L'Ajuntament de Lleida col·labora en la Nit Europea de la Recerca
La Universitat de Lleida organitza l'esdeveniment, que tindrà lloc el 27 de novembre
Prop d'una trentena de tallers, jocs i xerrades virtuals al voltant de la ciència i dels seus protagonistes conformen enguany el programa de la Nit Europea de la Recerca, un esdeveniment que se celebra cada any simultàniament en més de 300 ciutats de 30 països europeus per apropar la recerca a tots els públics sense importar l'edat.
Amb el lema "Recerca pel canvi", la Nit Europea de la Recerca a Lleida -que ja fa cinc anys que se celebra-, tindrà lloc la tarda-vespre del proper divendres 27 de novembre. Coordinada pel grup de recerca GREiA de la Universitat de Lleida (UdL) hi estan implicats prop d'una vuitantena de investigadores i investigadors de les diferents facultats i escoles de la UdL, així com dels seus instituts recerca INSPIRES, INDEST, Agrotècnio i l'IRBLleida, a més de personal d'altres centres com ara la Societat espanyola d'assessorament genètic, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia i Iberus Talent. L'Ajuntament de Lleida col·labora en l'organització.
Es tracta, en paraules de la coordinadora de l'activitat, Luisa F. Cabeza, de donar a conèixer la recerca que es fa a la UdL de manera panera i divertida i que el públic assistent pugui preguntar i interactuar amb els investigadors, ja sigui a través de xerrades, tallers i jocs.
Les temàtiques són molt variades i van des de la gestió de la COVID-19 amb eines legals, el genoma del bon pernil, la soledat i l'envelliment, que podem fer per mitigar el canvi climàtic, com detectar el deteriorament humà amb les noves tecnologies i la intel·ligència artificial, com exercitar el nostre cervell amb jocs, la petjada ecològica dels materials amb què ha estat construït el nostre habitatge, que cal fer per millorar el són si patim fibromiàlgia, què és la nanociència i la nanotecnologia, el diàleg intergeneracional o els detalls del Trauma Game, un joc per aprendre a afrontar els esdeveniments vitals.
En aquest sentit, la Nit Europea de la Recerca també ha programat diferents jocs com un neurotrivial, acolorir un cervell, descobrir quines imatges microscòpiques s’amaguen en uns trencaclosques, o relacionar animals amb els seus respectius cervells. Enguany, la Nit europea de la recerca a Lleida compta amb una subvenció del programa H2020 de la Unió Europea de 12.500 euros.