Conveni amb la Generalitat per millorar la qualitat d’informació a la població en episodis de contaminació atmosfèrica

La col·laboració permetrà que la Paeria rebi directament els avisos per activar el protocol de control i les mesures preventives o correctores El tinent d’alcalde Sergi Talamonte ha remarcat que cal reduir els nivells de contaminació, incidint en el trànsit rodat, per afavorir la qualitat de l’aire, que té una relació directa amb la qualitat de vida, la salut de les persones i el medi ambient

La col·laboració permetrà que la Paeria rebi directament els avisos per activar el protocol de control i les mesures preventives o correctores El tinent d’alcalde Sergi Talamonte ha remarcat que cal reduir els nivells de contaminació, incidint en el trànsit rodat, per afavorir la qualitat de l’aire, que té una relació directa amb la qualitat de vida, la salut de les persones i el medi ambient

L’Ajuntament de Lleida i el Departament de Territori i Sostenibilitat col·laboraran perquè la Paeria pugui rebre directament els avisos d’episodis de contaminació atmosfèrica i es puguin activar més àgilment els protocols i les accions de control. La Comissió informativa de Polítiques de Gestió i Promoció de l’Habitatge i Transició Ecològica ha tractat el conveni entre ambdues parts, que concreta els passos a seguir i les mesures per millorar la qualitat de l’aire. El tinent d’alcalde Sergi Talamonte ha assegurat que el conveni millorarà la qualitat de la informació que rep la població quan hi ha episodis de contaminació i permetrà explicar les mesures preventives i correctores que s’emprenguin. "La qualitat de l’aire afecta la qualitat de vida, la salut de les persones i el medi ambient, i aquest govern ho ha d'abordar amb decisió", ha indicat Talamonte, qui ha afegit que cal dedicar més esforços a reduir els nivells de contaminants, incidint en el trànsit rodat, ja que els vehicles són la font més important de producció de partícules, per la crema del combustible i pel desgast l’asfalt i les rodes, i també perquè en remou de les dipositades al terra".

El protocol d’actuació davant un episodi de contaminació atmosfèrica de Lleida

L'Ajuntament de Lleida disposa d'un Protocol d'actuació davant dels increments puntuals de contaminants que poden donar lloc a un episodi de contaminació. El protocol estableix tres nivells d’intervenció en funció dels nivells de contaminació que es registrin: Seguiment Actiu, Avís Preventiu i Episodi Ambiental de Contaminació.
-El seguiment actiu és una fase fonamentalment informativa i de seguiment actiu de l’evolució de la contaminació davant un augment sobtat dels nivells d’immissió, tot i no superar-se encara els valors límits. Es comunica a la població els nivells elevats de contaminació i es recomanen accions per contribuir de forma conjunta a reduir les emissions contaminants i recomanacions per protegir la salut de la població.
-L’avís preventiu és la fase prèvia a una possibilitat d’episodi ambiental, sense que aquest s’hagi de produir necessàriament. Les concentracions són moderades i si segueixen augmentant poden donar lloc a la declaració d’episodi de contaminació ambiental.
Durant l’avís preventiu, s’incorporen a les mesures informatives, altres de reforç de l’autoprotecció de la població vulnerable i mesures per reduir les emissions per part de l’ajuntament, com és restringir les activitats pulverulentes de jardineria i neteja de carrers o obres públiques, restringir l’ús dels vehicles més contaminants, etc.
-L’episodi de contaminació ambiental s’activa quan els valors de contaminació superen els llindars establerts i es preveu que, degut a les condicions meteorològiques previstes, no millorin en un termini curt de temps. Quan s’arriba a aquest nivell hi ha activitats que es suspenen o aturen completament. (adjunta, taula resum dels llindars per a l’activació de les diferents fases del protocol de qualitat de l’aire)

L’activació dels episodis de contaminació

A Catalunya el responsable d'avaluar la qualitat de l'aire és el Servei de Vigilància i Control de l'Aire, del Departament de Territori i Sostenibilitat, a partir de les dades recollides amb la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA). A la ciutat de Lleida hi ha una estació de la Xarxa, ubicada al C/Bisbe Irurita. Amb el conveni de col·laboració l’Ajuntament rebrà els avisos de manera directa per posar en marxa el protocol de control de la contaminació i coordinar d’aquesta manera les accions destinades a controlar l’emissió de contaminants.

La qualitat de l’aire a Lleida
Tal com ha indicat el tinent d’alcalde, la qualitat de l’aire afecta la qualitat de vida, la salut de les persones i el medi ambient. Una bona qualitat de l’aire a Lleida és un objectiu compartit entre molts ciutadans i ciutadanes preocupats per la seva salut i benestar. Per això, és de gran importància conèixer quins contaminants ens afecten i d'on provenen, per poder avisar la població i aplicar mesures preventives i correctores.
A la ciutat els principals contaminants provenen de la combustió dels cotxes de gasoil o gasolina i amb la de calderes de gasoil a l'hivern. Puntualment també poden haver-hi altres fonts de contaminació com obres, activitats extractives, crema de rostolls, irrupció de pols subsaharià, etc.
Així, els principals contaminants de l'aire de Lleida són:
-Les partícules en suspensió menors de 10 micres (PM10)
-L'ozó troposfèric (O3)
-Els diòxids de nitrogen (NO2)
L'avaluació de la qualitat de l'aire es fa d'acord amb la legislació vigent (Directiva 2008/50/CE, Reial Decret 102/2011, etc.). (aquí es poden consultar les dades històriques de qualitat de l’aire)

Millorar la qualitat de l’aire
Malgrat el compliment general dels objectius de qualitat de l’aire, cal treballar per una reducció dels nivells de contaminants, de forma permanent, el que suposa especialment reduir les emissions contaminants originades, en gran part, pel trànsit rodat.
A Lleida, les condicions d’estabilitat atmosfèrica que es produeixen especialment a l’hivern, provoquen que els contaminants no es dispersin i assoleixin elevades concentracions.
Els efectes sobre la salut d'aquests contaminants varien en funció de la concentració, el tipus i la sensibilitat de la població, etc., amb el que concentracions per sota dels llindars normatius, ja poden tenir conseqüències per a la salut de les persones.
Per saber més sobre els efectes sobre la salut dels contaminants, aquí
Més informació al web de la Qualitat de l’aire a Catalunya o a l’app AireCat.