Visita a l’Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida

El paer en cap, Miquel Pueyo, es reuneix amb els responsables del centre de salut, amb els quals acorda establir un flux comunicatiu institucional per facilitar la viabilitat a les expectatives de creixement de l’equipament

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha fet aquesta tarda una visita a l’Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida on, a més de conèixer les instal·lacions, ha estat informat sobre les línies de treball de l’equipament i els projectes de futur.
El paer en cap, que ha estat acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, ha estat rebut pel gerent de l’hospital, Jaume Capdevila; el superior de la Comunitat de Sant Joan de Déu a Lleida, Santiago Ruiz, i el director mèdic, Josep Pifarré, en arribar a l’hospital.
Plegats, han visitat el centre ubicat a l’Avinguda de la Canadiense, abans de mantenir una reunió amb l’equip mèdic, en la qual ha conegut les expectatives de creixement de l’equipament. L’alcalde s’ha compromès a establir un flux de comunicació estable, “tan perquè ells ens facin arribar els seus projectes i propostes, com perquè des de la Paeria els facilitem la informació sobre l’ordenació urbanística entorn l’hospital, perquè ho tinguin en compte en les seves expectatives de creixement”, ha dit el paer en cap. Tall de veu M. Pueyo
Estesa a Lleida i arreu del món
L’orde Hospitalària de Sant Joan de Déu és una de les majors organitzacions internacionals de cooperació sense ànim de lucre del món. El seu origen es remunta al segle XVI i actualment és present en tots els continents.
En l’àmbit de Catalunya, a part de Sant Joan de Déu Terres de Lleida, inclou també l’hospital materno-infantil de Sant Joan de Déu de Barcelona, el Parc Sanitari de Sant Joan de Deu de Sant Boi, Serveis sociosanitaris a Esplugues de Llobregat i forma part de la Fundació Althaia de Manresa, entre d’altres.
Sant Joan de Deu Terres de Lleida és una entitat que té més de 50 anys d’història a les Terres de Lleida. Es va iniciar a Almacelles l’any 1965, quan els Germans de Sant Joan de Déu varen crear una colònia agrícola per a persones amb discapacitat intel·lectual. Posteriorment es va fundar el centre assistencial, la residència assistida, el centre especial de treball, els tallers ocupacionals, el servei de salut mental, i més recentment, els Joves Migrats Sol, amb el servei d’Emergència i el de Primera Acollida.
En l’àmbit de la ciutat de Lleida, l’any 2003, SJD es va fer càrrec del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil, que fins aquell moment era un centre d’iniciativa privada. Aquest centre estava al carrer Bisbe Torres fins a la creació del nou hospital a la zona de la Copa d’Or de Lleida.
L’abril del 2017 es va posar en funcionament el nou hospital de Sant Joan de Déu de Lleida, gràcies a la cessió d’un terreny propietat de la Paeria. Es tracta d’un hospital modern, dissenyat per donar resposta a les necessitats de persones amb problemes de salut mental.
Acull tres tipologies de serveis, tots ells concertats amb el CatSalut, que donen atenció a les persones de Lleida i de la seva zona d’influència..
- Serveis de salut mental infantil i juvenil, que inclou el centre de Salut Mental Infantil i Juvenil, i l’Hospital de dia, amb 30 places.
- Servei Especialitzat en Salut Mental per l’atenció de les persones amb discapacitat intel·lectual (SEMSDI), amb zona exclusiva amb quatre despatxos i sala d’espera.
- Unitats d’hospitalització de salut mental d’adults. Consta de 6 hemiplantes (2 per pis) amb un total de 130 places, de les quals estan concertades 125 amb el CatSalut. Estan dividides en Subaguts, 40 places; Alta dependència psiquiàtrica, 60; Undace (unitat de dany cerebral adquirit), 15, i UAPE (unitat d’atenció psiquiàtrica especialitzada), 10.
A més a més de l’hospital, Sant Joan de Déu Terres de Lleida té altres recursos a la ciutat de Lleida: la Llar Residència de Salut Mental, a l’Acadèmia Mariana, amb capacitat de 30 places concertades amb el Departament TASiF; el Programa Housing First, amb 18 pisos dels quals 5, són gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament de Lleida; el Servei de pisos per l’autonomia i la inserció laboral (PIL), amb 40 places; l’Espai Joan Jordan, per a Joves de 16 a 18 anys, i l’Espai Corts Catalanes, per a Joves de 16 a 18 anys, com extutelats.