<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/34301>>.

‘La Lleida bombardejada: del 2 de novembre de 1937 al 3 d’abril de 1938’, nou itinerari per a la recuperació de la Memòria Democràtica

L’historiador Marc Macià Farré guiarà els assistents pel recorregut virtual, que tindrà lloc el dissabte vinent al Mercat del Pla

L’historiador Marc Macià Farré guiarà els assistents pel recorregut virtual, que tindrà lloc el dissabte vinent al Mercat del Pla

L’Ajuntament de Lleida organitza pel dissabte, 28 de novembre, un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica. El Departament de Drets Civils ha preparat la ruta virtual per la “Lleida bombardejada: del 2 de novembre de 1937 al 3 d’abril de 1938”, un acte que tindrà lloc al Mercat del Pla, a les 7 de la tarda, i serà guiat per l’historiador Marc Macià Farré. 

Lleida fou brutalment bombardejada per l’exèrcit franquista, amb el suport de les forces del nazisme alemany i del feixisme italià, al llarg de 1937 i 1938. Precisament, el 2 de novembre de 1937 es va produir un dels bombardeigs més mortífers i destructors que va patir la ciutat, del qual actualment hi ha fins a 210 víctimes documentades. D’aquestes, les més colpidores van ser la cinquantena d’alumnes del Liceu Escolar, símbol de la renovació pedagògica local, i el farmacèutic Gabriel Pernau, immortalitzat per Agustí Centelles amb la seva esposa, Maria Riu, agenollada davant del seu cadàver.
La ruta/xerrada explora tots aquests escenaris de la Guerra Civil a Lleida i proposa resseguir la trajectòria dels bombardeigs a la ciutat per comprendre’n l’abast de la destrucció en el seu context històric.
Les persones que vulguin participar en l’activitat hauran de fer una inscripció prèvia i portar mascareta durant tot l’acte, així com mantenir les distàncies de seguretat. Hi haurà hidrogel per a les persones que vulguin utilitzar-lo.
La inscripció es pot fer a través del Centre Excursionista de Lleida, al telèfon 973242329 o a l'adreça de correu electrònic cel@cel.cat, o a Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida, al tel. 973700457 o a l'a/e: memoriademocratica@paeria.cat.
L’acte està organitzat per l’Ajuntament de Lleida, a través de l’àrea de Memòria Democràtica i compta amb la col·laboració del Centre Excursionista de Lleida.