La Paeria tramita la transformació en ferralla de 753 vehicles el 2020, el triple que en anys anteriors

El nombre de cotxes i altres mitjans de transport que arriben al dipòsit municipal està augmentant, perquè cada cop hi ha més propietaris que no els van a recollir o els abandonen a la via pública

El nombre de cotxes i altres mitjans de transport que arriben al dipòsit municipal està augmentant, perquè cada cop hi ha més propietaris que no els van a recollir o els abandonen a la via pública

L'Ajuntament de Lleida ha tramitat durant aquest any la baixa al registre oficial de la Prefectura Provincial de Trànsit i la transformació en ferralla d'un total de 753 vehicles, xifra que gairebé triplica, abans d'acabar l'any, les registrades en exercicis anteriors. El 2019 van ser 257 i el 2018, 242.

Es tracta de vehicles que han estat abandonats, sigui a la via pública o un cop han entrat al dipòsit municipal per alguna infracció de trànsit o per un altre motiu, sense que el seu propietari els hagi reclamat.

En tots els casos, els amos del vehicle disposen d'un termini per a retirar-lo –fent-se càrrec de les despeses ocasionades– el qual se’ls hi notifica directament o a través del Butlletí Oficial de la Província (BOP). Quan no ho fan, en compliment de la normativa vigent es considera que han arribat al final de la seva vida útil i es tramita la seva consideració com a residu sòlid urbà, per ser venuts com a ferralla. Aquest tràmit el du a terme el gestor de residus designat per la Paeria, que ha d’acreditar després la seva destrucció presentant el corresponent certificat. La venda d'aquests 753 vehicles generarà uns ingressos de 90.397,4 euros.

En els últims mesos s'ha detectat un increment del nombre de vehicles que es troben emmagatzemats al dipòsit municipal, perquè els seus propietaris els han deixat abandonats al carrer o no van a buscar-los al dipòsit.

"Ens trobem que cada cop hi ha més vehicles al dipòsit perquè els seus propietaris renuncien a fer-se'n càrrec, probablement per efecte de la situació econòmica. La bona gestió administrativa d'aquests expedients per tramitar la seva baixa i transformació en ferralla permet evitar la degradació dels vehicles, amb el consegüent impacte mediambiental, i també es tradueix en uns ingressos que poden permetre fer altres actuacions", ha explicat el primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius.

La major part dels vehicles que arriben al dipòsit són turismes, tot i que també hi arriben furgonetes, motocicletes, algun camió i altres tipus de vehicles, com ara els patinets elèctrics.