Lleida i el Segrià rebran 1,5 milions d’euros de la Generalitat per a un pla específic de recuperació econòmica i social

La partida està destinada a polítiques actives d’ocupació per l’especial afectació que el territori va patir pel tancament perimetral del juliol El paer en cap, Miquel Pueyo, ha agraït el suport de la Generalitat en la reunió amb el conseller Chakir el Homrani i el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, i ha afirmat que és una injecció positiva per al teixit productiu i laboral, que permet mirar endavant per afrontar la situació per la Covid-19

La ciutat de Lleida i la resta de municipis del Segrià, afectats pel tancament perimetral del juliol arran de la Covid-19, rebran 1,5 milions d’euros per a un pla específic de recuperació econòmica i social. El paer en cap, Miquel Pueyo, s’ha reunit avui a la Paeria amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, qui ha presentat les noves ajudes per a polítiques actives d’ocupació. A la reunió, també han estat presents la tinent d’alcalde Anna Campos i la regidora Mariama Sall, així com el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot. Aquesta partida del departament ha de servir per fomentar l’ocupació i ajudar el teixit productiu, a través d’un pla específic de recuperació econòmica i social que elaborarà i implementarà el propi territori amb l’acompanyament del SOC. S’actuarà en l`àmbit de l’ocupació, per protegir llocs de treball i crear-ne de nous, i la millora del teixit productiu, per garantir la continuïtat dels sectors més afectats

L’alcalde ha reiterat que la prioritat és la defensa de la salut i la vida, però també hi a la preocupació de com s’erosiona el teixit econòmic de la ciutat i com la pandèmia està afectant diversos sectors. Pueyo ha recordat que el territori ha hagut d’afrontar dos confinaments i el tancament perimetral, amb els efectes devastadors que això ha comportat. Per això, la injecció d’aquests diners ajuden “a afrontar amb esperança el futur”. L’alcalde ha afirmat que aquesta no és la solució absoluta però sí és una bona notícia per al teixit productiu i laboral. En aquest sentit, Pueyo ha agraït la implicació de la Generalitat per sumar i mirar endavant, i per refermar els vincles amb el territori per combatre la pandèmia.
El conseller El Homrani ha explicat les línies generals del pla de xoc, que quedaran recollides en un decret llei, per donar suport a les poblacions més afectades per les mesures i les restriccions de mobilitat per la covid-19 (Lleida i sis municipis del Segrià, com va ser el cas també dels quatre municipis de la Conca d’Òdena). El titular de Treball ha explicat que es subvencionaran projectes ocupacionals i de millora del teixit productiu que permetin crear i mantenir ocupació de qualitat, consolidar l'activitat dels sectors productius generadors d'ocupació del territori i possibilitar la inserció sociolaboral de les persones més desafavorides. El Homrani ha subratllat el fet que diverses administracions treballin conjuntament, amb proximitat als seus veïns i veïnes, per donar respostes al territori.
El pla de recuperació econòmica i social haurà de seguir dos eixos:
-Foment de l’ocupació. L’objectiu és donar resposta als problemes de les persones aturades i facilitar la seva incorporació al mercat de treball d’acord amb les necessitats del teixit productiu. Es prioritzaran els col·lectius en risc d'exclusió social i laboral, com persones aturades de llarga durada, dones amb baixa qualificació o víctimes de la violència masclista o persones amb discapacitat o problemes de salut mental. Les actuacions en aquest àmbit podran ser plans d’ocupació, programes per millorar la capacitació i qualificació de les persones treballadores, i altres mesures d’acompanyament a la inserció laboral.
-Millora del teixit productiu. Suport a actuacions que comportin el manteniment, consolidació i creació d'ocupació de qualitat dels sectors més afectats. També es potenciaran els sectors estratègics o amb més capacitat de crear ocupació, així com la dinamització del teixit empresarial, la promoció del comerç local i de proximitat i els serveis a les empreses o plans de millora. Les actuacions específiques en aquest àmbit podran ser el foment de la contractació amb subvencions a les empreses, l’assistència tècnica als sectors i les empreses del territori per mantenir la seva viabilitat i millorar la competitivitat, i assessorament en prospecció del mercat laboral.
El president del Consell Comarcal ha valorat les ajudes als diferents sectors, incidint en què la comarca necessita un pla d’injecció per continuar l’activitat. Masot ha conclòs dient que esperen fer un bon projecte, i ha agraït que el marge dels terminis, ja que es podrà disposar del 2021 i es podrà justificar el 2022.