El Pacte Social per Lleida treballarà estratègies per a l’emancipació i la participació juvenil
En la reunió d’aquest dijous entre la Paeria i els sindicats UGT i CCOO s’ha parlat del nou Pla Jove 2021-2024 que ha d’incloure accions i propostes transversals sobre l’ocupació, la formació, l’accés a l’habitatge o el lleure. També sobre la salut sexual, la perspectiva de gènere o el risc d’exclusió social, entre altres
En la reunió d’aquest dijous entre la Paeria i els sindicats UGT i CCOO s’ha parlat del nou Pla Jove 2021-2024 que ha d’incloure accions i propostes transversals sobre l’ocupació, la formació, l’accés a l’habitatge o el lleure. També sobre la salut sexual, la perspectiva de gènere o el risc d’exclusió social, entre altres
El grup de treball sobre Joventut del Pacte Social per Lleida, format per membres de la Paeria i pels representants dels sindicats de CCOO i d’UGT, ha traçat aquest dijous les línies que es volen desenvolupar per contribuir a un millor accés a les oportunitats en tots els àmbits de la vida de la persona jove. Els eixos principals passen per garantir la seva emancipació, amb polítiques específiques d’habitatge, formació i d’ocupació laboral, així com de participació efectiva perquè promoguin la pluralitat i actuïn com un agent interlocutor més amb l’administració.
La tinent d’alcalde i regidora de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional, Jordina Freixanet, i el regidor de l’àrea de Joventut, Ignasi Amor, s’han reunit amb Cristina Rodríguez i Josep Rodríguez, de CCOO, i José Luis Aguilà i Ramon Moreno, d’UGT, han exposat diversos temes a tenir en compte i que també han d’estar presents en el nou Pla Jove 2021-2024, document que haurà de preveure els efectes de la crisi sanitària per la Covid-19 en les possibilitats i benestar de la població jove.
Entre altres qüestions, el regidor de Joventut ha comentat programes que estan en marxa, com la Garantia Juvenil, que inclou l’orientació i formació dels programes vinculats, amb unes 800 atencions a l’any de mitjana; Joves en pràctiques, amb contractes de sis mesos i la contractació anual de 10 persones, o els Referents d’Ocupació, que en l’àmbit del treball fan xerrades, atencions individuals, seguiment personalitzat, etc. Altres accions que aporten en l’emancipació juvenil tenen a veure amb l’autoocupació, el coworking o projectes cooperatius. En l’oci, hi ha iniciatives que es planteja seguir promovent com els Bucs d’Assaig Musical, el projecte de residència artística o activitats d’intervenció a l’espai públic.
El sindicat UGT ha incidit en la necessitat de treballar temes com la salut sexual i reproductiva; afegir la perspectiva de gènere en el conjunt de polítiques de joventut, o canviar el model d’oci nocturn. Entre altres, els representants d’aquesta organització sindical han aplaudit la iniciativa del Carnet jove com una eina que permetrà treballar l’àmbit de l’esport i la cultura, alhora que el consum de proximitat.
Igualment, des de CCOO, han fet èmfasi en què cal fer ús de les eines que aporta el Pacte per a l’Ocupació Juvenil de Catalunya i el programa Foment de les Vocacions. Encara en el terreny ocupacional, ha incidit en la necessitat d’establir uns percentatges de foment o de reserva a la contractació amb persones joves amb risc d’exclusió social.
Un altre dels punts que s’han assenyalat és el d’avaluar i retre comptes de les accions i projectes que es fan per extreure’n resultats i determinar els camins a seguir.