‘Innovant des del Sud’, el taller inclusiu i de promoció de la Dona Científica Africana

Organitzat per l’ONGD Nutrició sense Fronteres, s’ha desenvolupat aquesta setmana a la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Lleida

L’ONGD Nutrició sense Fronteres, en col·laboració amb la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, ha organitzat aquesta setmana un taller d’inclusió i promoció de la dona científica africana.
Sota el títol ‘Innovant des del Sud’, l’objectiu del taller ha estat produir material o idees per a contribuir a la creació d’un Llibre Blanc sobre la producció dels factors de gènere i sexe en els comitès ètics de recerca de l’Àfrica occidental. Un projecte que ja està en marxa i, a més, compta amb el finançament de la Unió Europea.

El taller, que s’ha desenvolupat a les sales Paulo Freire i Jaume Magre de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Lleida, és el segon que es desenvolupa a Catalunya i vol donar visibilitat i promoure el rol de les científiques africanes en el continent i en la comunitat científica internacional.

El taller s’ha estructurat en tres grups temàtics: assaig clínics, dirigit per la doctora Flore Armande Gangbo, de la Universitat de Coutonou; antropologia mèdica, a càrrec de l’antropòloga social Josiane Tantchou, de l'Institut d'Études Politiques de Bordeaux, i etnografia, que ha coordinat l’antropòloga Hèléne Neveu, de l'University College London, que ha estudiat les llars mixtes.

El taller, que ha estat moderat pel professor de la Universitat de Lleida i investigador del Grup d’Estudi de les Societats Africanes, Albert Roca, s’ha plantejat amb dos objectius principals, pel que fa a la redacció del Llibre Blanc: un polític, la legitimació de la seva redacció, i un proactiu, que incorpori formes de participació i protocols, tenint en compte no només el factor gènere/sexe, sinó també el coneixement i l'acció social.