Un llibre dona a conèixer els espais de memòria de la retirada de 1939
Amb informació actualitzada i context històric, el document proposa diversos itineraris que permeten descobrir paisatges de memòria i llocs simbòlics
Amb informació actualitzada i context històric, el document proposa diversos itineraris que permeten descobrir paisatges de memòria i llocs simbòlics
El llibre “Itineraris de la retirada de 1939” s’ha presentat aquest vespre al Cafè del Teatre de l’Escorxador de Lleida. El treball mostra els espais de memòria d’aquest fet històric en què centenars de milers de persones van creuar la frontera francesa fugint de la guerra i de l’avanç de l’exèrcit franquista.
La presentació ha anat a càrrec del director del Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera, Alfons Quera, del responsable de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic, Josep Font, Joan Ramon Segura del grup memòria del Centre Excursionista de Lleida i Noemí Riudor del Grup de Memòria Històrica de lAteneu Popular de Ponent. A l’acte han assistit les tinentes d’alcalde Sandra Castro i Anna Campos.
Amb la publicació d’aquesta guia de mà, es vol donar a conèixer els espais de memòria vinculats a la retirada de 1939 d'una forma pràctica, senzilla i entenedora. El marc geogràfic de referència és la part oriental dels Pirineus, a banda i banda de la frontera, una serralada que centenars de republicans van haver de travessar camí de l'exili. Amb informació actualitzada i un context històric ben delimitat, el document proposa diversos itineraris que permeten descobrir paisatges de memòria i llocs simbòlics.
Entre els mesos de gener i febrer de 1939, centenars de milers de persones van fugir cap a França escapant de la guerra i de l’avanç de les tropes franquistes. Per diversos passos fronterers van creuar civils i militars que esperaven ser acollits i protegits per les autoritats franceses. En canvi, van trobar una hostilitat i rebuig que va conduir a molts als camps de concentració del sud de França i a la dispersió de famílies senceres per tot el territori francès. Noms com Argelès-sur-Mer, Barcarès, Rivesaltes o Le Vernet es convertirien en referents i patrimoni de la Memòria Democràtica del nostre país.
L’acte l’ha clos el grup Guerrilla Folk que ha interpretat diverses cançons del Camí de l’exili.
La presentació ha estat organitzada per l’Ajuntament de Lleida, a través de l’àrea de Memòria Democràtica, amb la col·laboració del Memorial Democràtic de la Generalitat, el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, el Centre Excursionista de Lleida i el Grup de Memòria Històrica de l’Ateneu Popular de Lleida.