<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/34327>>.

Animac presenta el Cartell de la seva 25a edició, obra de l'artista Gina Thorstensen

Animac 2021 celebrarà el 25è aniversari amb un viatge pel passat, present i futur del cinema d’animació L’edició de 2021 serà híbrida, amb activitats presencials a Lleida del 26 al 28 de febrer i programació en línia que s’estendrà del 25 de febrer al 7 de març El Premi Trajectòria d’Animac 2021 serà per al lleidatà Carles Porta, dissenyador, realitzador audiovisual, il·lustrador, dibuixant i artista, i creador de les cartes de presentació visuals d’Animac des dels seus inicis El Museu d’Art Jaume Morera prepara una exposició dedicada a Carles Porta i la seva obra creativa per a Animac

Animac 2021 celebrarà el 25è aniversari amb un viatge pel passat, present i futur del cinema d’animació L’edició de 2021 serà híbrida, amb activitats presencials a Lleida del 26 al 28 de febrer i programació en línia que s’estendrà del 25 de febrer al 7 de març El Premi Trajectòria d’Animac 2021 serà per al lleidatà Carles Porta, dissenyador, realitzador audiovisual, il·lustrador, dibuixant i artista, i creador de les cartes de presentació visuals d’Animac des dels seus inicis El Museu d’Art Jaume Morera prepara una exposició dedicada a Carles Porta i la seva obra creativa per a Animac

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida del 25 de febrer al 7 de març de 2021, dona a conèixer el cartell que acompanyarà la celebració dels seus 25 anys, obra de l’artista noruega Gina Thorstensen, reconeguda internacionalment pel seu treball com a directora artística al llargmetratge d’animació “Marona’s Fantastic Tale”.
Des dels inicis d’Animac, l’artista i il·lustrador lleidatà Carles Porta ha estat el responsable de la imatge gràfica del certamen, l’encarregat de crear les cartes de presentació visuals d’Animac, cartells i caretes animades que són veritables obres d’art. Enguany, però, Animac ha obert una nova etapa creativa de la mà de Gina Thorstensen, que serà també l’encarregada de crear la careta de presentació d’Animac 2021, en col·laboració de l’animador Nacho Rodríguez.
Explica Gina Thorstensen que li fa “moltíssima il·lusió” haver treballat en el cartell d’Animac, “i és encara més especial que sigui el del 25 aniversari”. Pel que fa al seu procés de creació, l’artista noruega exposa que “per a reflectir l'aniversari volia expressar el recorregut dels 25 anys com un procés de creació. Vaig començar pensant en números i equacions matemàtiques complexes, i potser absurdes, però que eren igual a 25. Després les idees van agafar formes més abstractes i es van incorporar al meu univers. Espero que el cartell transmeti la idea d'un viatge llarg ple de creativitat i sorpreses pròpies a l'animació i Animac”.
“Estem molt agraïts a Carles Porta per la creativitat que ha aportat durant tots aquests anys de col·laboració amb el certamen. Gràcies a la seva brillant obra, Animac gaudeix d’un segell gràfic distintiu de qualitat i innovació artística”, destaca Carolina López, directora d’Animac. “En reconeixement a la seva obra artística interdisciplinària, és per a mi un honor anunciar que Animac atorgarà el Premi Trajectòria 2021 a Carles Porta”, explica la directora del certamen.

Repassant els anys de col·laboració amb el certamen, Carles Porta explica: “Animac ha estat per a mi l'encàrrec ideal. Permetia combinar dos mons que m'apassionen. L'animació i el cartellisme. I l'oportunitat i el repte de proposar coses diferents, de transformar-me any rere any. He viscut també això com una gran responsabilitat. He crescut i he après. Al començament tenia molt clar que el meu treball havia d'intentar transformar aquells cartells tan avorrits dels festivals d'animació de l'època que es dedicaven a posar banderes i cintes de pel·lícula de cinema fent ones. Calia d'alguna manera traslladar al grafisme l'emocionant experiència que ens aporta el cinema. Per això moltes vegades els meus cartells tracten de recrear una pel·lícula imaginària. La imatge d'una pel·lícula que no existeix. Però que segurament m'agradaria fer si tingués temps i recursos. Normalment la careta era una mena de tràiler molt obert d'aquesta pel·lícula”.
A més, Carles Porta serà el protagonista d’un dels grans actes de celebració dels 25 anys d’Animac a Lleida amb l’exposició “Carles Porta. La casa infinita” que recollirà aquesta fructífera col·laboració entre Porta, un dels noms artístics més internacionals de Lleida, i Animac. L’exposició es podrà veure de febrer a maig de 2021 al Museu d’Art Jaume Morera de la ciutat.

Edició dels 25 anys d' Animac amb un format híbrid

Del 26 de febrer al 7 de març de 2021, Animac celebrarà els seus 25 anys amb un viatge pel passat, present i futur del cinema d’animació. La programació serà en format híbrid, amb activitats presencials a Lleida i en línia a través de la plataforma Filmin, YouTube i Instagram. En concret, divendres, 26 de febrer, tindrà lloc la inauguració a Lleida, i dissabte i diumenge es faran projeccions i conferències presencials, mentre que la resta dels dies el contingut es podrà seguir en línia.
“El programa recollirà alguns dels millors films dels darrers 25 anys, però també i sobretot el millor de l’animació actual i ‘incubator’ o convocatòria de futurs projectes. Malgrat les circumstàncies, no volíem deixar de celebrar una part presencial a Lleida, que trobem és fonamental, però també aprofitar la dimensió en línia per arribar a més públics”, explica Carolina López, directora d’Animac.

Gina Thorstensen, autora del Cartell d'Animac 25 anys  
 
Gina Thorstensen és una artista noruega que treballa en diversos camps, com ara l'animació, la il·lustració, la pintura mural, l'escultura i la realitat virtual. Li interessa experimentar i barrejar tota mena de materials i formats. És llicenciada en art i disseny per l’Escola Massana de Barcelona i té un màster en cinema i nous mitjans per la Norwegian Film School.
La seva tasca artística ha estat reconeguda i mostrada en publicacions, festivals de cinema i exposicions de tot el món. Els seus darrers espectacles, "Brotan" i "Cosmogonías", es van poder veure a la Galeria Cromo de Barcelona el 2016 i el 2018. Com a directora, animadora i dissenyadora ha realitzat diversos videoclips en col·laboració amb Nacho Rodríguez i Tomek Ducki. El seu projecte més recent ha estat el disseny de fons i la direcció d’art per a “Marona’s Fantastic Tale”, un llargmetratge d’animació dirigit per Anca Damian. En l’actualitat treballa com a directora artística de la nova pel·lícula de Damian "The Island" que està en producció.

Carles Porta, premi trajectòria Animac 2021 

En reconeixement a la seva obra artística, Animac atorgarà el Premi Trajectòria 2021 al dissenyador, realitzador audiovisual, il·lustrador, dibuixant i artista lleidatà Carles Porta, creador interdisciplinari que treballa des de fa anys interessat per practicar el grafisme des de disciplines diverses amb especial interès per la imatge animada.
Té una dilatada obra que engloba llibres il·lustrats com "Tales from the Hidden Valley", publicat per The Flying Eye Books, una de les millors editorials de llibres il·lustrats del món, i ha treballat com a Il·lustrador per a diferents revistes d'àmbit nacional.
Com a dissenyador gràfic, ha estat responsable des de 1997 de la imatge gràfica d’Animac i ha treballat en nombroses campanyes institucionals. En la seva faceta de cartellista, va ser premiat internacionalment pel grafisme d’Animac amb el Premi Jules Gerat dins del Festival Internacional d’Annecy 1999, i també és autor del cartell de l'edició 2003 del Festival de Cinema d'Animació de Brussel·les.
En el camp del cinema l’animació, ha realitzat dos curtmetratges d’autor. El primer, titulat “François le Vaillant”, ha estat seleccionat i premiat en nombrosos festivals internacionals (Hiroshima, Tenerife, Bègles, Melbourne). I el segon, “Las vidas ejemplares”, forma part de la col·lecció “Del trazo al pixel. Un recorrido por la animación española”, produïda pel CCCB i presentada al Festival d'Annecy el 2015.
Des de 2009, fa difusió del cinema d'animació d'autor a través del projecte PUCK Cinema Caravana, coproduït amb Toni Tomàs. Un petit cinema en una caravana, que posa a l’abast de tothom, i en llocs públics, una selecció anual del millor de l’animació internacional.
Porta és també creador de mapping i d’espectacles immersius destinats als més petits, i és professor d'Il·lustració i Animació a l'Escola d'Arts Municipal Leandre Cristòfol de Lleida.

Exposició "Carles Porta. La Casa infinita", al Museu d'Art Jaume Morera de Lleida  
 
El Museu d'Art Jaume Morera de Lleida dedica una exposició a repassar els darrers 25 anys de la trajectòria artística de l'il·lustrador, dissenyador gràfic i animador Carles Porta (Madrid, 1963), estretament lligats a la imatge d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya. L'exposició “Carles Porta. La casa infinita”, primera col·laboració del Museu amb la Mostra, proposa un recorregut per les creacions de Carles Porta, centrant la seva mirada en el seu procés creatiu, i recordant i establint connexions del que va ser el seu treball vinculat a Animac, però també aquelles altres idees, proves i relats del que no va acabar sent. Una oportunitat única per endinsar-se en el particular univers de l'autor, un dels creadors lleidatans amb més projecció internacional, farcit de personatges i històries sorprenents que no deixen a ningú indiferent.
“La idea que treballem és anar més enllà d'un repàs a la imatge d'aquests 25 anys d’Animac i posar al descobert molt del treball ocult que hi ha darrere. Moltes de les coses que haguessin pogut ser, però que van restar només com a part del procés de treball”, explica Carles Porta.