Jornada de treball per elaborar el futur pla de convivència i civisme a la ciutat
La trobada, que ha estat presidida pel paer en cap, Miquel Pueyo, ha comptat amb la participació de regidors i regidores, personal municipal i una representació del món veïnal, per tal de debatre sobre els reptes en aquest àmbit
La trobada, que ha estat presidida pel paer en cap, Miquel Pueyo, ha comptat amb la participació de regidors i regidores, personal municipal i una representació del món veïnal, per tal de debatre sobre els reptes en aquest àmbit
L'Ajuntament de Lleida ha celebrat avui a la caserna de la Guàrdia Urbana la segona jornada de treball sobre Civisme i Convivència a la ciutat, una iniciativa impulsada per la regidoria de Seguretat Ciutadana i Convivència, per a promoure un pla transversal de treball en aquest àmbit.
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presidit la trobada i ha destacat que es tracta d'un projecte no només del govern de la Paeria "sinó de la Paeria en el seu conjunt i amb la participació decisiva d'un seguit d'agents molt diversos, entre els quals les associacions de veïns que avui han estat representades pel president de la Federació, n'és un de molt important". Durant la jornada, que es va haver d'endarrerir a l'estiu per la pandèmia, s'han escoltat les diferents aproximacions i experiències dels grups polítics, tècnics de l'Ajuntament i veïns entorn dels reptes de la convivència, les causes dels conflictes, el paper de la llei i un debat més centrat en la ciutat de Lleida.
Aquest debat ha estat conduït per Miquel Úbeda, doctorant en estudis de Joventut a la UdL i membre de l'equip del catedràtic de la UPF Carles Feixa, que està elaborant l'estudi que ha de desembocar en aquest pla de civisme. A més de les dues trobades que ja s'han fet, durant la primavera es va fer una enquesta, seguint el mètode Delphi, adreçada a diverses entitats i associacions de la ciutat, així com a acadèmics i personal tècnic municipal, per a nodrir aquesta recerca, que es presentarà en unes setmanes.
"El que intentem amb aquest treball és tenir unes conclusions que seran un element més per elaborar un pla de civisme. L'altra opció hauria estat fer el pla des del govern, presentar-lo i debatre'l, hem preferit que sigui el resultat de la participació d'agents diversos", ha explicat Pueyo, qui ha matisat que el procés s'ha allargat més del previst pels efectes de la Covid-19.
El president de la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida, Toni Baró, ha assenyalat que des del món veïnal sempre participen en els fòrums de la ciutat on són convidats i que hi han aportat qüestions que consideren importants per a la convivència a la ciutat, com són la gestió de la Covid, la mobilitat, la justícia social, la neteja i la promoció de l'activitat econòmica. "Hem posat el focus sobre els problemes reals que detectem a la ciutat. Estarem atents per posar el focus on toqui", ha afirmat Baró. Pueyo li ha agraït la "visió àmplia i a llarga distància" que ha aportat, fent èmfasi en qüestions com el model de ciutat educadora i en l'acompliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.