Mostra fotogràfica sobre els refugiats d'Uganda al Parc Científic i Tecnològic
L’exposició es pot contemplar fins al 10 de desembre al CEDICOLa mostra l'organitzen Europe Direct de l'Ajuntament de Lleida i la Representació de la Unió Europea a Barcelona
L’exposició es pot contemplar fins al 10 de desembre al CEDICOLa mostra l'organitzen Europe Direct de l'Ajuntament de Lleida i la Representació de la Unió Europea a Barcelona
La sala d’exposicions de l’edifici CEDICO del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida acull la mostra fotogràfica ‘Sight by side’ que reflecteix la situació dels refugiats a Uganda i la vida de les comunitats d’acollida des de la perspectiva del fotògraf català Guillem Trius i de la fotògrafa ugandesa Esther Ruth Mbabazi.
Tot dos van ser els guanyadors d’un concurs convocat per la Comissió Europea el 2019 que els va portar durant quinze dies als camps de refugiats del nord d’Uganda per desenvolupar conjuntament un projecte fotogràfic que dona a conèixer les desigualtats que es viuen al país i els projectes que s’hi realitzen a través del fons europeu 'Trust fund for Africa'.
La mostra ha estat organitzada pel centre Europe Direct de l’Ajuntament de Lleida i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. Es pot contemplar fins al 10 de desembre.
L’horari de la sala d’exposicions de l’edifici CEDICO és de 9.30 h a 14.30 h.
‘Sight by side’: el que s’han endut aquells que han de marxar; el que trobarien a faltar els que són a casa
Durant el seu viatge, Mbabazi i Trius van poder observar els projectes finançats pel Fons fiduciari d’emergència per a l’Àfrica (#AfricaTrustFund) de la UE i van poder conèixer els beneficiaris.
La part d'Esther Ruth es titula "Things we carry" i està centrada en els refugiats de Sudan del Sud. Va fotografiar els objectes que els refugiats es van portar quan van haver de marxar dels seus països. Guillem Trius es va centrar en la comunitat d'acollida, els ugandesos, i el títol de la seva part és "What we really miss". Va fotografiar el que els vilatans van dir que trobarien a faltar si haguessin de marxar.
Què és el Fons fiduciari d’emergència per a l’Àfrica?
El Fons fiduciari d’emergència per a l’Àfrica (#AfricaTrustFund) de la UE col·labora amb els països on opera per mirar de resoldre-hi les causes profundes de la desestabilització, el desplaçament forçós i la migració irregular a tres regions concretes: el Sahel i el llac Txad, la Banya d’Àfrica i el nord d’Àfrica.
Actualment, la Banya d’Àfrica acull 4,5 milions de refugiats, és a dir, el 70 % de tots els refugiats d’Àfrica i més del 20 % dels refugiats d’arreu del món; en qualsevol cas, el més gran nombre de refugiats del continent africà.
Els projectes del Fons fiduciari tenen com a objectiu impulsar el desenvolupament econòmic, l’accés als serveis bàsics, la prevenció de la migració irregular, la lluita contra el tràfic d’éssers humans, la prevenció de conflictes o la lluita contra les violacions dels drets humans o pel respecte dels principis de l’estat de dret.