La Paeria aprovarà al ple una nova ordenança per regular el preu de l’aigua i el clavegueram
La proposta comportarà un increment de la factura per a l’any vinent inferior a un euro al mes per al 96% de llars i el 70% d’empreses, que permetrà garantir l’equilibri econòmic de la concessió i garantir les inversions a la xarxa La nova estructura tarifària incorpora una rebaixa de la tarifa per a famílies vulnerables i un conveni per a crear un Fons Municipal de Solidaritat de 100.000 euros per donar ajuts a fons perdut, a més de promoure l’estalvi d’aigua
La proposta comportarà un increment de la factura per a l’any vinent inferior a un euro al mes per al 96% de llars i el 70% d’empreses, que permetrà garantir l’equilibri econòmic de la concessió i garantir les inversions a la xarxa La nova estructura tarifària incorpora una rebaixa de la tarifa per a famílies vulnerables i un conveni per a crear un Fons Municipal de Solidaritat de 100.000 euros per donar ajuts a fons perdut, a més de promoure l’estalvi d’aigua
Els tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Sergi Talamonte i el portaveu del grup del PSC, Jaume Sellés, han presentat aquesta tarda l’Acord sobre el compromís en la gestió de l’aigua i el clavegueram, que serà debatut demà en una reunió extraordinària de la Comissió per les Polítiques de Gestió del Govern Obert, Economia i Participació, de cara a la seva aprovació en ple aquest divendres.
Aquest pacte, que compta amb el suport de dos dels grups del govern i del partit majoritari de l’oposició, comportarà l’aprovació d’una nova ordenança per a regular el preu de l’aigua i el clavegueram, amb un increment de la tarifa que es concretarà l’any vinent i els dos següents. S’aplicarà de forma progressiva, perquè pagui més qui més aigua gasta, fomentant així també l’estalvi d’aigua.
L’impacte en la factura final dels usuaris, han destacat els regidors, serà limitat, inferior a un euro al mes per a un 96% de les factures domèstiques i un 70% de les industrials, per a l’any 2021.
L’acord respon a la necessitat d’equilibrar econòmicament la concessió del servei d’abastament i sanejament a Lleida, ja que no s’havien aplicat tots els increments tarifaris previstos en el contracte de pròrroga de la concessió signat l’any 2012. Això va provocar una reclamació de l’empresa concessionària, Aqualia, que quedarà desestimada, i que es frenessin inversions a la xarxa, que ara es podran reprogramar.
L’acord incorpora mesures de sensibilitat social, com són una rebaixa del 10% de la tarifa a les famílies vulnerables acollides a la tarifa especial d'aigua de bo social i la firma d’un conveni amb la concessionària que permetrà la constitució d’un Fons Municipal de Solidaritat, dotat amb 100.000 euros a l’any, per donar ajudes a fons perdut a persones o famílies en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió residencial.
La segona tinent d’alcalde i portaveu del govern, Jordina Freixanet, ha explicat que, com no es va executar tal com estava fixada la pròrroga del contracte aprovada el 2012, la concessionària va presentar l’any passat una reclamació de desequilibri econòmic de 12 milions d’euros, que suposava un increment del 13%. El contracte de concessió de l’explotació del servei d’abastament i sanejament té vigència fins a l’exercici 2037, pel que els grups municipals signants han pactat adoptar acords per garantir el reequilibri del contracte i incorporar compromisos socials sobre el preu i la gestió de l’aigua a la ciutat. Per això, ha dit, que “el que fem avui és un exercici de responsabilitat política” i que a més d’evitar l’embat judicial, de 12 M€, preveu resoldre la situació de pobresa energètica amb un Fons de Social de Solidaritat dotat amb 100.000 euros; rebaixar un 10% la tarifa a les famílies acollides al bo social; una campanya de conscienciació del consum responsable i resoldre les inversions actuals i pendents.
El tercer tinent d’alcalde, Sergi Talamonte, ha incidit en les mesures socials de l’acord, amb la rebaixa de la tarifa a les famílies vulnerables acollides a la tarifa especial d’aigua de bo social i la constitució d’un Fons Municipal de Solidaritat, que permetrà evitar el sobreendeutament de famílies en risc d’exclusió residencial. Talamonte ha remarcat també els criteris mediambientals, ja que premia l’estalvi d’aigua i la reducció del consum, en un context d’emergència climàtica. Ha dit que l’acord és resultat d’una negociació llarga i complexa i, com contempla el Pacte d’Entesa, “aquest govern segueix explorant vies per municipalitzar el servei de l’aigua”.
El portaveu del PSC, Jaume Sellés, ha considerat que no és una decisió política sinó que respon a un contracte amb la concessionària que podia acabar amb una resolució judicial. Segons ha dit, és responsable contribuir a evitar-ho, i ha afegit que té a veure amb les herències que un es pot trobar, perquè probablement als qui signen ara l’acord els hauria agradat fer el contracte amb la concessionària d’una altra manera. No obstant això, per a Selles ha resultat beneficiós per al conjunt de ciutadans perquè ha implicat que s’hagin fet les obres del carrer de Sant Martí, del col·lector de Ronda, de Noguerola i a Sucs, per un valor aproximat de 9 milions d’euros, sense que els veïns hagin hagut de fer-se càrrec de contribucions especials.
De mitjana, l’increment per a l’any 2021 serà d’un 3% en la tarifa de l’aigua i d’un 30% en la del clavegueram, que fins ara tenia un cost únic d’1,98 euros al mes, i que ara incorporarà una part variable en funció del consum. Per a l’any 2022, està previst el mateix increment mitjà que al 2021, mentre que pel 2023 serà de l’1,5% en el preu de l’aigua i del 15% en el del clavegueram.