<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/34032>>.

Neix el Visual Art – Festival Internacional de Cinema de Lleida

Del 29 d’octubre al 8 de novembre la ciutat s’omplirà de talent audiovisual emergent amb 35 llargmetratges de ficció, 121 curts de ficció, 15 llargmetratges documentals i 8 curts documentals

Del 29 d’octubre al 8 de novembre la ciutat s’omplirà de talent audiovisual emergent amb 35 llargmetratges de ficció, 121 curts de ficció, 15 llargmetratges documentals i 8 curts documentals

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat de la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach, i el regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, ha presentat aquest dimarts la 1a edició del Visual Art – Festival Internacional de Cinema de Lleida que, del 19 d’octubre al 8 de novembre, omplirà la ciutat de talent audiovisual emergent amb la projecció de 34 llargmetratges de ficció, 121 curts de ficció, 15 llargmetratges documentals i 8 curts documentals.

El paer en cap ha explicat que el Festival neix amb la voluntat de ser una porta d’entrada al cinema independent al mercat estatal i una plataforma per difondre el cinema en català a l’exterior. Visual Art posa el focus, principalment, en els nous llenguatges, el cinema fet pel talent més jove i les produccions catalanes.

Durant la presentació, Rufach també ha posat de relleu que el Festival compta amb un compromís amb l’agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible, un pla d’acció per la lluita per la igualtat i l’eradicació de la pobresa, que es veu reflectit especialment en l’apartat documental del certament.

Visual Art s’uneix a la sòlida oferta audiovisual de Lleida per fomentar l’accés del públic al cinema com un art i un vehicle de comunicació i aspira a convertir-se en un referent del talent emergent en l’àmbit audiovisual.

Programació

Rutllant ha explicat que la programació compta amb 35 llargmetratges i 80 curtmetratges, d’un total de 3.753 propostes presentades. El Festival s’articula en tres grans seccions que són en si mateixes propostes independents i complementàries a la vegada: Cinema del món (Secció Oficial), Cinefutur (documentals i cinema experimental) i Som Cinema (producció catalana).

A més, atesa la situació actual, el certamen combinarà les projeccions i activitats presencials amb la possibilitat d’accedir de manera virtual a alguns dels continguts de la secció oficial.

Les seus del festival seran: Screenbok, CaixaForum i Auditori del Campus de Cappont de la UdL.

Secció oficial: Cinema del Món

Santi Lapeira, director del Festival, ha explicat que la secció oficial Cinema del Món presentarà 10 pel·lícules a competició que opten al palmarès del festival.

THE FATHER, de Florian Zelier (Regne Unit, 2020) VOSE

Anthony Hopkins protagonitza aquesta història sobre un home de 80 anys que tossudament ha decidit viure sol i rebutja tots els seus cuidadors que la seva filla Anne intenta contractar.

PARVA, de Mehran Mahdavian (Iran, 2019) VOSC

Parva, una jove atrapada entre el seu pare i l’home que estima, decideix fer allò que li dicta el cor. Al mateix temps, Khosrow, el seu amant, intenta convèncer el pare de Parca que ell és l’home ideal per a la seva filla.

 

RADIOACTIVE, de Marjane Satrapi (Regne Unit- Hongria- Xina, 2019) VOSE

Protagonitzada per Rosamund Pike i Sam Riley, la pel·lícula descobreix les relacions sentimentals i professionals de Marie i Pierre Curie.

LÚA VERMELLA, de Lois Patiño (Galícia, 2020) VO

El temps sembla aturat en un poble de la costa gallega. Tres dones apareixen i comencen a buscar Rubio, un mariner que ha desaparegut recentment al mar.

EL DIABLO ENTRE LAS PIERNAS, d’Artur Ripstein (Mèxic, 2019) VO

Tots els dies, Beatriz és víctima d’insults, vexacions i humiliacions per part del seu gelós marit, però no fuig del seu costat perquè han creat una codependència i, almenys, ella, no concep la vida d’una altra manera.

DE GAULLE, de Gabriel Le Bomín (França, 2020) VOSE

París, juny del 1940. La parella “de Gaulle” intenta fer front al col·lapse militar i polític de França. Charles de Gaulle posa rumb a Londres mentre que la seva dona Yvonne marxa a l’exili amb els seus tres fills.

WOMAN OF THE PHOTOGRAPHS, de Takeshi Kushida (Japó, 2020) VOSC

Un fotògraf de barri, solitari i misogin coneix una dona per la qual sent una estranya atracció.

MI, de Nay Gyi (Birmània, 2019) VOSE

"Mi" no té res a perdre. La vida nocturna de Rangún després de la Segona Guerra Mundial és el seu món.

LA BONE ÉPOUSE, de Martin Provost  (França, 2020) VOSE

Cuidar la casa i fer els deures conjugals sense dir ni piu: és el que ensenya amb fervor Paulette Van Der Breck (Julitette Binoche) a la seva escola per a noies. Les seves certeses trontollaran en el moment que es trobi vídua i arruïnada.

HERSELF, de Phyllida Lloyd (Regne Unit, 2020) VOSE

Sandra es veu obligada a fugir de casa i d’un marit abusiu juntament amb les seves dues filles. Quan aconsegueix ajuda de les institucions, reuneix un grup d’amics disposats a donar-li suport i ajudar-la a realitzar el seu pla d’aconseguir una vida millor en què podrà tornar a ser ella mateixa.

Pel·lícula de cloenda

També en la secció oficial, però fora de concurs, es podrà veure el llargmetratge documental FOR SAMA.

Cinefutur: Documentals i cine experimental

Vinculada a l’agenda 2030 de les Nacions Unides i els seus objectiu de sostenibilitat, igualtat i eradicació de la pobresa, aquesta secció comptarà amb documentals com SANTUARIO, UN REGALO PARA LOS OCÉANOS, un curtmetratge documental amb guió de Carlos Bardem, narrat per Javier Bardem, i realitzat per Álvaro Longoria per a Greenpeace; NUESTRA BANDERA JAMÁS SERÁ ROJA, que reflexiona sobre la independència dels mitjans de comunicació brasilers i la seva influència política del país; o AKICITA: THE BATTLE OF STANDING ROCK, producció de Johnny Depp presentada a Sundance sobre las protestes contra la instal·lació d’un oleoducte en una reserva índia de Dakota del Nord.

El festival dedicarà una sessió a Albert Bayona titulada LOS TESOROS DE MORERA. En esta sessió es podrà veure el projecte Movies, 2014 – 2018, del cineasta de referència en el cine experimental Albert Bayona, que compta amb set vídeos monocanal i dues instal·lacions multicanal.

Aquest projecte va ser adquirit per formar part de la Col·lecció Nacional d'Art Contemporani de la Generalitat de Catalunya a proposta de Museu d'Art Jaume Morera. Les obres projectades es troben en dipòsit al Museu d'Art Jaume Morera de la ciutat de Lleida, que compta amb una col·lecció de referència en l'àmbit.

Som cinema. Producció catalana

LA DONA IL·LEGAL, de Ramon Térmens; EL ARTE DE FRÍO, de Ander Duque; EL SITIO DE OTTO, d’Oriol Puig; A STORMY NIGHT, de David Moragas; PULLMAN, de Toni Bestard. L’OFRENA, de Ventura Durall; TERRA DE TELERS, de Joan Frank Charansonnet; LES DUES NITS D’AHIR, de Pau Cruanyes y Gerard Vidal, seran els títols catalans que competiran a la secció oficial.

Gala de Inauguració i Premis d’Honor

FOR SAMA (Para Sama)- Regne Unit 2019. VOSE

For Sama serà la pel·lícula encarregada d'inaugurar el festival. Aquesta producció, codirigida per Waad a-Kateab i Edward Watts, és la commovedora carta d'amor d'una dona a la seva filla Sama, nascuda a meitat dels bombardejos d'Alep. La pel·lícula ha rebut nombrosos premis entre els quals destaquen el BAFTA a el millor documental. Durant la gala, també es podran veure els curtmetratges NI OBLIT NI PERDÓ, de Jordi Boquet Claramunt i AMA, de Julia de Paz.

La gala d’inauguració comptarà amb la presència del director lleidatà Jaume Balagueró, que rebrà el Premi d’Honor del Festival, i la de Juan Mariné, director de fotografia i restaurador de la Filmoteca espanyola que compleix 99 anys i rebrà el Premi d’Honor a tota una carrera.

Homenatges

El festival celebrarà en aquesta edició el 60 aniversari de l’estrena de DODE’S K-DEN, d’Akira Kurosawa i retrà homenatge a la cineasta Agnès Varda amb la projecció d’una còpia restaurada de SANS TOI NI LOI.

El cineasta català Josep Maria Forn serà distingit amb la projecció de LA PIEL QUEMADA i el productor Paco Poch, presentarà la seva última producció, el documental sobre el artista Jaume Plensa, JAUME PLENSA, ME OYES?

Cartell de la 1a edició

A la presentació també s'ha donat a conèixer el cartell d'aquesta nova edició. El cartell ha estat dissenyat a partir de la fotografia "Woman II" de la sèrie Woman, cedida per la seva autora, Lidia Vives (1991, Lleida), que també ha estat present a l'acte.

L'Ajuntament de Lleida, organitza el Visual Art - Festival Internacional de Cinema de Lleida amb el suport de la Diputació de Lleida i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i amb la col·laboració de ScreenBox Lleida, Caixa Fòrum i Universitat de Lleida.