Diàlegs entre periodistes i dones esportistes en les II Jornades de Comunicació, Dona i Esport

La Paeria col·labora amb la iniciativa, que es farà en format telemàtic el divendres 11 de desembre, amb la participació de protagonistes de l'esport i dels mitjans de comunicació, per oferir diferents punts de vista. Entre altres, hi haurà l’exregatista Theresa Zabell, la windsurfista Pilar Lamadrid, l’atleta Alicia Pérez o les periodistas Begoña Fleitas i Paloma del Río

L'olimpisme femení, la dona en les institucions esportives i la visibilitat en els mitjans de comunicació de l'esport practicat per dones seran alguns dels temes protagonistes de les II Jornades de Comunicació, Dona i Esport. Estan organitzades per pomes Livinda de Grup Nufri, a través del seu projecte impulsor de l'esport femení Ellas Son de Aquí, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Lleida, la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), l’Assocació Lleida Esport Femení i Toyota Naymotor. Enguany la jornada se celebrarà de manera telemàtica el divendres 11 de desembre de les 09 h a les 13.30 h. Per participar-hi cal formalitzar la inscripció a la pàgina web de pomes Livinda: www.livinda.com/jornada.

La tinent d’alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha participat en la presentació de la iniciativa, amb Mercè Gomà, del projecte Ellas Son de Aquí; Rafa Gimena, president a Lleida del CPC, i Eva Ribalta, presidenta de l’Assoc. Lleida Esport Femení. L'objectiu d'aquesta segona edició és continuar donant visibilitat a l'esport protagonitzat per dones i implicar els mitjans de comunicació i institucions en aquest comportament igualitari. A més, servirà com a tret de sortida de la cinquena edició d'Ellas Son de Aquí. Castro ha remarcat que una de les prioritats de l’Àrea municipal de la Dona és potenciar els referents positius especialment en àmbits on hi ha més discriminació, com és el cas de l’esport, que està molt masculinitzat. I ha destacat la jornada, on conflueixen esport i comunicació, ja que els mitjans tenen un paper determinat a l’hora de crear realitats, “és un granet de sorra que suma cap al camí de la igualtat efectiva”, ha dit.
Gomà ha detalla el programa de l’acte, que estarà moderat per la periodista Cristina Gallo. La tinent d’alcalde obrirà la jornada amb el responsable de pomes Lvinda, Ignasi Argilés i la presidenta de Lleida Esport Femení. Durant el matí se succeiran una sèrie de diàlegs entre protagonistes de l'esport i dels mitjans de comunicació, cobrint diferents punts de vista. S'abordarà el passat i el present de l'esport olímpic al costat de l’exregatista Theresa Zabell i de la windsurfista Pilar Lamadrid; es parlarà de la importància de la presència de la dona en les institucions esportives amb l’exsecretària d'Estat per a l'Esport, María José Rienda, i la directora Insular d'Esports del Cabildo de Tenerife, Laura Castro; s’analitzarà la visibilitat de l'esport femení en els mitjans tradicionals amb les aportacions de l'atleta Alicia Pérez i la periodista del diari Marca, Begoña Fleitas; es veurà el punt de vista de l'arbitratge amb l'exàrbitra internacional de rugbi, Alhambra Nievas; i s’abordarà la reorientació professional després de la competició amb la periodista Paloma del Río, entre altres participants.
Des de la demarcació de Lleida del CPC, Gimena ha reconegut l’esforç per tirar endavant les jornades malgrat la pandèmia per la Covid-19 i ha ressaltat que cal promoure la dona de manera transversal, durant tot l’any, per impulsar la igualtat amb perspectiva de gènere. En la mateixa línia, Ribalta ha assegurat que la iniciativa obre un ventall de possibilitats per saber què està passant a l’esport femení i conèixer referents, que ajudin a esportistes a marcar-se fites i a trobar patrocinadors.
Després de les xerrades telemàtiques sobre Comunicació, Dona i Esport, es presentarà la cinquena convocatòria de la plataforma d'impuls a l'esport practicat per dones, Ellas Son de Aquí, amb bases renovades per generar més impacte i abast.