Lleida recorda demà el bombardeig del Liceu Escolar amb un acte simbòlic i una ofrena floral

Retransmissió en directe demà, a les 11 hores, a través de l’enllaç https://youtu.be/uuvOo_K_L4E 

Retransmissió en directe demà, a les 11 hores, a través de l’enllaç https://youtu.be/uuvOo_K_L4E 

Lleida recorda demà el bombardeig del Liceu Escolar amb un acte simbòlic i una ofrena floral al monument “Memòria, Dignitat i Vida” en homenatge a les víctimes i supervivents del bombardeig.

L’acte de record, que comptarà amb la presència del paer en cap, Miquel Pueyo, i la tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, s’iniciarà amb una ofrena floral i una breu actuació musical a càrrec d’Elena Gasós, alumnat de violoncel del Conservatori Municipal de Música de Lleida. Posteriorment, diverses alumnes de l’Aula de Teatre recitaran un poema.

L’acte es retransmetrà en directe demà, a les 11 hores, a través de l’enllaç https://youtu.be/uuvOo_K_L4E

Història del Liceu Escolar

El Liceu Escolar de Lleida va ser creat l’any 1906 pel gran mestre i pedagog Frederic Godàs, juntament amb altres col·laboradors de gran vàlua personal i professional, com Antoni Sabater, Humbert Torres i molts d’altres. El Liceu Escolar va ser la primera escola lleidatana inscrita dins el moviment de l’Escola Nova catalana.

El Liceu va tenir diferents ubicacions fins que el 31 d’agost de 1913 es va inaugurar l’edifici definitiu, a l’avda. Blondel, davant l’escultura que avui el recorda.

El dia 2 de novembre de 1937 nou avions Savoia-Marchetti S.M. 79 de l’aviació feixista italiana van bombardejar la ciutat de Lleida, un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil Espanyola, juntament amb els de Guernica, Durango o Granollers. En l‘ofensiva contra la població civil van morir més de dues-centes cinquanta persones.

Una de les bombes va caure de ple en un dels costats de l’edifici del Liceu Escolar, derruint-lo per complert i provocant la mort de mig centenar de nens i alguns professors, que en el moment del bombardeig eren a les aules del Liceu Escolar.

L’any 2006 s’inaugura l’escultura commemorativa “Dignitat, memòria i vida”, a l’avda. Blondel, davant d’on estava ubicada l’escola.

El 27 de novembre de 2009, el Ple de l’Ajuntament va aprovar instituir la data del 2 de novembre com a Dia del Liceu Escolar, en record del bombardeig d’aquesta institució educativa, el 2 de novembre de 1937.

Des de l’any 2009, cada any al voltant del dia 2 de novembre, es ret homenatge amb una ofrena floral i amb la presència d’exalumnes del Liceu, en un acte organitzat davant l’escultura ubicada a l’avinguda Blondel, “Memòria, dignitat i vida”.