<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/34351>>.

Turisme de Lleida reprèn les visites guiades a la ciutat

El Castell dels Templers les reprograma els dissabtes i la Lleida City Tour ha tornat a posar-se en marxa aquest diumenge El tinent d’alcalde Paco Cerda recorda l’aposta pel turisme de proximitat, però assenyala la voluntat de la Paeria de divulgar a la resta del país el potencial patrimonial, espais, història i llegendes de Lleida

El Castell dels Templers les reprograma els dissabtes i la Lleida City Tour ha tornat a posar-se en marxa aquest diumenge El tinent d’alcalde Paco Cerda recorda l’aposta pel turisme de proximitat, però assenyala la voluntat de la Paeria de divulgar a la resta del país el potencial patrimonial, espais, història i llegendes de Lleida

Turisme de Lleida ha reprès aquest cap de setmana el programa de visites guiades, adreçat especialment a les persones que tenen interès a descobrir el patrimoni de Lleida, que havia estat suspès a conseqüència de les restriccions de mobilitat per la pandèmia. Si el dissabte arrencava el torn del Castell templer de Gardeny, el diumenge ha pres el relleu la Lleida City Tour.

Recorregut pel cor de la ciutat

La Lleida City Tour és una visita guiada al cor de la ciutat. Una agradable ruta panoràmica a peu, que s’inicia a la part baixa i ressegueix un dels eixos comercials de vianants més llargs d’Europa, fins a coronar el Turó de la Seu Vella.
L’itinerari passa per la Capella Peu del Romeu: punt d’aturada del camí de sant Jaume, per conèixer la tradició dels fanalets; la Catedral Nova, per recordar la llegenda de la Verge del Blau; l’Antic hospital de Santa Maria, equipament que va néixer com a hospital de pelegrins i pobres per convertir-se segles després en centre cultural; l’avinguda Marques de Blondel, precursor del sistema d’aigua potable a Lleida; la plaça Sant Francesc amb les cases modernistes; la Paeria, palau medieval i seu del govern municipal, i el monument dels cabdills ilergetes Indíbil i Mandoni, entre altres.
El recorregut finalitza en el Turó de la Seu Vella de Lleida, on els visitants podem optar per visitar el conjunt monument, que roman obert fins a les 3 de la tarda. La City Tour arrenca tots els diumenges a l’Oficina de Turisme del carrer Major, a 2/4 d’onze dels dies assenyalats.
Les places estan limitades i cal inscriure’s prèviament, essent els grups reduïts, per atendre les normes de seguretat i higiene.
Les visites guiades tenen un preu de 5 euros i són gratuïtes per als menors de 13 anys. Turisme de Lleida obsequia els assistents amb una mascareta de promoció i una guia de la ciutat. Els interessats poden obtenir més informació i inscripcions al telèfon 973-700319 o a infoturisme@paeria.cat
El Castell Templer
Per altra part, el Castell templer de Gardeny obria portes dissabte al migdia a les visites guiades.
Pel president de Turisme de Lleida i tinent d’alcalde de la Paeria, Paco Cerdà, aquesta és una excel·lent oportunitat per promocionar encara més un patrimoni històric pel qual van passar gairebé 10.500 persones l’any passat. En aquesta ocasió, Cerdà diu que “s’aposta pel turisme de proximitat, per donar a conèixer als lleidatans i lleidatanes, però també a la resta del país el potencial patrimonial, els espais, la seva història i llegendes”.
“Amb la visita del centre d’interpretació, ubicat al celler del Castell, es pot gaudir d’un audiovisual en què s’explica qui eren els templers, des dels seus indicis fundacionals amb les croades a Terra Santa fins a la dissolució de l’Orde. Aquest espai es consolida com un dels miradors extraordinaris de la ciutat; de la seva primera corona verda, l’Horta, i de la resta de corones que envolten la capital del Segrià”, ha dit el tinent d’alcalde. Tall de veu P. Cerdà
Paco Cerdà també ha explicat les mesures que s’han pres en tot el recinte per garantir la seguretat dels visitants, marcant un itinerari unidireccional per tot el recinte exterior per evitar l’encreuament i aglomeració dels turistes. També s’ha senyalitzat els aforaments als espais reduïts: torre del comanador, cisterna i celler, i s’ha creat un recorregut intern perquè el visitant segueixi les indicacions, per visitar tots els espais del centre patrimonial.
Les visites guiades a aquest equipament es realitzen tots els dissabtes, a les 12 del migdia, amb sortida des del mateix Castell Templer de Gardeny. El preu és de 5 euros i és imprescindible fer reserva prèvia a infoturisme@paeria.cat o trucant al 973 700 319
El Castell Templer de Gardeny constitueix un dels testimonis més destacats de l'arquitectura templera aixecada a Catalunya durant la segona meitat del segle XII, tot i que entre els segles XVII i XVIII es van realitzar profundes modificacions que van alterar l’antiga fisonomia del conjunt medieval.
Els edificis que s’hi poden visitar són la torre-habitació, la torre de l’homenatge i l’església romànica de Santa Maria de Gardeny.
La visita inclou la projecció d’un audiovisual sobre l’origen de les comunitats templeres, les regles que els regien i les particularitats de la Casa Templera de Gardeny.
L’any 1252 es documentà per primera vegada la presència efectiva dels Templers a Lleida. La Casa Templera de Gardeny es va convertir en un dels principals centres templers de la Corona d’Aragó. L’any 1294, les parets de Gardeny acolliren el darrer mestre de l’orde, Jacques de Molay, condemnat a la foguera pocs anys després a París, en dissoldre’s l’orde.