El ple de la Paeria aprova el pressupost municipal per a l'any vinent
El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha destacat la necessitat "d'unitat, respecte mutu i la capacitat de superar al partidisme" en el moment actual i ha agraït l'abstenció del PSC i, a la resta de l'oposició, la seva disposició a participar en la Mesa TransversalEls comptes per a 2021 prioritzen la reactivació socioeconòmica i l'atenció a les persones i incorporen un fons de 2,7 milions d'euros per a un fons d'ajudes Covid-19També s'han aprovat els comptes de l'Empresa Municipal d'Urbanisme, que incrementa la seva inversió en polítiques d'habitatge
El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha destacat la necessitat "d'unitat, respecte mutu i la capacitat de superar al partidisme" en el moment actual i ha agraït l'abstenció del PSC i, a la resta de l'oposició, la seva disposició a participar en la Mesa TransversalEls comptes per a 2021 prioritzen la reactivació socioeconòmica i l'atenció a les persones i incorporen un fons de 2,7 milions d'euros per a un fons d'ajudes Covid-19També s'han aprovat els comptes de l'Empresa Municipal d'Urbanisme, que incrementa la seva inversió en polítiques d'habitatge
El pressupost de l'Ajuntament de Lleida per a l'any 2021 ha estat aprovat aquest matí per àmplia majoria en el ple municipal extraordinaria d'avui, que s'ha celebrat íntegrament de forma telemàtica, amb 15 vots a favor (dels grups d'ERC, JxCat i Comú de Lleida), 7 abstencions (PSC) i 5 vots en contra (Cs i PP).
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha agraït el suport als comptes i ha destacat la importància d'estar a l'altura de les necessitats de la ciutadania i donar resposta a la seva frustració i preocupació per la situació actual, per davant de qualsevol color polític.
"Ara més que mai el futur de Lleida s'ha de construir amb una combinació d'intel·ligència col·lectiva i d'esforç compartit. Per això vull agrair especialment l'actitud del cap de l'oposició, Fèlix Larrosa, i la disposició del grup socialista que ha adoptat una política de mà estesa amb la voluntat de posar-se al servei del conjunt de la ciutadania. Agraeixo també als altres dos grups de l'oposició, a Ciutadans i al Partit Popular, la seva disposició a constituir la Mesa Transversal per la recuperació de la ciutat on hem començat a arribar a acords. Lleida ens demana unitat, respecte mutu i la capacitat de superar el partidisme, sobretot entès com a tribalisme polític", ha afirmat l'alcalde.
A més, Pueyo ha assegurat que la crisi "tindrà efectes molt importants sobre els recursos dels ajuntaments i no només en el 2020 sinó en el 2021 i 2022 com a mínim" i que per tant des de la Paeria seguirem demanant ajuts a fons perdut a totes les administracions i suport efectiu per a tres exercicis com a mínim".
El pressupost per a 2021 ascendeix a 170,7 milions d'euros, un cop incorporades tres esmenes pactades per l'equip de govern i el grup del PSC, per incorporar 3,53 milions d'euros per a un fons d'ajudes Covid-19, per al transport públic urbà i per a projectes de mobilitat, i prioritza la reactivació socioeconòmica de la ciutat i l'atenció a les persones. També incorpora un superàvit previst de 3,5 milions d'euros, en compliment del pla de sanejament.
La tinent d'alcalde de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, en nom del govern, ha explicat que es tracta d'uns pressupostos condicionats per la situació econòmica i financera de la Paeria, que imposa un pla de sanejament, i per la pandèmia de la Covid-19. "Prioritzarem les accions que entre totes i escoltant al màxim els representants de la ciutadania hem consensuat. L'escenari esmentat no ens permet fer el pressupost expansiu que voldríem, però hem buscat aquest equilibri entre les possibilitats i necessitat de l'ajuntament i les de la ciutadania, que és a qui ens devem", ha afirmat Pifarré.
La tinent d'alcalde ha detallat que el pressupost prioritza les inversions en àmbits com la digitalització com a eina per optimitzar recursos i agilitzar tràmits amb ciutadania; la promoció econòmica, amb el nou edifici al parc de Gardeny dins del projecte Inno4Agro; i la seguretat, amb les noves càmeres a l'Horta i l'inici de la renovació del parc mòbil de la Guàrdia Urbana; en manteniment de via pública; i seguint el suport a la Generalitat per la nova escola de Pinyana, entre altres mesures.
Pel que fa a la despesa corrent, es fa un esforç per incrementar-la en un 3,85%, seguint els eixos del Pla d'Acció Municipal i les conclusions de les quatre meses transversals que s'han estat treballant amb els representants de la ciutadania.
"La Paeria té responsabilitat de ser un motor econòmic de tota la ciutat, tenim un repte molt important i intentarem estar a l'altura. Hem escoltat a totes i tots i incorporat polítiques i projectes amb molt de consens. Tenim la voluntat de treballar en el PAM, mantenim la mà estesa a tots els grups, valorem i agraïm abstenció del PSC", ha conclòs Pifarré, qui ha agraït aquesta col·laboració per la recuperació de la ciutat com demana la ciutadania.
Intervenció de la Federació d'Associacions de Veïns
La sessió plenària extraordinària d'avui també ha comptat amb la participació del president de la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida, Toni Baró, qui ha demanat "la responsabilitat de tothom en un moment difícil". Baró ha valorat com a positius alguns dels projectes d'aquests pressupostos, com són l'aposta per una Lleida saludable, per la transició energètica, pel projecte Inno4Agro, per la recollida porta a porta i per les ajudes a empreses i autònoms, que ha demanat que siguin senzilles de tramitar. A més, ha demanat modular la modificació de la taxa d'escoles bressol i una aposta ferma per la cultura. La FAV planteja l'aposta pels Objectius de Desenvolupament Sostenible seguint els principis de proximitat i sostenibilitat, ha afegit.
Intervencions dels grups municipals
En nom del PSC, la regidora Begoña Iglesias ha afirmat que malgrat que el pressupost presentat pel govern "no era ni molt menys el que necessitava la ciutat", s'han incorporat esmenes plantejades pel grup socialista. "A pesar de totes les discrepàncies hem sabut arribar a un pacte amb el govern municipal per incorporar aquest paquet d'ajudes de 2,7 milions d'euros, hem arrencat també el compromís de dotar la despesa per autobusos en gairebé sis-cents mil euros més, així com la creació d'un projecte d'inversió en infraestructures per la mobilitat sostenible. És per això que ens abstindrem i no votarem en contra. És cert que tenim moltes discrepàncies amb bona part del contingut del pressupost, però hem fet un exercici seriós i rigorós de responsabilitat per aconseguir que aquestes ajudes arribin a la ciutadania de la manera més ràpida i eficaç possible", ha afirmat Iglesias.
La tinent d’alcalde Anna Campos, en representació del grup de JxCat, ha destacat que aquest és “un pressupost treballat que busca consensos i fer front a un pla financer per la situació heretada, a la qual es suma la lluita contra la Covid” i en el qual “la reactivació de l’activitat econòmica i l’atenció a les persones són les prioritats”. “Celebrem poder tirar endavant un nou pressupost que permeti a la ciutat de Lleida seguir avançant”, ha afegit i ha destacat que permetrà apostes fermes en àmbits com la industrialització de la ciutat, un pla de civisme i convivència, industrialització de la ciutat, la promoció de la ciutat i de l’Horta, un pla de digitalització i suport al teixit comercial de la ciutat, la transformació d’espais urbans amb accions de microurbanisme i la millora de la mobilitat entre d’altres.
Per part de Ciutadans, la regidora Ángeles Ribes ha acusat al govern de "no tenir projecte per la ciutat" i ha demanat reclamar el deute pendent que la Generalitat de Catalunya té amb la Paeria que ha xifrat en gairebé 4 milions d'euros. "Hem fet més de 30 esmenes al seu pressupost egocèntric per revertir l'assalt a les butxaques dels veïns i permetre afrontar amb certes garanties el 2021. Proposem retallar partides supèrflues en un any de crisi i ens centrem en allò que importa realment, reforçant les partides de salut, ajudes a empreses i autònoms, guàrdia urbana, secretària general i el fons de contingència. Els veïns pagaran molt cars aquests pressupostos", ha dit.
En nom del Comú de Lleida, la seva portaveu, Elena Ferre, ha assenyalat que pel seu grup era cabdal actuar en l’àmbit de l’emergència climàtica i sanitària i ha destacat l’augment de la despesa social i en habitatge, així com l’aposta per la participació i la transició ecològica. “El nostre treball i el de altres grups ha permès que pressupost sigui millor. El consens no és fàcil, però és el que demana la ciutadania. La bona política és la que arriba a consensos, assumint renúncies pel bé comú”, ha conclòs.
Xavi Palau, portaveu del PP, s'ha mostrat també molt crític amb el govern municipal, a qui acusa de "no desenvolupar ni un sol projecte per Lleida" i ha demanat apostar per àmbits com la revolució tecnològica, la transició ecològica, la seguretat i la promoció econòmica. "Cal remar tots en la mateixa direcció. Hem presentat esmenes i donarem suport a totes aquelles que impliquin ajudes per emprenedors lleidatans, per a contribuir a la nostra ciutat, però necessitem un govern a l'altura", ha declarat.
El ple ha aprovat també la plantilla de personal i el catàleg-relació de llocs de treball per a l’exercici 2021, amb els vots a favor dels tres partits del govern, ERC, JxCat i Comú de Lleida, l’abstenció del PSC i els vots en contra de Cs i PP. Tots els grups han coincidit a agrair al personal municipal la seva dedicació durant aquest any difícil.
Via lliure al pressupost de l'Empresa Municipal d'Urbanisme
El ple de la Paeria, constituït com a Junta General de l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU), ha aprovat avui el pressupost d'aquest ens amb els vots favorables dels grups d'ERC, JxCat i Comú de Lleida, l'abstenció del PSC i el vot en contra de Ciutadans i PP.
El president de l'Empresa, Sergi Talamonte, ha destacat que durant el 2020 s'ha aconseguit reestructurar la major part del deute de l'EMU, reduint en tres milions la quota a pagar, fet que permetrà donar "llibertat" en la gestió i anar reduint la bestreta que rep de l'Ajuntament e Lleida a partir de 2021. El president de l'EMU també ha destacat la feina en política d'habitatge, amb l'adquisició de 8 habitatges (per un total de 281), la gestió de 214 expedients de mediació del lloguer, 2.141 expedients d'ajuts al lloguer i 205 per ajudes Covid, a més d'impulsar nous projectes d'habitatge cooperatiu i masoveria urbana.
"Aquest nou pressupost per 2021 ens ha de permetre accelerar encara més la política d'habitatge, a la qual aportem 300.000 euros més un 50% del recàrrec de l'IBI dels pisos buits. Una quantitat de diners per polítiques habitatge que feia molt temps q no es veia a l'EMU", ha assenyalat Talamonte, qui ha destacat també la política de seguiment dels habitatges buits per garantir que compleixen la seva funció social.
Per part del grup del PSC, el seu portaveu, Jaume Sellés, ha assenyalat que "creiem que l'EMU és l'instrument per desenvolupar polítiques justes d'habitatge" i ha demanat a Talamonte que "empenyi al regidor d'Urbanisme per impulsar projectes com el nou POUM, el desenvolupament del pla de l'estació i del sòl industrial de Torreblanca", ja que seran positius per l'EMU i per la ciutat.
La portaveu de Cs, Ángeles Ribes, ha assenyalat que a la proposta de pressupost de l'EMU "abunden els supòsits i inconsistències" i ha demanat que la presidència de l'Empresa reclami a l'Ajuntament les factures pendents per actuacions en l'àmbit del pla de l'estació, en defensa dels interessos de l'EMU.
El portaveu del PP, Xavi Palau, ha criticat que el refinançament del deute de l'EMU "segueix hipotecant la situació financera de la Paeria" i ha demanat que es col·labori amb la Generalitat per aconseguir més habitatge social i impulsar el pla especial de l'estació i el desenvolupament de sòl industrial i plataformes logístiques.