Els cribratges intensius de la COVID-19 s’amplien a set barris de Lleida

El departament de Salut continua aquesta setmana amb els tests ràpids i gratuïts per a majors de 16 anys asimptomàtics al pavelló Onze de Setembre fins divendres i dissabte al matí al Barris NordLa setmana vinent se’n faran a l’IEI i a la llar de Democràcia, i la del 14 al 20 de desembre a la Mariola, Cappont, Camp d’Esports i la Bordeta

El departament de Salut de la Generalitat intensificarà els cribratges poblacionals a persones asimptomàtiques iniciats la setmana passada a la ciutat de Lleida, amb la col·laboració de la Paeria, per tal de frenar l’expansió dels casos de la Covid-19 a Catalunya.

Així, d’una banda aquesta setmana segueix obert el pavelló municipal Onze de Setembre, en horari de tarda (de 16.00 a 20.00 h) fins aquest divendres 4 de desembre. L’endemà, dissabte dia 5 serà possible fer-se les proves, que són sempre gratuïtes i obertes a qualsevol persona major de 16 anys que ho sol·liciti, al pavelló Barris Nord, en horari de 9.30 a 15.00 hores.

Per la setmana vinent, es faran els tests antigènics ràpids en dos espais de la ciutat. Seran a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, al Centre Històric, el dilluns 7 i dimarts 8 de desembre, en horari de tarda (de 16.00 a 20.00 h), i a la Llar Municipal de Democràcia, al barri de Noguerola-Estació, el divendres 11 de desembre (també de 16.00 a 20.00 h).

Per últim, la setmana del 14 al 20 de desembre es faran controls al pavelló de Cappont el dissabte 19 de desembre (de 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 20.00 hores) i en dies i llocs encara per confirmar als barris de la Mariola, Camp d’Esports-Joc de la Bola i la Bordeta. A banda, Salut també reforçarà les proves en altres poblacions de la regió sanitària de Lleida com són Albatàrrec, Alpicat, Artesa de Segre i Mollerussa.

La mesura està dirigida a la població asimptomàtica partir de 16 anys, sense importar on resideixi, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica a utilitzar serà el test antigènic ràpid (TAR).

L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.