El nou edifici de l’Hospital Arnau de Vilanova contra la Covid estarà enllestit després de Reis

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, visita les obres d’aquest edifici polivalent i augura que els equipaments estan predestinats deixar de ser espais d’un sol ús, per a poder respondre a les necessitats del moment

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha visitat aquest migdia les obres de construcció del nou edifici de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, que el Departament de Salut de la Generalitat ha projectat inicialment per donar una resposta ràpida a la pandèmia i que podrà estar enllestit després de la festivitat de Reis.
L’alcalde, que ha estat acompanyar pel director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella; la gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Divina Farreny; el director metge de l’Arnau de Vilanova, Ramon Sentís, i la tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, s’ha congratulat del bon ritme de les obres. Pueyo ha assenyalat que “aquest equipament, a més de complementar les possibilitats de l’Arnau de Vilanova, suposa tot un repte tecnològic perquè s’ha construït a gran velocitat i perquè la seva funcionalitat polivalent permetrà a l’hospital utilitzar-lo en funció a les necessitats de cada moment. Inicialment es dedicarà a la Covid, però pot acabar utilitzant-se per altres usos”.
“El nou edifici, que connectarà amb l’actual hospital amb una passarel·la, demostra la capacitat tecnològica i de gestió, així com la voluntat política del Departament de Salut de donar resposta a l’emergència sanitària, la qual cosa m’omple de satisfacció com a alcalde”, ha dit. Tall de veu M. Pueyo (1)
Durant la visita, el paer en cap ha volgut destacar el canvi que ha suposat aquesta pandèmia en la funcionalitat dels equipaments públics. “Estan passant coses a gran velocitat a conseqüència de la Covid, i una que hem de superar és la idea d’equipaments exclusius per fer una cosa exclusiva”, ha respost quan s’ha plantejat l’ús sobre el pavelló municipal Onze de Setembre, que s’ha habilitat per si havia de fer funcions d’hospital d’emergència.
“A partir d’ara, haurem d’utilitzar els equipaments en funció de les prioritats. La principal sempre és la salut, però també n’hi ha d’altres de prioritàries, com els serveis socials. A l’Ajuntament som conscients que l’ocupació del pavelló Onze de Setembre ha provocat inconvenients a qui han estat fins ara els seus usuaris habituals”, ha continuat explicant l’alcalde.
Pueyo ha reconegut que des de la Paeria s’és conscient que això genera molèsties. “Per això, tal com hem fet amb la carpa del carrer Salmerón, en la mesura que sigui possible anirem retornant els equipaments a determinats usos. Ara bé, dit això, la societat ha de tenir clar que ja no hi haurà espais d’ús monogràfic i exclusiu, sinó que cada vegada més la ciutat tindrà espais polivalents, que s’hauran d’utilitzar en funció de les necessitats predominants en cada moment”, ha dit. Tall de veu M. Pueyo (2)
El nou edifici
El nou edifici és un dels cinc que el CatSalut construirà en diferents centres hospitalaris del país per a donar una resposta ràpida a situacions de pandèmia, tots a Barcelona, menys el de Lleida.
L'edifici, amb gairebé 4.500 metres quadrats construïts i que comptarà amb 88 llits, s'ha dissenyat amb un innovador mètode constructiu basat en la fabricació, transport i muntatge de mòduls tridimensionals completament equipats en el centre productiu de Compact Habit a Cardona.
L'edifici annex a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova funcionarà com a equipament polivalent que podrà tenir diversos usos, com per exemple consultes externes o llits d'UCI que permetran donar resposta a les necessitats sanitàries derivades de la Covid-19. Disposarà de quatre plantes (planta baixa més tres plantes) i estarà connectat internament amb l'edifici principal de l'Hospital a través d'una passarel·la que connectarà les dues edificacions per la tercera planta; la qual cosa facilitarà la tasca dels professionals i oferirà més confort als pacients.