El paer en cap, Miquel Pueyo, promou tres mocions als Pressupostos Generals de l’Estat per exigir al Govern central una aportació d’uns 8.000 milions d’euros per a la reactivació econòmica dels ajuntaments

Juntament amb l’alcalde de Saragossa, intenta sumar el suport de la trentena d’ajuntaments que a l’estiu van fer front comú per evitar que el romanent dels municipis se centralitzés a Madrid

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, conjuntament amb el de Saragossa, Jorge Azcón, impulsen tres mocions als Pressupostos Generals de l’Estat, per exigir al Govern central una aportació a fons perdut per a fer front a l’impacte de la Covid i a les necessitats de reactivació econòmica, que necessiten molts consistoris per no fer fallida.

Ambdós treballen perquè aquesta iniciativa, pugui rebre el suport d’alcaldes de la trentena de capitals i ciutats grans, governades per formacions polítiques diverses, des del Partit Popular fins a En Comú, passant per ERC, JuntsxCat o Ciudadanos, que a l’estiu van fer front comú per evitar que el romanent dels municipis es centralitzés a Madrid.
Les mocions plantegen tres qüestions:
- La creació d’un fons local de 4.000 milions d’euros per impuls i recuperació econòmica.
- La creació d’un fons de suport als serveis de transport públic de titularitat municipal, que hauria de tenir una dotació inicial de 400 milions, amb la possibilitat d’ampliar-se fins als 1.000, per a pal·liar els efectes de la Covid, que s’han transformat en una davallada de la demanda.
- La participació de les entitats locals en el repartiment dels fons europeus per compensar l’impacte de la pandèmia. Malgrat que a Catalunya aquest repartiment es vehicularà a través de la Generalitat, els ajuntaments també hi volen tenir una participació activa.
El paer en cap ha assenyalat que “és urgent una resposta contundent i a l'alçada de les circumstàncies si volem contribuir a reflotar una economia massa tocada, a recuperar l’estat d’ànim dels nostres ciutadans i a assolir una seguretat sanitària que enyorem”. Un propòsit que Miquel Pueyo creu que “només aconseguirem amb la implicació incondicional i ferma de totes les administracions, i sobretot de les que tenen més capacitat financera”.
El conjunt d’aquestes demandes puja més de 8.000 milions, però com la voluntat es sumar grups a aquestes esmenes, d’aquí que l’alcalde de Lleida sigui l’encarregat de convèncer els alcaldes dels partits que han donat suport a la investidura de Pedro Sánchez, mentre que el batlle de Saragossa serà qui aglutini el vot dels partits de l’oposició, partint d’una proposta en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.