El projecte E2 - Escola d'Emprenedors premia 20 projectes de centres educatius
El tinent d'alcalde Paco Cerdà ha participat avui a l'acte de lliurament d'aquests guardons, que tenen com a objectiu promoure l'esperit emprenedor
El tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Emprenedoria, Paco Cerdà, ha assistit avui al lliurament dels premis del programa “E2, Escola d’Emprenedors” que impulsa Globalleida amb els Serveis Territorials d’Educació de la Generalitat. Els premis han reconegut els millors projectes d’emprenedoria realitzats per alumnat i centres d’educació infantil, primària, i secundària de les Terres de Lleida durant el curs 2019 – 2020.
Aquest concurs es fixa com a principal objectiu, incentivar la presentació d’idees i pràctiques emprenedores que ajudin a fomentar l’esperit emprenedor entre l’alumnat que cursa estudis d’educació infantil i primària, ESO, batxillerat, programes preprofessionalitzadors i cicles formatius de grau mitjà o superior a l’àmbit territorial de la demarcació de Lleida.
El programa “E2, Escola d’Emprenedors” està dissenyat per fomentar l’emprenedoria a tots els centres educatius de la província, mitjançant accions i activitats adreçades a alumnat i personal docent, per tal de fomentar la cultura emprenedora en l’àmbit del sistema educatiu i promoure iniciatives empresarials, en les etapes infantil, primària, secundària obligatòria i post-obligatòria, i des de l’any passat també s’inclouen els estudis pre-professionalitzadors que inclouen, entre altres, Programes de Formació i Inserció (PFI), Plans d’iniciació professional (PIP), Plans de transició al treball (PTT), Programes de formació i aprenentatge professional (FIAP), Programa Noves Oportunitats, Itineraris Formatius Específics (IFE) i Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI).
En aquesta VII edició els 11 centres participants han estat, FEDAC Guissona; FEDAC Lleida; INS Guindàvols, INS Alcarràs; Col·legi Maristes Montserrat de Lleida, PPT LLEIDA-IMO “Salvador Seguir”; Centre Integral de Formació professional ILERNA (Lleida);el Col·legi Episcopal de Lleida; La Salle Mollerussa; Ilerna; l’INS Escola del Treball i l’INS Alfons Costafreda de Tàrrega, que han presentat 20 projectes de les etapes, secundària obligatòria i post-obligatòria i d’aquests, 12 han estat els finalistes que s’han presentat al públic assistent i per Streaming als centres educatius.
Els premis estructurats en 5 categories s’han avaluat criteris com la innovació, la recerca, la interacció amb l’entorn, el projecte de centre o la viabilitat del projecte i tenen una dotació total de 6.000€
D’entre els premiats, 2 projectes de Cicle de Formació de Grau Mig, (CFGM) i 3 de Cicle Formatiu de Grau Superior, (CFGS), seran proposats pel Departament d’Ensenyament i GLOBALLEIDA per participar a la Final Catalana dels premis “Millor projecte d’emprenedoria a la FP de Catalunya” que es celebrarà a principis de 2021 a Barcelona.
En aquesta edició, els premis han estat lliurats de la mà del regidor de Promoció Econòmica i Emprenedoria de la Paeria de Lleida, Paco Cerdà, el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, el director dels Serveis Territorials del Departament d'Educació a Lleida, Carles Vega, el conseller delegat de GLOBALLEIDA, Oriol Oró i els representant de l’empresa SEMIC i La Caixa, com a patrocinadors d’aquets premis. A l’acte, hi ha assistit també la tinent d’alcalde responsable d’Ocupació a l’Ajuntament de Lleida, Anna Campos.
PROJECTES GUANYADORS PREMIS E2 (Convocatòria 2020)
Projectes presentats: 20
Centres participants: 11
ESO (3 PROJECTES)
1. FEDAC Guissona
Estudis: 4t ESO
Nom projecte: SERVICE EXCHANGE. 2n ACCÈSSIT
Activitat: Aplicació on els usuaris poden penjar tasques que no tenen temps de fer i que altres usuaris poden realitzar a canvi d’una prestació econòmica, sobretot adreçada a persones joves.
S’ha valorat el plantejament de la idea de negoci, l’anàlisi de les fortaleses i debilitats,així com, la previsió de realitzar accions de fidelització de clients.
2. Institut Guindàvols (Lleida)
Estudis: 4t ESO
Nom projecte: AMIKO. 1r ACCÈSSIT
Activitat: Aplicació per donat ajut psicològic a les persones, sobretot als joves
S’ha valorat l'ús de diferents tècniques de generació d’idees i el posterior plantejament de la idea de negoci. També s’ha valorat la simulació d’un prototip de l’aplicació, el disseny d’una pàgina web i els llocs de treball directes que es crearan.
3. FEDAC Lleida
Estudis: 4t ESO
Nom projecte: AquaNeve. PREMI A LA IDEA MÉS INNOVADORA O CREATIVA
Activitat: Parc d’atraccions
S’ha valorat especialment la idea, desenvolupant un servei que modifica un existent, plantejant un parc d’atraccions obert tot l’any on les atraccions s’adapten en funció de l’època de l’any. També s’ha valorat els llocs de treball directes que es crearan i la repercussió en altres empreses.
BATXILLERAT (3 PROJECTES)
1. Institut Alcarràs
Estudis: 2n Batxillerat
Nom projecte: L'INFLUENCER MÀRQUETING A INSTAGRAM. UNA NOVA ESTRATÈGIA PUBLICITÀRIA. ACCÈSSIT
Activitat: Estudi de l’increment dels ingressos de les empreses que utilitzen influencers màrqueting.
S’ha valorat l’originalitat i actualitat del treball. Fa una comparativa estratègica de l'aplicació, avantatges i desavantatges de les diferents eines de publicitat convencional, versus l'influencer. Un treball de gran utilitat tant per a empreses usuàries com per a empreses de publicitat.
2. Institut Alcarràs
Estudis: 2n Batxillerat
Nom projecte: DIVERFEST (negoci d’oci infantil al municipi d’Alcarràs). PREMI AL TREBALL DE RECERCA AMB MÉS APLICABILITAT AL MÓN DE L’EMPRESA
Activitat: Pla d’empresa d’un espai polivalent d’oci infantil a Alcarràs per a la celebració d’aniversaris, festes i altres esdeveniments.
S’ha valorat la qualitat i concreció del treball, l'estudi de mercat realitzat a la mateixa població a una mostra significativa que l'avala i que genera un impacte positiu en el territori (població d'Alcarràs), a l’externalitzar serveis com el càtering amb productes de proximitat de la zona.
3. Col·legi Maristes Montserrat de Lleida
Estudis: 2n Batxillerat
Nom projecte: LA RENDIBILITAT D'UN EQUIP DE FUTBOL. PREMI AL MILLOR TREBALL DE RECERCA RELACIONAT AMB L’EMPRENEDORIA I LA CREACIÓ D’EMPRESES
Activitat: Anàlisi patrimonial, econòmic i financer dels equips de futbol per a determinar la seva rendibilitat fent especial esment al futbol femení
S’ha valorat el planteig de crear un equip de futbol femení que sigui rendible i per fer-ho, s’analitza exhaustivament tot l'entorn del negoci del futbol de 1a divisió, tant a nivell de model de negoci, fonts de finançament, competicions, normativa, etc.
PROGRAMES PRE-PROFESSIONALITZADORS (1 PROJECTE)
1. PPT LLEIDA – IMO “Salvador Seguí”
Estudis: PTT Auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic
Nom projecte: COOPERATIVA FLORALIA. PREMI AL MILLOR PROJECTE
Activitat: Crear i gestionar una empresa simulada pròpia. Concretament una cooperativa dedicada a la compra-venda de flors i plantes ornamentals.
S’ha valorat la qualitat del projecte presentat i especialment el desenvolupament d’una metodologia pràctica, vivencial i participativa que fomenta l’aprenentatge cooperatiu i la formació en competències i habilitats emprenedores a través de la creació i gestió del cicle complert d’una empresa simulada.
CFGM (2 PROJECTES)
1. Centre Integral de Formació Professional ILERNA (Lleida)
Estudis: CFGM Cures Auxiliars d’Infermeria
Nom projecte: HEALTH TECHNOLOGY. PREMI A LA MILLOR IDEA
Activitat: Fabricació i venda d’una polsera d’identificació reutilitzable pel control de dades de pacients per al sector sanitari.
S’ha valorat la descripció de la necessitat del mercat vers la creació de polseres d’identificació reutilitzables per substituir les actuals de polietilè (material contaminant) per reduir l’impacte mediambiental.
2. Centre Integral de Formació Professional ILERNA (Lleida)
Estudis: CFGM Cures Auxiliars d’Infermeria
Nom projecte: MANUAN, SL PREMI AL PROJECTE MÉS VIABLE
Activitat: Fabricació i venda d’un dispensador de medicaments que inclou connexió wifi i altaveu per recordar l’hora de les tomes diàries.
S’ha valorat l’acceptació que tindria el producte en el mercat atès l’envelliment gradual de la població i el disseny de la imatge corporativa, molt adequada al que vol transmetre salut, qualitat i responsabilitat.
CFGS (11 PROJECTES)
1. Col·legi Episcopal (Lleida)
Estudis: 2n CFGS d’Administració i Finances
Nom projecte: FRUIT-TRUCK, SL ACCÈSSIT
Activitat: Food truck de menjar saludable
En aquest projecte s’ha valorat el bon plantejament general, bona descripció dels productes a vendre, bon anàlisi de la previsió de vendes i de costos de producció. Anàlisi molt detallat de la política de comunicació i de les inversions a fer.
2. La Salle Mollerussa
Estudis: 1r CFGS Automoció i 2n CFGS Automatització i Robòtica industrial
Nom projecte: E-KARTS MOBILITY, SL. PREMI AL PROJECTE MÉS VIABLE
Activitat: Pista de karts elèctrics amb sostenibilitat ambiental. Fabricació, manteniment i conducció de karts elèctrics.
En aquest projecte s’ha valorat l’alt component d'innovació, la tecnologia sostenible i autosuficient per a generar la seva pròpia energia neta. Projecte fàcilment escalable, amb un model propi de gestió.
3. Institut Escola del Treball de Lleida
Estudis: CFGS Energies renovables
Nom projecte: EASY BIKE. PREMI A LA MILLOR IDEA
Activitat: Carregador solar fotovoltaic per a patinets i bicicletes elèctriques.
En aquest projecte s’ha valorat la bona qualitat del projecte presentat, el seu caràcter innovador i sostenible, bon anàlisi dels llocs de treball de l’empresa i exhaustiu detall dels principals elements del pla de negoci.