El Pla Iglú de la Paeria: allotjament hivernal d’urgència i atenció personal per afavorir la inclusió social

40 persones han dormit al Pavelló 4 de Fira de Lleida en la tercera nit de funcionament del servei. Se sumen a les 70 albergades a l’allotjament de Jericó

L’Ajuntament de Lleida ha iniciat el servei d’Allotjament Hivernal d’Urgència-Pla Iglú que enguany es prestarà entre dos equipaments, Jericó i el Pavelló 4 de Fira de Lleida, per tal d’adaptar-ne el funcionament a les mesures de protecció contra la Covid 19.

La nit passada -la tercera del servei-, 40 persones han pernoctat al pavelló dels Camps Elisis, les quals se sumen a les 70 que s'alberguen a l'allotjament que funciona durant tot l’any, la residència Jericó.

La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha assenyalat que la incorporació del Pavelló 4 permet que els usuaris puguin rebre el servei guardant les distàncies de seguretat i en un espai ampli que compta, a més, amb una bona climatització. Així mateix, el límit d’horari per accedir-hi s’ha avançat a les 22 h -en lloc de les 23 h d’anys anteriors- per tal d’adaptar-se al toc de queda vigent.

La tinent d’alcalde Sandra Castro ha destacat que s’ha creat un equip tècnic amb la participació de la Paeria, Atenció Primària i del Departament de Salut de la Generalitat per elaborar els protocols necessaris davant la situació de pandèmia, procediments que s’aniran adaptant a cada moment.

Mariama Sall ha remarcat que l’allotjament hivernal forma part de les polítiques de la Paeria per garantir serveis i drets bàsics a les persones sense llar. A banda de recursos d’urgència, les proporciona un camí per afavorir la seva inclusió social: “amb programes com aquest, entren en un circuit d’atenció personal que revisa cas per cas, estableix els serveis i programes als quals es poden acollir i en fa seguiment”.

Funcionament del programa

Mentre duri el servei d'Allotjament d’Urgència d’Hivern, la residència Jericó es reservarà sobretot a persones que compten amb un pla de treball elaborat pels professionals d’assistència social i que tenen una previsió de mitja-llarga estada. Aquest recurs es considera un “grup bombolla”. També es derivaran a aquest espai usuaris del Pla Iglú que presentin unes majors circumstàncies de vulnerabilitat. Dels 70 usuaris que Jericó acull actualment, 14 han estat derivats en el marc del Pla Iglú.

El programa d’Allotjament Hivernal d’Urgència preveu l’activació específica del Pla Iglú (situació 1) quan les temperatures baixen de 2 graus o bé quan les condicions climàtiques són adverses i poden ser un risc per a la salut. En aquest cas, és acollit tothom que ho demana. A més, la Guàrdia Urbana -amb la participació de Mossos d’Esquadra- fa recerca activa de persones que dormen a la via pública per oferir-los la possibilitat d’allotjament. D’altra banda, la policia local també informa les persones sense llar de l’existència del servei encara que el Pla Iglú (situació 1) no estigui activat.

Si el servei es troba en situació 2 (allotjament hivernal amb temperatures superiors als 2 graus, situacions climàtiques no adverses i sense vulnerabilitats afegides), l’accés al recurs i la durada de l’estada s’estableix d’acord amb la valoració social dels professionals a partir de les entrevistes realitzades als usuaris.

En aquest cas, els criteris de valoració social inclouen la situació econòmica, la vulnerabilitat per salut, edat, sexe.., l’acceptació i adherència a un pla d’intervenció, el temps que la persona porta a la ciutat (en alguns casos es facilita que retornin als seus llocs d’origen a la província o a l’Estat) i la seva disposició a fer-se les proves mèdiques que s’indiquin. Si alguna persona no compleix els requisits marcats i no està activat el Pla Iglú (situació 1), s’assenyala un allotjament de 3 nits.

A banda de la cerca activa per part dels cossos de seguretat quan les temperatures baixen de 2 graus, el programa d’Allotjament Hivernal d’Urgència també realitza sortides periòdiques nocturnes per detectar persones que dormen als espais públics i acompanyar-les als recursos de pernoctació.