<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/34204>>.

La Paeria dóna suport a joves migrats sols amb un projecte integral per a la seva emancipació

Diverses regidores treballen la iniciativa de manera transversal, amb dinamitzadores cíviques, per facilitar la igualtat d’oportunitats i l’accés a recursos municipals, com l’acompanyament, l’orientació educativa i laboral, el lleure educatiu o el suport psicològic 

Diverses regidores treballen la iniciativa de manera transversal, amb dinamitzadores cíviques, per facilitar la igualtat d’oportunitats i l’accés a recursos municipals, com l’acompanyament, l’orientació educativa i laboral, el lleure educatiu o el suport psicològic 

L’Ajuntament de Lleida dóna suport al col·lectiu de joves migrats sols de la ciutat per afavorir la participació i la seva inserció a la comunitat i garantir la igualtat d’oportunitats. Diverses regidories treballen el projecte de Dinamitzadores Cíviques per a l’Emancipació Juvenil (DCEJ) a través d’una proposta unitària que, des d’una perspectiva integral, atén les necessitats i els interessos del jovent. El projecte es va posar en marxa al gener i es desenvolupa amb el finançament del Departament de Treball, Afers Social i Famílies de la Generalitat de Catalunya, tenint en compte les característiques del municipi, i de forma coordinada amb els centres d’acollida de joves migrats sols.

Les Dinamitzadores Cíviques per a l’Emancipació Juvenil vehiculen l’atenció a través de dues línies d’actuació, que deriven a la resta de serveis. Són la porta d’accés per als i les joves, des d’on es realitza la detecció, intervenció i/o derivació, orientant-los cap als diferents projectes. Aquest primer pas és fa a LleidaJove (departament de Joventut). Una segona línia és l’orientació educativa i laboral, que es fa a Lleida Orienta, ubicada a l’àrea d’Educació. Es fa una atenció individual i grupal a joves derivats de Joventut i altres serveis, per reforçar i potenciar habilitats personals, l'orientació educativa i la millora de l’ocupabilitat.

Alguns exemples pràctics d’activitats, tallers o recursos que s’han posat a l’abast dels i les joves del projecte DCEJ són tallers d’habilitats socials, informàtiques o civisme, participació en un programa de voluntariat inclusiu, inscripció al curs premonitors de lleure, activitats online durant el confinament, entrenaments setmanals de futbol sala o participació en propostes de l’Agenda Jove.

Activitats i serveis del projecte Dinamitzadores Cíviques per a l’Emancipació Juvenil
El DCEJ s’estructura amb estratègies que pretenen reforçar els serveis existents i aconseguir la integració dels joves migrats sols com a un actiu social del territori, fomentant la societat inclusiva com un dels valors essencials de país. El projecte transversal es resumeix en aquests serveis:
-Porta d’entrada: és una primera atenció i valoració individual on es defineixen interessos i necessitats.
-Programa acompanya’m: realitza atenció a joves que han assolit, o estan a punt d’arribar a la majoria d’edat, i necessiten un acompanyament post-institucional o referents adults positius.
-Espai Marhaba: espai de trobada, dinamització i suport per a joves que no tenen cap familiar o referent adult directe.
-Orientació educativa i millora de l’ocupabilitat: acompanyament per definir i portar a la pràctica projectes personals que incorporin itineraris formatius.
-Tallers d’habilitats socials i personals: espai d’aprenentatge i millora.
-Espai de suport psicològic: per a joves migrats d’entre 16 i 28 anys que necessitin una resposta especialitzada.

-Voluntariat Inclusiu: consisteix en la participació de joves migrats sols en entitats solidàries que part del teixit d'entitats de la Fedederació Catalana del Voluntariat.
Projecte transversal
El DCEJ a Lleida és una iniciativa transversal treballada per les Regidories de Persones, Comunitat i Agenda 2030 (Serveis Socials de Zona, Àrea d’Inclusió Social i Àrea d’Infància i Família); d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes (Lleida Orienta i el Servei d’Acollida municipal); de Joventut, Festes i Tradicions (departament de Joventut), i d’Ocupació i Responsabilitat Social (Institut Municipal d’Ocupació – IMO). Amb la seva implicació es vol facilitar l’accés dels joves migrats sols als recursos municipals.