La Paeria reclama a la Generalitat que reconsideri les mesures aplicades a Lleida per garantir la salut però també la reactivació econòmica

L’alcalde accidental, Toni Postius, ha afirmat que l’evolució de les dades és favorable des del punt de vista epidemiològic pel que ha reclamat al president de la Generalitat, Quim Torra, trobar un equilibri, especialment en el sector de la restauració, per remuntar la situació i evitar el tancament de més establiments. Alhora, ha demanat una millor comunicació i informació més detallada per part del Procicat Postius també ha traslladat al president de la Generalitat la necessitat que l’Estat habiliti mecanismes als ajuntaments que no tenen romanent positiu de tresoreria, així com recursos per garantir amb mesures de seguretat el manteniment dels centres educatius al setembre

L’Ajuntament de Lleida ha demanat a la Generalitat que reconsideri les mesures que s’apliquen a la ciutat de Lleida, la segona capital del país, per tal de vetllar per la seguretat sanitària però també per la reactivació econòmica. L’alcalde accidental, Toni Postius, ha mostrat el rebuig de l’equip de govern al fet que no s’hagin aixecat les mesures restrictives a la ciutat, particularment en el sector de l’hostaleria i així li ho ha traslladat al president de la Generalitat, Quim Torra, en la conversa que hi ha mantingut aquest matí. Ha assegurat que “no estem gens d’acord amb la decisió que ens ha tramés la Generalitat”, ja que l’evolució de les dades des del punt de vista epidemiològic ha estat favorable. Postius ha explicat que a l’inici del confinament parcial el creixement de la taxa era d’un 40 % i avui la diferència és del 70%. “Clarament anem a la baixa, als diferents barris i CAPS de la ciutat” i ha dit que han funcionat les mesures aplicades, agraint a la ciutadania el comportament exemplar i la seva contribució a que la ciutat hagi pogut avançar.
En la conversa telefònica d’aquest matí amb el president, Postius ha manifestat el rebuig a la decisió del Procicat i ha proposat punts de trobada, entre el departament de Salut i les reivindicacions del sector, amb flexibilitat de les mesures, i ha proposat, per exemple, que es pugui obrir al migdia a l’interior dels bars i restaurants; que els establiments sense terrassa puguin obrir, o que puguin obrir tots revisant l’aforament si cal i donar compliment a la normativa, a més de les mesures de desinfecció, distància, etc.
L’alcalde accidental ha reclamat que el Procicat millori la comunicació perquè es traslladi la informació detallada de forma objectiva, “més enllà del que ens va trametre ahir, que la situació de confinament havia de continuar. Entre el tot i el res hi ha un camí al mig” i, a més, sectors com el de la restauració i l’hostaleria han d’afrontar la climatologia de la ciutat, amb onades de calor, que impedeixen fer ús de les terrasses a qui les té. En aquest sentit, Postius ha reiterat que un 30% dels negocis no tornarà a obrir la porta i que molts establiments han estat tancats durant mesos, fet que s’ha de revertir i facilitar-ne l’obertura perquè puguin tenir continuïtat.. “Hem de reactivar l’economia perquè cada dia que passa hi haurà més dificultats”, ha indicat.
L’Ajuntament de Lleida s’ha posat en tot moment a disposició de la Generalitat per facilitar equipaments com el pavelló municipal Onze de Setembre per habilitar-lo com a hospital, per ubicar carpes a la via pública que afavorissin el triatge previ. També en les mesures exigents per complir la normativa, “que han donat el seu fruit, i en canvi, el Procicat no ha acabat traslladant a la pràctica en aquesta darrera decisió”, ha comentat Postius.
Segons ha apuntat Postius, el president s’ha compromès ha parlar específicament de les mesures a Lleida en la pròxima reunió del Procicat i valorar les propostes.
Mecanismes per als ajuntaments sense romanent positiu

L’alcalde accidental ha traslladat al president Torra el seu suport pel que fa al posicionament de la Generalitat perquè no es cedeixin els superàvits dels ajuntaments al Govern espanyol, acordat amb la FEMP, la Federació Espanyola de Municipis. És una mesura, ha afegit, que confisca aquest romanent positiu, va en contra de l’autonomia local i “va en perjudici dels ajuntaments que han fet bé les coses”. En aquest sentit, ha demanat que l’Estat habiliti mecanismes per als ajuntaments com el de Lleida, que no tenen aquest romanent positiu per poder tirar endavant i fer front a les mesures que s’han hagut d’aplicar per atendre necessitats socials, deixar d’ingressar algunes partides, l’activació d’ajuts, etc.

Recursos per garantir una tornada segura a l’escola

Per últim, Postius ha compartit amb el president una darrera reflexió sobre la tornada a l’escola al setembre. El Departament d’Educació ha establert mesures de seguretat als centres educatius, amb requisits que afecten a l’ajuntament, en tant que els centres són de titularitat municipal -la gestió és de la Generalitat-. Per dur-los a terme, comportarà un cost afegit que la Paeria ha comptabilitzat en més de 600.000 euros. Per això, les mesures, ha afegit Postius, han d’anar acompanyades de recursos.