La Paeria assumeix el repte què Lleida lideri la recerca en digitalització agroalimentària a Catalunya

Se suma al projecte de l’IRTA que vol que sigui un pol de coneixement i un territori basat en el model d’economia verda, circular i digitalitzada

La Paeria s’ha compromès amb el projecte de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), perquè Lleida sigui en els pròxims anys la punta de llança de la digitalització agroalimentària a Catalunya. Aquest objectiu es vol assolir mitjançant un pla, al qual també s’han sumat la Universitat de Lleida (UdL), la Diputació i la Cambra de Comerç.
Aquesta és la principal proposta que va sorgir de la II Taula Institucional de l’IRTA a les Terres de Lleida i Pirineu, que va aplegar, a més dels representats institucionals, altres organismes del territori.
El director general de l’IRTA, Josep Usall, va afirmar durant la trobada que plegats “acceptem el repte amb ganes, i ens comprometem a treballar-hi intensament al costat dels centres de recerca i les institucions lleidatans que s’hi vulguin afegir”.
Amb aquest pla, es vol contribuir a impulsar Lleida com un pol de coneixement i com un territori basat en un model d’economia verda, circular i digitalitzada. L’aposta va en la línia del Projecte estratègic per a la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran 2020-2027, que inclou mesures de transformació del món rural i del sector agroalimentari, i que van presentar recentment el Departament de la Vicepresidència i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat. El Pla compta amb set línies estratègiques, de les quals una és la digitalització.
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries té una àmplia experiència en la digitalització del sector agrari. Un dels programes de recerca que ha treballat més és en l’ús eficient de l’aigua en el reg de precisió. En els projectes que s’hi desenvolupen, es complementen els coneixements en agronomia del reg amb diverses tecnologies digitals que permeten al sector utilitzar aquests coneixements perquè, així, apliquin la dosi justa de reg en el moment i els llocs adequats.
Les principals tecnologies digitals amb què treballa el programa Ús eficient de l’aigua en agricultura són els sistemes de control de reg basats en sensors per a sòls i plantes; la simulació de les relacions hídriques i de la producció dels cultius i, finalment, l’estudi dels cultius a través de la teledetecció, en què s’obtenen imatges des de plataformes tals com instruments i vehicles terrestres, drons, avionetes i satèl·lits. En aquest àmbit, l’IRTA ha treballat amb organismes com l’Agència Espacial Europea (ESA) o la NASA.
L’acord que, des de Lleida, l’IRTA treballi per la digitalització agroalimentària a Catalunya va sorgir de la II Taula Institucional a les Terres de Lleida i Pirineu, una reunió que, des de l’any passat, l’Institut celebra anualment per donar a conèixer als agents del territori la recerca que duu a terme en el conjunt de l’IRTA i de forma especial a les seves seus de Lleida, i per captar les seves inquietuds i necessitats de recerca i innovació en l’àmbit agroalimentari.