<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/33956>>.

El nou acte per a la recuperació de la Memòria Democràtica omple el Mercat del Pla

El regidor de Cultura, Jaume Rutllant, anuncia la voluntat de recuperar l’històric equipament municipal L’historiador Jaume Barrull condueix els assistents per un recorregut virtual a través de les seus del Tribunal Popular de Lleida (1936-1937)

El regidor de Cultura, Jaume Rutllant, anuncia la voluntat de recuperar l’històric equipament municipal L’historiador Jaume Barrull condueix els assistents per un recorregut virtual a través de les seus del Tribunal Popular de Lleida (1936-1937)

L’Itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica dedicat al Tribunal Popular de Lleida (1936-1937) ha omplert aquest dissabte l’aforament del Mercat del Pla, espai escollit per poder dur a terme el recorregut virtual amb l’historiador Jaume Barrull, i les actuacions que van haver de suspendre’s el passat 17 de juliol a causa del confinament de la ciutat.
El regidor de Cultura, Jaume Rutllant, ha aprofitat la presentació de l’acte per anunciar la voluntat de l’equip de govern de l’Ajuntament de Lleida a recuperar l’històric equipament municipal, actualment sense un ús definit.
Partint del fet que alguns pseudohistoriadors consideren la Memòria Històrica com un oxímoron, Jaume Rutllant ha escollit reflexions del psicòleg i estudiós de d'aquest concepte, José María Ruiz-Vargas, de Josep Fontana o de Raül Romeva i citant aquest darrer ha assenyalat que “recuperar la memòria no té per objectiu agitar antics rancors ni obrir ferides tancades. La recuperació de la Història ni tan sols té a veure amb el passat. La recuperació de la Memòria té a veure amb la nostra dignitat d’avui, amb la qualitat del nostre sistema democràtic, amb la densitat de la nostra convivència i amb la fortalesa de la nostra identitat." És una eina per restituir la dignitat de les víctimes i guarir danys heretats pels seus descendents. I continuant amb paraules de Romeva ha expressat que "cada mostra de solidaritat i afecte esdevé una victòria”.
Jaume Rutllant ha finalitzat el seu parlament amb aquesta frase de Josep Fontana: “Conèixer el passat permet entendre el present i prou, perquè el futur no s’anticipa. El futur es construeix”.
Durant l’acte, el grup Guerrilla Folk ha ofert una mostra de cançons, himnes i sons de revolta, repertori que ha donat pas a la intervenció de l’historiador Jaume Barrull, que ha anat explicant els tres espais on va tenir la seva seu el Tribunal Popular: El Palau de la Diputació, la Paeria i un edifici de la Rambla d’Aragó. Un recorregut guiat de forma virtual a través de les fotografies de Ramon Rius, que es projectaven sobre una pantalla.
L’acte ha finalitzat amb l’actuació de la companya Inútil Mots que ha ofert l’espectacle ‘36+1’, una teatralització de poemes de Ricard Creus, a càrrec de l’actriu Maria Pla. Aquesta obra és una visió íntima dels fets que es van produir al nostre país a partir del 18 de juliol de 1936. Parla de la guerra, de la postguerra i de la lluita silenciosa que va portar a la recuperació de les llibertats democràtiques.
La regidora Marta Gispert també ha assistit a l’acte, que ha estat organitzat per l’Àrea de Memòria Democràtica del Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida, en col·laboració amb el grup de Memòria del Centre Excursionista de Lleida.