L’alcalde Pueyo convida els infants i joves a fer-li arribar les seves propostes i a participar de la vida de la ciutat

Constitució avui del Plenari dels Infantis i Adolescents de Lleida, que a partir d’ara s’estructura amb Consells de Districte, oberts a més participants i per tractar temes d'una manera més local i properaEl paer en cap els ha emplaçat a seguir observant la ciutat per aportar idees i millores, i ha defensat el dret de nois i noies a opinar, com a part implicada, en les decisions que afecten el seu futur. També ha apostat per la seva educació, que possibilita un millor futur personal i col·lectiu

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha participat avui en la constitució del Plenari dels Infants i Adolescents de Lleida, que s’ha fet telemàticament i amb la participació de l’alumnat i centres que integren aquest òrgan de participació. L’alcalde ha convidat els infants i els joves ha fer-li arribar les seves propostes i a participar activament en la vida de la ciutat. Pueyo s’ha referit a les aportacions que ja van fer a l’Agora Lleida, el 30 de juny, on van aportar el seu punt de vista a diferents qüestions del dia a dia, com promoure una ciutat més verda, amb menys pol·lució, un transport públic més accessible o més espais per a bicicletes. També fer més accessibles les noves tecnologies a la població.

En aquest sentit, l’alcalde s’ha compromès a tenir en compte les valoracions que sorgeixen aquest curs del plenari per estudiar-les amb la corporació municipal i intentar incloure-les en les projectes de ciutat. Pueyo ha defensat el dret a opinar i a participar de la vida de la ciutat, ja que les decisions d’ara afectaran els pròxims anys, i remarcat també la importància de Lleida com a ciutat educadora. Amb la crisi actual, ha dit que no es pot posar en perill perquè és una peça clau per a un millor futur personal i col·lectiu.

Igualment, el paer en cap ha valorat la preocupació que els nois i les noies han manifestat en aquest temps de covid per les persones grans i els ha encoratjat a compartir i ajudar les persones del seu entorn, mostrant així la seva solidaritat.

El Plenari dels Infants ha introduït canvis, que l’alcalde considera que el fan més efectiu i milloren la proximitat i la participació. La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha explicat que s’estructurarà a través de Consells de Districte, perquè estigui a l’abast del màxim d’infants i adolescents. Aquests Consells de Districte, estaran integrats per Consells tant d’infants com de joves, i d’aquesta manera es vol integrar també el màxim de centres educatius de la ciutat. Castro ha comentat que així es podran tractar els temes d’una manera més local i propera, amb la col·laboració del Pla Educatiu d’Entorn, i després compartir-ho al Consell de Ciutat. El primer pas serà adherir-se al “Manifest per la Participació”, que elaboraran els mateixos infants i adolescents d’aquest plenari i els representants del govern municipal, i que es presentarà durant el curs. Un altre aspecte que canvia és l’horari. A partir d’ara es faran en horari de classe, per vincular-ho a l’activitat educativa. La regidora considera que aquesta és una eina que els permet estar més a prop de la ciutat, de l’Ajuntament i aportar-hi propostes.

La defensora de la Infància i l’Adolescència de Lleida, Iman Benataya, també ha donat la benvinguda als i les integrants del Plenari i s’ha posat a la seva disposició perquè puguin expresar les seves opinions. Benatanya ha avançat que es volen activar en les xarxes socials i que volen interactuar amb els centres per saber els conitnguts que els interessaria veure-hi.

Desenvolupament de l’acte de constitució
L’alumne Ivan Quilez, representant del Consell de Joves del Plenari, ha estat el conductor de l’acte. Després de la intervenció de l’alcalde, de la regidora d’Educació i de la defensora de la Infància i l’Adolescència, ha estat el torn dels centres educatius. S’ha fet un recorregut per les escoles i instituts, a través dels nois i noies representants, que s’han presentat i han compartit allò que els agradaria que esdevingués en l’entorn del plenari, malgrat les dificultats de la Covid-19. Precisament, la pandèmia ha estat un dels temes més comentats, així com la voluntat de poder participar en les decisions que es prenen a la ciutat i que es tingui en compte el seu parer en aquells temes que els afecten.

El Plenari dels Infants i Adolescents de Lleida
És un òrgan consultiu, participatiu i representatiu de la població infantil i adolescent de Lleida que funciona des de l’any 1998 treballant diferents temes d’interès per als infants i joves de la nostra ciutat. Està format per dos Consells diferents: El Consell d’infants, amb alumnat de 5è i 6è de primària, i el Consell de joves, amb nois i noies de Secundària. En total, uns 120 nois i noies de diversos centres i escoles de la ciutat.
Aquest curs, la dinàmica i el funcionament del Plenari s’ha vist alterada per la Covid-19. Però d’una crisi en sorgeixen noves oportunitats i s’ha aprofitat per repensar aquest òrgan, com ha explicat la tinent d’alcalde Castro.