Via lliure a la modificació de l'ordenança per agilitzar les llicències urbanístiques
El pròxim ple en debatrà l'aprovació definitiva, després que s'hagin resolt les al·legacions presentades, que han estat estimades en un 60%La Comissió d'Urbanisme també ha tramitat un conveni amb els col·legis d'Arquitectes i Aparelladors per impulsar les Inspeccions Tècniques d'Edificis i canvis normatius per promoure la instal·lació d'explotacions ramaderes
La Comissió Informativa de les Polítiques de la Gestió Urbanística i de la Mobilitat ha informat avui de la proposta d'aprovació definitiva de la modificació de l'ordenança reguladora de les llicències urbanístiques i comunicacions prèvies, que es debatrà al pròxim ple municipal. Aquesta nova regulació permetrà agilitzar la tramitació dels permisos d'obra i d'activitats, de manera que tràmits que ara poden allargar-se fins a un any es puguin resoldre en un termini màxim d'uns dos mesos, ha explicat el primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme Toni Postius.
Per a fer-ho, ha assenyalat Postius, es comptarà amb la col·laboració dels Col·legis Professionals de la ciutat per fer una tasca prèvia de verificació de la documentació i els projectes presentats, ja que actualment un dels principals problemes és que la meitat de sol·licituds s'han de retornar per manca de documentació o defectes tècnics, tràmit que endarrereix molt la concessió del permís. "Un dels objectius que tenim com a govern municipal és agilitzar al màxim la tramitació de les llicències d'obres a la ciutat. Tenim un problema de tramitació, perquè és molt lenta i feixuga i això va en detriment de les inversions que volen venir a la ciutat", ha dit el tinent d'alcalde.
Durant el tràmit d'exposició pública s'han rebut 10 al·legacions, que han estat estimades en un 60%, aproximadament, ha assenyalat Postius. "Quan passi pel ple aquesta modificació ja quedarà aprovada definitivament i es començarà a desplegar. En els pròxims mesos ja podrem veure els seus efectes ràpidament. És important perquè els inversors el que demanen és celeritat administrativa i saber quant de temps triga cada tràmit i ara ho podrem tenir molt més acotat", ha afegit.
Impuls a les Inspeccions Tècniques d'Edificis
D'altra banda, durant la comissió d'avui també s'ha informat de la signatura d'un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Lleida, els col·legis professionals d'Arquitectes de Catalunya i el d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l'Edificació de Lleida, per tal de dur a terme de forma subsidiària les Inspeccions Tècnics d'Edificis que marca la normativa de la Generalitat en els edificis de més quaranta anys que encara no les han passat.
El regidor d'Urbanisme ha explicat que actualment hi ha milers d'habitatges a la ciutat que, sigui per desconeixement o per falta de voluntat, no han passat aquestes inspeccions, necessàries per a verificar el bon estat de conservació dels immobles. Per aquest motiu es farà una campanya d'informació i sensibilització destinada als propietaris i també s'engegaran les inspeccions de forma subsidiària amb els tècnics dels col·legis professionals. "El conveni permetrà que, en aquells casos en què els propietaris no vulguin fer aquestes inspeccions tècniques malgrat que se'ls hi hagi requerit, sigui el mateix ajuntament qui dugui a terme la inspecció i a partir d'aquí ordeni prendre les mesures correctores que es detectin. Volem començar a treballar abans que la situació vagi a més i també fomentar les rehabilitacions i reformes necessàries per als edificis de la ciutat. També ens permetrà tenir una diagnosi molt necessària, no només al Centre Històric sinó a tots els barris, perquè cada barri té el seu propi centre històric i és important que es vagin fent aquestes actuacions de rehabilitació", ha afirmat Postius. Paeria i Generalitat ja van signar un conveni al mes de juny per a col·laborar amb la gestió de les ITE.
Menys restriccions per a la instal·lació d'explotacions ramaderes
Una altra de les qüestions tractades a la reunió d'avui ha estat l'aprovació inicial de la modificació de l'article 220 del Pla General d'Ordenació Urbana, que regula les explotacions ramaderes, per tal d'adaptar-lo a la legislació sectorial vigent i facilitar la implantació de noves explotacions.
Aquest canvi normatiu eliminarà determinades restriccions que havien quedat obsoletes, com l'existència de distàncies mínimes respecte a séquies de rec o altres conduccions d'aigua, que a la pràctica feia que no es poguessin implantar noves granges en un terme com el de Lleida amb moltes finques petites i un gran nombre de conduccions hidràuliques.
"Aquest canvi és fruit de reunions amb el sector agrari, en les quals els sindicats ens van posar de manifest que a Lleida hi havia moltes sol·licituds d'implantació d'instal·lacions agràries a l'Horta que no es podien tirar endavant per qüestions com les distàncies respecte a les séquies o canals. Per això es va posar sobre la taula la possibilitat de canviar-ho, que hem estat treballant conjuntament amb la Generalitat. Un cop fets tots els tràmits previs portem a aprovació la modificació d'aquest article, que permetrà que l'activitat ramadera pugui tenir més facilitats a l'hora de desenvolupar-se", ha declarat Postius, qui ha recordat que caldrà seguir complint tota la normativa de la Generalitat, que és molt exigent, per exemple en tot el que fa referència a les dejeccions ramaderes.