de les dues escoles s’han reunit de manera presencial i telemàtica.
Escola Camps Elisis
Després, ha continuat la visita a l’escola Camps Elisis, amb el seu director, Joan Porta, on igualment han fet una trobada amb l’equip directiu del centre i s’ha presentat l’avantprojecte de l’obra d’ampliació. L’escola ha ampliat a dues línies i té necessitats d’espai pel que es faran millores a l’Escola d’Adults que hi ha al costat de l’escola, una actuació útil a la seva ampliació.