Comunitats de veïns pioneres a Lleida en la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum elèctric compartit
L’Agència de l’Energia de Lleida acompanya les set comunitats veïnals que han dit sí a col·locar les plaques a les seves teulades. L’estalvi econòmic i la reducció d’emissions de diòxid de carboni són algunes de les avantatges per tirar endavant amb aquest tipus d'instal·lació
Set comunitats de veïns de la ciutat de Lleida ja han iniciat els procediments per fer possible la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum compartit a la seva coberta. Es tracta de les primeres comunitats que aposten per aquesta modalitat, que es preveu que anirà estenent-se cada cop més. L’Agència de l’Energia de Lleida les acompanya en les diferents fases per assessorar i facilitar el procés.
La Paeria, a través de l’Agència de l’Energia, està promovent aquest tipus d’iniciatives d’autoconsum d’energia solar fotovoltaica, així com compra col·lectiva d’instal·lacions fotovoltaiques en habitatges unifamiliars. L’alcalde accidental, Sergi Talamonte, que és regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, ha explicat que aquesta darrera modalitat compta amb exemples d’èxit a la Bordeta i Raimat. Aquestes accions contribueixen a accelerar la transició energètica, a fer front a l’emergència climàtica i a fomentar l’activitat econòmica verda local. En aquest sentit, Talamonte ha assegurat que comunitats de veïns són agents clau en el procés, donat que la majoria d’habitatges de la ciutat -més d’un 80%- són plurifamiliars.
El procés per instal·lar les plaques fotovoltaiques consta de diverses fases. Primer es fa la comprovació de la viabilitat de la coberta: la potència instal·lable, la generació i el cost aproximat de la instal·lació. Després, s’elabora un projecte tècnic, es fa la tria de l’oferta econòmica i es planteja la proposta de funcionament i d’acords de comunitat per repartir l’energia, etc. Un altre punt que es té en compte és la programació de les accions informatives al conjunt de veïns i veïnes i de les possibles solucions de finançament per evitar derrames, etc. Per últim, cal procedir a una aprovació formal dels acords. Amb tot això ja es pot executar la instal·lació i començar a gaudir de la pròpia generació d’energia verda. El regidor ha animat les comunitats de veïns/es a posar-se en contacte amb la Regidoria o l’Agència de l’Energia per fer l'estudi i donar el pas cap a un canvi de model energètic. Tall de veu S.Talamonte
La instal·lació d’aquest tipus de plaques té dues avantatges importants. Un factor és l’estalvi econòmic. L’important baixada de preus de les plaques i els incentius fiscals fan que els temps d’amortització es redueixin dràsticament (en uns 3 anys per comunitats de veïns). Un altre factor és la reducció d’emissions de CO2, principal responsable del canvi climàtic -sempre que vagi acompanyat d’un consum eficient d’electricitat-.
Fins fa poc, la llei no permetia instal·lar plaques solars fotovoltaiques a la coberta d’una comunitat de veïns per a l’autoconsum elèctric compartit. Amb l’aprovació del Decret 244/2019 s’ha obert aquesta possibilitat. D’aquesta manera, les comunitats tenen l’opció de generar la seva pròpia electricitat, de reduir la dependència dels combustibles fòssil i d’estalviar en la despesa energètica mensual.
Tot i ser una normativa recent, a Catalunya hi ha diversos casos de referència per a les comunitats de veïns interessades en l’autogeneració fotovoltaica.