Lleida s’adhereix al comunicat de diversos ajuntaments perquè l’Estat replantegi el decret de mesures financeres

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha explicat la videoconferència d’aquest matí amb deu alcaldes de poblacions d’arreu de l’Estat, de diversos grups polítics, en què s’ha acordat presentar el comunicat conjunt sobre les mesures financeres per pal·liar els efectes de la CovidEs reclama una fórmula que afavoreixi la gestió i el finançament als municipis i un repartiment just dels fons europeu. També es demana una reunió amb la ministra d’Hisenda al setembre

L’Ajuntament de Lleida s’ha adherit al comunicat que diversos ajuntaments de l’Estat presentaran al Govern espanyol perquè replantegi el decret de mesures financeres per a les entitats locals i on es plantegen també accions conjuntes per garantir un repartiment just dels fons estatals anunciats. El paer en cap, Miquel Pueyo, s’ha reunit de manera virtual amb els alcaldes de Madrid, Bilbao, Cadis, Granada, Múrcia, Santa Cruz de Tenerife, Pontevedra, Reus i Saragossa, sent aquest darrer qui ha liderat la iniciativa, amb el seu alcalde Jorge Azcón. Pueyo ha destacat la diversitat ideològica política -amb diversos partits representats- i en situacions econòmiques diferents -amb i sense romanent positiu a tresoreria-, fet que mostra la voluntat de gestionar sense frivolitat i de fer política de proximitat.

El que es vol deixar palès és el posicionament en contra al Reial Decret Llei 17/2020, publicat al BOE, que compta amb l’acord de la FEMP, que indica que els ajuntaments amb romanent poden optar a que el faci servir l’Estat espanyol, qui el tornaria íntegrament més endavant. Això, com ha assenyalat Pueyo, ho han considerat com una intromissió de l’Estat en l’economia local que vulnera l’autonomia municipal i ha incidit en què els ajuntaments són l’administració més propera a la ciutadania i coneixen millor quines necessitats hi ha al territori. A més, les administracions locals compten amb un finançament insuficient, un problema crònic, que cada cop es pateix amb més intensitat, i més en el context actual. 

En el document signat es demana un reunió amb la ministra d’Hisenda, Ma. Jesús Montero, per reconsiderar el Reial Decret que no agrada els municipis, perquè el govern es quedaria sol en l’aval per aprovar-ho al Congrés i seria difícil que tirés endavant.

Durant la videotrucada també s’ha exposat la necessitat que es tracti amb igualtat el conjunt de poblacions, tant si disposen de superàvit com si no, com és el cas de Lleida, i també referint-se als 140.000 milions d’euros del fons europeu amb que comptarà Espanya, més de 72.000 en ajudes directes. Pueyo ha posat d’exemple que han de rebre el mateix tracte un comerç de Bilbao -que té romanent- i un comerç de Lleida -que no en té- a l’hora de rebre suport o ajudes. “No és just que es doni desigualtat en el tractament dels ajuts” i “ens preocupa que l’Estat també actuï de forma paternalista i que hi puguem participar”, ha remarcat.

Pueyo ha matisat que la reunió s’ha mantingut entre alcaldes perquè “és més fàcil entendre’s entre els qui hem estat a primera línia de la Covid-19 a cada municipi i els qui haurem de respondre en l’etapa postcovid”. La convocatòria s’ha fet avui amb aquests deu ajuntaments però s’adreçarà a les poblacions de més de 100.000 habitants i a les capitals de província, amb el que s’espera que se’n sumin més. Els reunits s’han emplaçat a una retrobada de cara a setembre.