L'Ajuntament de Lleida incrementa en més d'un 40% la concessió d'ajuts socials per a aliments
La crisi sanitària per la Covid-19 ha fet augmentar el nombre de persones que necessiten aquest suportEl nombre d'ajudes per habitatge i subministraments s’ha reduït en un 15,9%, motivat per la paralització de desnonaments i talls de serveis bàsics durant l'estat d'alarma
L'Ajuntament de Lleida ha intensificat la concessió d'ajuts socials per a aliments a les famílies de Lleida durant l'any 2020, per tal de contribuir a pal·liar el cop que ha suposat la crisi sanitària de la Covid-19 i l'aturada econòmica que ha provocat en molts sectors.
Segons les dades facilitades ahir a la Comissió Informativa de les Polítiques de Gestió dels Drets de les Persones i Relació amb la Comunitat, en els primers vuit mesos de l'any (fins al 31 d'agost) s'han fet un total de 9.208 derivacions als serveis de distribució d'aliments, un 43,9% més que en el mateix període de l'any anterior. D'aquestes, la majoria han estat a serveis de distribució d'aliments d'entitats socials (5.667), mentre que 3.541 han anat al servei municipal de distribució d'aliments.
A més, pel que fa a les ajudes econòmiques directes per a alimentació i atenció a infants, se n'han concedit 564 per les 367 de l'any anterior amb un import total de 145.850,69 euros, un 46% més que el 2019. De fet, en 8 mesos ja s'ha superat els diners que es van destinar a aquesta partida durant tot l'any passat. El nombre de persones ateses ha estat de 1.832, dels quals 876 són infants.
Els Serveis Socials faciliten els ajuts per a cobrir necessitats alimentàries de diferent manera en funció de la urgència, els recursos personals i, en definitiva, de la situació personal de cada usuari o usuària. Per tant, els ajuts poden ser directament en diners, per tal que la família o persona pugui comprar els aliments al supermercat o a través d'un banc d'aliments, on se'ls hi entreguen productes secs i frescos amb una periodicitat que es pacta amb les treballadores socials. De vegades també es fa de forma mixta, combinant l'accés al banc d'aliments amb l'ajut econòmic directe.
Per a casos d'urgència, existeix també un mecanisme pel qual es pot realitzar una compra d'aliments de forma immediata per tal de cobrir la necessitat fins que l'ajut estigui tramitat formalment. Aquesta fórmula ha estat utilitzada de forma força habitual durant el període de confinament. Per últim, les persones en situació de sense llar o de pobresa més extrema poden accedir, prèvia valoració social del Servei d'Inclusió, al menjador social ubicat al carrer Panera, en el que cada dia se serveix una mitja de 50 dinars i 50 sopars. Al mateix menjador també hi ha servei d'entrepans per a tothom que ho necessiti sense filtre.
Habitatge i subministraments bàsics
Durant la comissió celebrada ahir també es va informar dels ajuts relacionats amb habitatge i subministraments, que han estat un total de 239 durant els primers vuit mesos de l'any. El nombre de beneficiaris són 712 (312 dels quals són infants) i la quantitat concedida ha estat de 228.410,37 euros. L'any 2019 (fins a l'agost) se'n van concedir 346 per import de 271.686 euros i 955 beneficiaris, de manera que fins al mes d'agost la quantia aquests ajuts s'ha reduït en un 15,9%. El motiu d'aquest descens es troba en la paralització dels desnonaments i els talls de subministraments bàsics durant l'estat d'alarma i el període de confinament per la pandèmia, que ha reduït la necessitat d'aquestes ajudes durant uns mesos.
D'altra banda, durant la Comissió d'ahir també es va informar sobre l'aprovació de les noves normes reguladores del Servei d'Ajut a Domicili (SAD) que actualitzen el marc normatiu d'aquest servei a la normativa vigent i a la realitat actual. A més, s'ha donat compte de les convocatòries de subvencions de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes que s'han de tramitar a la Junta de Govern Local.