La Paeria organitza un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica

El Departament de Drets Civils organitza l’esdeveniment que tindrà lloc el dissabte 19 sota el títol “Justícia i revolució: el Tribunal Popular de Lleida (1936-1937)”, amb l’historiador Jaume BarrullEn aquesta ocasió i a causa de les mesures sanitàries per prevenir la Covid-19, l’acte se celebrarà al jardí de l’antic Convent de Santa Clara i el recorregut pels diferents espais es farà de forma virtual amb una projecció

L’Ajuntament de Lleida ha organitzat un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica que es farà el dissabte 19 de setembre. El Departament de Drets Civils ha preparat l’itinerari “Justícia i Revolució: el Tribunal Popular de Lleida (1936-1937)”, que serà guiat per l’historiador Jaume Barrull Pelegrí. L’acte tindrà lloc al jardí de l’antic Convent de Santa Clara (c/ de Lluís Besa, 22-24) a partir de les 19.30 h i recorrerà de manera virtual, a través d’una projecció en una pantalla, tres espais de la ciutat: el Palau de la Diputació, el Palau de la Paeria i la rambla d’Aragó. Per participar-hi, cal inscripció prèvia.

L’itinerari explica com el Tribunal Popular es va constituir el 18 d’agost de 1936, fracassat el cop d’estat i difuminades les institucions republicanes. En aquest organisme de justícia revolucionària es poden comprendre les convulsions que va viure la República en guerra, des del 18 de juliol de 1936 fins als fets de maig de 1937.

A l’espai habilitat a Santa Clara s’hi podran gaudir d’altres activitats com una degustació gratuïta de coca de recapte i cervesa artesana per les persones inscrites. En aquest indret, que és prou gran i permet posar seients i respectar les mesures de seguretat, el grup Guerrilla Folk interpretarà també cançons, himnes i sons de revolta dels anys 30.

L’acte s’acabarà amb l’actuació de la companya Inútil Mots que oferirà l’espectacle 36+1, una lectura teatralitzada de poemes de Ricard Creus a càrrec de l’actriu Maria Pla. “36 + 1” és una visió íntima dels fets que es van produir a partir del 18 de juliol de 1936. Parla de la guerra, de la postguerra i de la lluita silenciosa que va portar a la recuperació de les llibertats democràtiques.

Inscripció

Les persones que facin la inscripció per participar en l’activitat hauran de portar mascareta durant tot l’acte i mantenir les distàncies de seguretat. Hi haurà hidrogel per a les persones que vulguin utilitzar-lo. La inscripció es pot fer a través del Centre Excursionista de Lleida, al telèfon 973242329 o a l'adreça de correu electrònic cel@cel.cat; o a Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida, al telèfon 973700457 o a l'adreça electrònica memoriademocratica@paeria.cat.

L’acte està organitzat per l’Ajuntament de Lleida, a través de l’àrea de Memòria Democràtica, i compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, del Centre Excursionista de Lleida, de TT Torrent -Malt & Brew Master-, i dels forns de pa i pastisseries M. Serra.