Alcaldes de 29 municipis demanen al govern obrir el diàleg per rebre ajuts urgents per afrontar les repercussions econòmiques de la Covid-19

El Paer en cap, Miquel Pueyo, i l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, han convocat avui una nova trobada on s’ha reclamat que el nou decret llei del govern espanyol incorpori un sistema d’ajuts per als ajuntaments que estableixi un fons de 5.000 M€ i 1.000 M€ més per al finançament del transport municipalTambé es demana que en la nova legislació que s’està preparant es garanteixi que els ens locals puguin participar com a beneficiaris dels Fons Europeus, tan bon punt es concretin les condicions del Fons de Recuperació aprovat al Unió Europea

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha presidit avui la reunió amb els alcaldes de 29 municipis de l’Estat espanyol que des del passat mes de juliol han treballat plegats contra la cessió del romanent dels ens locals i després que a principis de setembre no tirés endavant la proposta de decret llei que impulsava el govern espanyol al respecte. Fruit de la trobada s’ha elaborat el manifest conjunt “Diálogo y soluciones para nuestros vecinos” on es detallen les principals reivindicacions d’aquests ens locals per “garantir la prestació de serveis públics i donar suport als qui més ho necessiten durant l’actual crisi econòmica”.
Pueyo ha explicat que en la trobada mantinguda avui amb els alcaldes de 29 municipis de l’Estat espanyol, de 13 formacions polítiques diferents, han constatat que l’esborrany de real decret fins ara “no ens agrada perquè no parla dels 1.000 M€ del fons de transport ni dels 5.000 m€ que s’haurien de repartir als ajuntaments, atenent a la seva població, amb independència que tinguin romanent o no en tinguin”. L’alcalde ha remarcat que “no es tracta de castigar els ciutadans, els ajuntaments dels quals no tinguin romanent, es tracta d’afrontar una situació excepcional que han patit per igual tots els ciutadans i ciutadanes i tots els ajuntaments”.
Els ajuntaments presents en la trobada reclamen també participar en els criteris de distribució dels fons europeus. D’acord amb el document “Pilares locals para la reactivación econòmica y social de la administración local”, aprovat per la junta de govern de la FEMP el 22 de maig de 2020, “ha de ser, almenys, del 14,16%, que és el percentatge de despesa local respecte de la despesa pública total a España”, recull el manifest.
“Es vol negociar, es vol arribar a un acord, cal diàleg, no es tracta que ens hàgim agrupat una gran quantitat d’alcaldes per a sotmetre al govern de l’Estat espanyol a un setge, sinó que es tracta de recordar-li al govern espanyol que no faci un segon reial decret que no resolgui els problemes reals que tenim i, si cal, negociem-ho”, ha remarcat Pueyo. Tall de veu Miquel Pueyo
L’alcalde de Lleida ha insistit en la defensa de la ciutadania de Lleida: “Els ciutadans i ciutadanes de Lleida han patit durant la covid dos confinaments i la nostra estructura social i comercial ha estat molt afectada, l’ajuntament té menys ingressos i més despeses. I l’Estat espanyol, que no ens ha facilitat ni un euro de suport, necessitem que assumeixi les seves responsabilitats també en termes econòmics”.
El manifest, signat pels 29 municipis, recull també la petició que, a més dels superàvits, s’amplii el termini de les inversions financerament sostenibles així com l’eliminació de la llei de despesa, el concepte de dèficit i estabilitat almenys per al 2020 i 2021. També es demana que els ajuntaments puguin disposar lliurement dels romanents acumulats durant els darrers anys per destinar-los als projectes o polítiques que determini cada municipi.
Han participat en la trobada d’avui representants de 29 ajuntaments: Algesires, Alacant, Almeria, Badajoz, Badalona, Cadis, Còrdova, Girona, Granada, Lleida, Madrid, Màlaga, Marbella, Múrcia, Oviedo, Palència, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Reus, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Telde, Terrassa, Teruel, València i Saragossa.