<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/34359>>.

La Paeria s’adhereix al comunicat conjunt del Dia Mundial de la Sida 2020 "Compartim compromisos i propostes"

La façana de l’Ajuntament es tenyeix de vermell per commemorar aquest dia

La façana de l’Ajuntament es tenyeix de vermell per commemorar aquest dia

L’Ajuntament de Lleida s’ha adherit a la iniciativa conjunt d’entitats empreses i institucions per donar suport al Comunicat conjunt Dia Mundial de la Sida 2020. Compartim compromisos i respostes. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha signat el document amb què es volen sincronitzar esforços i apel·lar a la responsabilitat compartida per aconseguir una societat més sana, ja que la salut d’un mateix/a és la salut de totes i tots.
Enguany, arran de la situació de crisi sanitària per la pandèmia de la Covid-19, s’ha fet evident que la salut s’interrelaciona estretament amb altres qüestions fonamentals com les desigualtats, els drets humans, la igualtat de gènere, la protecció social i l’economia. Així, es fa més palès la necessitat de treballar per principis de salut pública, com la equitat, la solidaritat i l’accés al sistema sanitari, així com l’impuls de la prevenció, la detecció precoç i el tractament, i l’eliminació de l’estigma i la discriminació associats, posant les persones al centre de les actuacions. El Pla d’acció enfront del virus d’immunodeficiència humana (VIH) i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) per al 2016-2020 és una de les eines desenvolupades per avançar en el compromís polític i social. El comunicat subratlla la voluntat d’unir l’acció d’administracions, entitats i ciutadania per millorar la qualitat de vida de la població, evitar infeccions, fer diagnòstics i tractar-los precoçment, i per abordar nous reptes, com l’envelliment prematur de les persones amb VIH de forma efectiva.

Cada 1 de desembre, des del 1982, es commemora el Dia Mundial de la Sida per donar suport a les persones que viuen amb el VIH i a les afectades pel virus, i per recordar les que han mort per malalties relacionades. En suport a aquesta causa, l’Ajuntament de Lleida ha il·luminat de color vermell la façana de l’avinguda de Blondel. Amb aquesta acció es fa costat, un any més, a la lluita contra la sida i es contribueix en la difusió per una major conscienciació sobre el virus. Alhora, es vol posar en valor el treball que es fa en la prevenció i per lluitar també contra l’estigma.

L’àrea de Salut de la Paeria treballa amb l’Associació Antisida de Lleida en aquesta línia. Desenvolupa accions educatives de promoció i prevenció de la salut tan per a joves com per a famílies en el marc de diversos programes educatius municipals, com Max in Love, Saps de què va?, Moneo, etc. Igualment impulsa accions de sensibilització i reducció de riscos en espais d'oci nocturn de la ciutat facilitant informació i material preventiu a les persones que surten de festa. Entre altres, l’entitat també col·labora amb la gestió dels Punt Lila que l'Ajuntament de Lleida impulsa a les festes populars de la ciutat.

Nit Vermella
Enguany la celebració del Dia Mundial de la Sida es fa virtualment, amb alguna activitat presencial, com la lectura del manifest que a Lleida, l’Associació Antisida ha fet aquest matí a la plaça de Victor Siurana, davant la Universitat de Lleida. Antisida Lleida ha organitzat La 5a edició de la ‘Nit Vermella’ amb un concret solidari en línia, a les 21 h a través del canal YouTube de l’entitat. La festa benèfica es promou per recaptar fons i compta amb la col·laboració d’artistes i entitats, que s’han sumat a la causa. Entre altres, hi ha Txarango, Beth Rodergas, Koers, Strombers, Roba Estesa, Pernil Salat, les Cícliques, Balkan Paradise Orchestra, Montserrat Seró, Lasta Sanco, la Guingueta i Mr. Jones. Arran de la situació sanitària, la captació d’ajudes no es farà presencial i s’ha habilitat una campanya per fer els donatius online (www.migranodearena.org/reto/nit-vermella-2020). Durant el dia d’avui també ha fet difusió a les xarxes socials de missatges i vídeos perquè la ciutadania en sigui partícip.