L’Orquestra Julià Carbonell aglutina tota la seva activitat en el nou Festival de Música-OJC Terres de Lleida

Inclourà 71 activitats en 43 poblacions de la demarcació amb l’objectiu de fer arribar la música a tot el territori 

L’Orquestra Julià Carbonell adaptarà tota la seva activitat aquesta temporada amb el nou Festival de Música- OJC Terres de Lleida per arribar a tot el territori i ajustar la seva programació a les circumstàncies que ha causat la Covid-19.

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit la presentació del Festival, que inclourà 71 activitats en 43 poblacions de les Terres de Lleida. El president de la Diputació, Joan Talarn, ha presidit la presentació d’aquesta nova iniciativa de la OJC, “un dels actors culturals més dinàmics de Lleida” i ha remarcat la capacitat de la formació de “conformar una oferta amb un discurs compacte per a fer allò que sap fer com ningú des de fa 18 anys: fer arribar la música a tots els racons del nostre territori”.


També ha participat en la presentació regidor de Cultura de la Paeria de Lleida, Jaume Rutllant, qui ha agraït l’esforç de l’Orquestra Julià Carbonell, tant pel Festival com per la capacitat d’adaptar-se a les circumstàncies. Rutllant ha explicat que aquest Festival transmet “la funció social innegable en el territori” i té la capacitat d’arribar a públics molt diversos, ja que “sou capaços de fer petits, mitjans i grans formats per adaptar-vos a tots els espais”, per acabar assegurant que, en definitiva, “es garanteix l’exercici dels drets culturals a la capa més amplia de la ciutadania”. L’Ajuntament de Lleida forma part del Patronat de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida.


El director dels Serveis Territorials de Cultura, Miquel Àngel Cullerés ha ressaltat “el canvi de mirada en positiu que demostra la marca de qualitat de l’Orquestra Julià Carbonell i de prestigi a nivell de territori i país i el director de l’Orquestra, Alfons Reverté, ha explicat que el festival naix amb la voluntat de demostrar que la cultura és viva i segueix activa malgrat les circumstàncies i “posarà “la música al servei de tothom”

Concerts de diferents formats i per tot el territori

El Festival Festival de Música-OJC Terres de Lleida es desenvoluparà amb els màxims protocols de seguretat durant el darrer trimestre de l’any i, en algun cas, al gener del 2021. Comptarà amb 71 activitats que tindran lloc en 43 poblacions de tot el territori lleidatà.

La programación s’articularà en un seguit de concerts agrupats en diferents àrees temàtiques per tal d’arribar a totes les capes de la societat. Així, hi haurà 14 concerts de cambra de petit format, 7 de mitjà format i 3 de gran format. Aquests tres concerts oferiran una proposta inspirada en les danses que històricament s’han ballat al llarg del curs del riu Segre, en una versió que n’ha fet el músic mollerussenc Rafael Moreno, i tindran lloc a Cervera (15 de novembre), l’Auditori Enric Granados de Lleida (22 de novembre) i l’església de la Mare de Déu de la Ribera de La Pobla de Segur (20 de desembre). Pel que fa als 7 concerts de mitjà format es faran a Almatret, Organyà, Bellaguarda, Pinós, Alfarràs i dos a Lleida, mentre que els de petit format tindran com a escenaris Torre-serona, Alòs de Balaguer, Biosca, Esterri d’Àneu, Vilanova de l’Aguda, El Pont de Suert, Esterri de Cardós, Oliana i diferents punts de la ciutat de Lleida.


També es desenvoluparà l’anomenat ‘Un matí d’Orquestra-Apropa Cultura’, un projecte conjunt entre l’OJC i Apropa Cultura que combina tallers de música liderats per un musicoterapeuta i audicions musicals à càrrec de diverses formacions musicals de l’OJC. Els destinataris són persones vulnerables de centres amb discapacitat intel·lectual o gent gran amb dependència i/o Alzheimer. Pilar Planavia, Robert Canela, el Trio Scherzo i Sporadik Brass col·laboren en una iniciativa que viatjarà a Lleida, La Seu d’Urgell, Juneda, Balaguer, Cervera, Solsona i Mollerussa.

Una altra activitat a destacar és ‘L’OJC a les aules’, amb 12 sessions que viatjaran a centres escolars de la Noguera, la Segarra i el Segrià (amb ‘El viatge d'en Gustav’) i la Cerdanya, l’Urgell i les Garrigues (amb ‘A3 d'Orquestra’), tot plegat dins un nou projecte pedagògic per tal que els centres educatius més petits i allunyats de les grans poblacions puguin gaudir a les seves pròpies aules del mestratge de l’OJC.

Tampoc no cal oblidar l’activitat de l’Orquestra Infantil Julià Carbonell de les Terres de Lleida dins del marc del Projecte Pedagògic de la formació, que té com a objectiu oferir als nens i nenes estudiants de música dels darrers cursos de Grau Elemental i inici de Grau Professional, de les Escoles de Música i Conservatoris de tota la demarcació, l’oportunitat de realitzar un treball orquestral de qualitat, lúdic i engrescador. L’Orquestra Infantil oferirà a més un concert l’11 d’octubre a Oliana.

A la presentació del nou festival hi han assistit també la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i el director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.