<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/33906>>.

Pueyo exigeix al govern espanyol que presenti amb urgència un nou decret llei que satisfaci les necessitats de la ciutadania i els ajuntaments

L’alcalde de Lleida reclama que els 5.000 milions d’euros destinats als ens locals es distribueixin amb criteris objectius

L’alcalde de Lleida reclama que els 5.000 milions d’euros destinats als ens locals es distribueixin amb criteris objectius

El paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, ha manifestat avui que el govern espanyol "té l'obligació" d’elaborar amb urgència un nou decret llei que satisfaci les necessitats del conjunt de la ciutadania i “de tots els ajuntaments de l’Estat espanyol, sigui quina sigui la seva situació econòmica”. L’alcalde ha dit que el govern no ha de fer “el que una vegada més ha evidenciat, que és buscar la centralització i la imposició de més polítiques d’austeritat per a la ciutadania” i ha reclamat que els 5.000 milions d’euros destinats als ens locals s’han de distribuir amb criteris objectius.
Pueyo ha fet aquestes declaracions després d’haver seguit la sessió del Congrés dels Diputats on s’ha rebutjat la tramitació del decret llei sobre el romanent dels ajuntaments presentada per l’executiu de Sánchez.


La proposta va aixecar des de l’inici moltes veus contràries en ajuntaments d’arreu de l’Estat espanyol, un dels quals, Lleida. Ja el dia 10 d’agost, la Paeria es va unir als consistoris de Cadis, Granada, Madrid, Múrcia, Pontevedra, Reus, Santa Cruz de Tenerife i Saragossa per trametre una carta a la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, missatge que no ha estat mai respost. L’1 de setembre, Lleida va participar en una reunió amb una trentena d’alcaldes i alcaldesses per evidenciar el seu desacord amb el format del decret llei proposat.


L’alcalde ha assegurat: “Vam advertir lleialment al Govern que no s’aprovaria i no han fet res per millorar aquesta situació i per negociar de manera que es pogués aprovar. Avui s’ha fet evident la soledat amb què ha quedat el govern espanyol però, sobretot, la seva incapacitat per arribar a parlar”.
“Sempre hem rebutjat la proposta de la manera que venia presentada perquè, en definitiva, ens condemnava als ajuntaments a no tenir romanent i a la foscor més absoluta”, ha assenyalat Pueyo, qui ha remarcat que, durant la crisi, s’han rebut alguns ajuts econòmics de la Diputació i de la Generalitat, però no de l’Estat espanyol. Pueyo ha recordat que la Paeria no té romanents, sinó un deute "molt important", de 175 milions d’euros, degut a l'herència rebuda.
L’alcalde de Lleida ha demanat a la ministra Montero que retiri "l'amenaça a tots els ciutadans" que representa haver dit que no hi haurà una nova oportunitat, una vegada s’ha rebutjat la primera proposta del decret llei.