La Paeria s’adhereix a la moció per la suficiència financera dels ens locals

El document està impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i es ratificarà al ple municipal de setembre. S’hi sumaran diversos ajuntaments del territori catalàEs demana al govern espanyol que garanteixi recursos per a la recuperació econòmica i social, i flexibilitzar la despesa perquè les administracions locals puguin donar resposta a la crisi sanitària per la Covid-19. També s’insta al govern català a crear un fons de cooperació per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials

L’Ajuntament de Lleida s’ha adherit a la moció impulsada per la Federació de Municipis de Catalunya (FMP) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per a la suficiència financera dels ens locals. En aquest document es demana a l’Estat que garanteixi els recursos per a la recuperació econòmica i social dels ajuntaments. En concret, especifica que el Reial Decret llei 27/2020, de 4 d’agost, “de mesures financeres, de caràcter extraordinari i urent, aplicables a les entitats locals”, incorpori les reivindicacions financeres dels municipis i que prevegi un crèdit extraordinari amb una dotació mínima a fons perdut de 5.000 milions d’euros.
L’alcaldessa accidental Jordina Freixanet ha explicat que l’adhesió al manifest proposat per la FMC i l’ACM passarà per decret i es ratificarà -i es debatrà si s’escau- al ple del mes de setembre. Freixanet ha assegurat que el plantejament d’aquestes mesures es fa per fer front a les conseqüències derivades de la pandèmia i per establir una estructura que enforteixi els ajuntaments per tirar endavant. “Els ajuntaments hem hagut d’atendre les emergències generades arran de la pandèmia. Per això, és important reivindicar alhora la suficiència financera dels ens locals, per fer front a les competències pròpies i altres serveis impropis que es presten. No es pot limitar més els recursos", ha afegit.

El text també emplaça el govern espanyol a flexibilitzar la regla de la despesa i a modificar la llei 2/2012 d’estabilitat pressupostària per donar més marge a les administracions locals en la resposta a la crisi sanitària generada per la pandèmia de la Covid-19.

Un altre dels punts claus del document és la reclamació perquè els ajuntaments puguin disposar del superàvit de l’any 2019 i dels romanents acumulats per destinar-los a la reactivació socioeconòmica local. Igualment, els que no tinguin romanent, com és el cas de la Paeria, han de poder accedir al crèdit estatal extraordinari anunciat, per evitar que s’endarrereixi la recuperació en determinats municipis.

La moció inclou peticions al Govern de la Generalitat. L’insta a crear un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens local, dotat amb un mínim de 150 milions d’euros aquest 2020 i la mateixa quantitat per al 2021. Els ajuntaments són l’administració més propera al ciutadà i han de donar resposta a les noves necessitats socials i per reactivar l’economia local. Els signants del text apel·len el Govern català a que quantifiquin, amb les entitats municipalistes, les despeses per serveis impropis derivats de la pandèmia i habilitar compensacions econòmiques després d’haver assumit despeses que no els corresponen.

L’aprovació del manifest es comunicarà a les administracions estatal i autonòmica, i l’Associació Catalana de Municipis farà el seguiment del suport de les mesures proposades.

En la mateixa direcció, la Paeria va donar suport al comunicat de diversos ajuntaments d’arreu de l’estat perquè el Govern espanyol replantegés el decret de mesures financeres.