La Paeria atura la liquidació de l'IBI de les zones comunes d’ús públic dels blocs Pius XII

Els tinents d'alcalde Toni Postius i Montse Pifarré van traslladar al veïnat en una reunió celebrada ahir que les deficiències per la manca de notificacions per part del Cadastre permet frenar aquest procés

L'Ajuntament de Lleida anul·larà les liquidacions de rebuts de l'Impost de Béns Immobles (IBI) practicades al veïnat dels blocs Pius XII, situats entre l'escola Joan XXIII i el Passeig de Ronda, tenint en compte defectes de procediment en les notificacions del Cadastre. Així ho van traslladar ahir els tinents d'alcalde d'Urbanisme, Toni Postius, i d'Hisenda, Montse Pifarré, en una reunió amb representants veïnals i l'administradora de finques de la comunitat per buscar una solució al conflicte obert per aquesta qüestió.

La situació amb aquests blocs arrenca l'any 2017 quan en un procés de regularització cadastral el Cadastre, que depèn del govern de l'Estat, atribueix als propietaris de l'edifici la titularitat de la zona pública annexa. El veïnat considerava que es tractava d'una zona d’ús públic de gestió municipal, però als arxius municipals no hi consta que hagi passat mai a nom de l'Ajuntament, tot i que en el seu dia s’hi van fer obres d’arranjament i millores.

Aquesta modificació de titularitat i de valor cadastral no va ser notificada als veïns i veïnes, segons es va constatar en la reunió d'ahir. Això permetrà aturar el procés de cobrament de l'IBI, que ja es trobava en via executiva, perquè els propietaris i propietàries puguin presentar les al·legacions corresponents, ha assenyalat Pifarré.

"El que cal fer ara és que el veïnat presenti al·legacions, amb l'assessorament dels tècnics municipals, sobre la situació creada per les valoracions, en les quals, entre altres qüestions, es demanarà que aquests espais tinguin un valor residual perquè no tenen aprofitament urbanístic i es tracta d'una zona d'ús públic”, ha afirmat Postius.

La tinent d'alcalde Montse Pifarré ha explicat que des del govern municipal es considera que la manca de notificació de la modificació definitiva de titularitat ni de la modificació de valor cadastral genera una causa d'indefensió que vicia d'invalidesa tot el que s'ha dictat després. Per tant, l'àrea municipal de Gestió Tributària ha anul·lat de moment el deute per defectes de procediment, a l'espera del procés de notificació i al·legacions al Cadastre.