La Paeria posarà en marxa un observatori de la convivència

La Paeria celebra el Memorial Xavier Aluja amb el format telemàtic de l’Àgora de Lleida 

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat que la ciutat posarà en marxa un observatori de la convivència, la creació d’una base de dades sobre aquest concepte així com una acció pilot al Centre Històric d’acord amb les mesures que planteja el pla de treball de l’Estudi de Convivència i Civisme a Lleida.  

 

El document –elaborat per Carles Feixa, catedràtic d’Antropologia Social a la Universitat Pompeu Fabra, i Miquel Úbeda, investigador predoctoral a la UdL- s’ha presentat avui en la 13a edició del Congrés de Convivència a la Ciutat-Memorial Xavier Aluja que s’ha celebrat amb el format virtual de l’Àgora de Lleida. 

  

Les conclusions de la primera diagnosi de l’Estudi sobre Convivència i Civisme assenyala que, en termes generals, tant la convivència a la ciutat com la seguretat són bones, però un 72’4 per cent de les persones consultades està en desacord en què Lleida sigui una ciutat amb poques desigualtats. Entre altres recomanacions, el treball remarca la necessitat de comptar amb un bon sistema de recollida i d’interpretació de dades per poder planificar les iniciatives de convivència. S’adjunta resum executiu de l’estudi.  

 

L’alcalde de Lleida, que ha presidit la cloenda de la II Àgora de Lleida, ha assenyalat que aquesta capital “aspira a convertir-se en un model de ciutat on la comunitat sigui un bon exemple de convivència”. Pueyo ha afegit: “la pandèmia ha permès constatar el bon funcionament comunitari de Lleida. Hem de donar força i empenta a aquesta dimensió de la nostra ciutat”.   

 

Convivència en una societat diversa i complexa 

 

El congrés l’ha obert la tinent d’alcalde Sandra Castro, regidora d’Educació, Drets Civils i Feminismes de la Paeria, que ha assenyalat: “la realitat intercultural de Lleida requereix que treballem plegats i plegades des del concepte de societat complexa on el reconeixement de la diversitat s'inclogui de ple en la gestió municipal i on el treball transversal sigui l'eix fonamental ja que caldran respostes integrals i multidimensionals per atendre aquest escenari". 

 

Carlos Giménez, catedràtic d’Antropologia Social de la Universitat Autònoma de Madrid, ha insistit que la convivència cal crear-la en un procés comunitari i participatiu de gran alè perquè el que és realment important, més que el projecte en sí, és el procés: “els projectes no transformen la realitat, els processos, sí”.  

  

L’antropòloga Joana Soto ha moderat una taula rodona amb la participació de representants de col·lectius que són actors principals en la convivència a la ciutat: M. Luisa Arias Cantarero (secretària de la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida), Ikram Bouhouche (Associació Argelino-Catalana), Paco Salazar (Associació Cultural Gitana-Futur) i Francesc Jové (tècnic de l‘Ajuntament de Lleida).   

 

Al llarg de la sessió s’han projectat dos vídeos elaborats per joves que participen en el projecte Palma Produccions de la Regidoria de Joventut. També hi ha intervingut Meritxell Aluja, filla de qui va ser regidor de la Paeria, Xavier Aluja, que dona nom al congrés de convivència que organitza la Paeria. El mantenidor de la sessió ha estat Elies Bounjimi.