Tatxo Benet presenta “La travessia més difícil”, sobre la seva experiència amb la Covid-19

L’empresari i periodista lleidatà relata per mitjà del seu testimoni directe i amb una mirada documental la gravetat de la malaltia i la tasca ingent que han realitzat els i les professionals de la salut per salvar vides des de l’aparició del virus Els drets d’autor de l’obra es destinaran a la campanya ‘Jo em corono’ i a l’Hospital Clínic de Barcelona 

El Saló de Sessions de la Paeria ha acollit aquest vespre la presentació del llibre “La travessia més difícil”, de Tatxo Benet, on relata la seva experiència com a malalt de Covid-19. Benet va contraure la Covid-19 al mes de març, coincidint amb l’inici de l’estat d’alarma i l’obra mostra com va viure les diferents etapes de la malaltia, que el van dur a estar ingressat a l’Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Clínic de Barcelona. 

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presidit l’acte amb què el periodista i empresari lleidatà ha exposat el contingut d’una obra que posa en valor i retrata, des de la proximitat i l’experiència directa, la tasca duta a terme pels sanitaris en la lluita contra la Covid-19 i i contextualitza, des d’un punt de vista periodístic i documental com va anar avançant el virus i les diferents respostes científiques que s’han anat donant a la malaltia.
El paer en cap ha agraït a Benet el rerefons pedagògic i solidari de l’obra “La travessia més difícil” per mitjà “ de la mirada i l’ofici periodístic d’algú que ha après a servir-se d’unes competències comunicatives que tenen molt a veure amb el que en Tatxo és, el que ha après, el que ha llegit i ha vist, les seues ganes i les seues habilitats a l’hora d’entendre els altres i entendre’s a ell mateix”. Pueyo ha remarcat així mateix la reflexió que es deriva de l’experiència de Benet amb el paper de les noves tecnologies en una situació de crisi sanitària com la viscuda i és que “ el repte de compartir i conviure, amb digitalitat o sense, continua més viu que mai”. 

El director executiu de Segre, Juan Cal, ha estat l’encarregat de fer la síntesi del llibre, que ha qualificat com a “l’obra d’un periodista que veu una guerra on tot el sistema de salut lluita per intentar salvar la ciutadania d’un enemic invisible”. Cal ha destacat que el llibre “té molt de compromís personal i ètic, que va més enllà d’un exercici d’exposició pública i que es fa, en gran mesura, per ajudar a la gent a afrontar el virus i forma part de la manera de ser de Tatxo Benet, de convertir cada acte en un compromís personal”.
Tatxo Benet ha exposat en la presentació com arriba a la decisió d’escriure el llibre, després que l’editorial Viena, per mitjà de l’escriptor l’Àlex Susanna li ho proposés després d’escoltar les seves vivències com a pacient de la Covid-19. Benet ha explicat que ha volgut, en “La travessia més difícil” anar més enllà de la seva vivència personal com a malalt de Covid i oferir una visió contextualitzada de la lluita contra la malaltia i la seva evolució des que se’n van tenir les primeres informacions, al desembre de 2019, evocant el denominat Nou Periodisme que van cultivar autors com Tom Wolfe o Norman Mailer: “ Faig el “nou periodisme” del que que es parlava als anys 80, que era implicar-se en el que estaves escrivint... no solament s’explicava estrictament la realitat, si no que s’interpretava... amb aquesta obra faig una mica això”. Seguint aquesta línia, Tatxo Benet ha explicat que el llibre té 4 eixos: el relat biogràfic en primera persona, una part de documentació, el testimoni de malalts, infermeres, auxiliars, metges i diferents perfils professionals del sistema sanitari de salut i una darrera part de reflexions personals. “Vaig veure que no podia ser la meva història, tenia un cert valor, però el que tenia més valor era la quantitat de gent que va estar curant-me a mi i altres malalts del clínic. Vaig anar a entrevistar metges, infermeres, personal que fa la neteja... perquè m’expliquessin om van lluitar. És extraordinari. Hi ha moments de novel·la de terror, és molt difícil explicar com ho van viure. Em quedaré amb el neguit de si he estat capaç d’explicar al lector com ho van viure” ha explicat Benet.
Els drets d’autor del llibre de Tatxo Benet estan destinats a la campanya “Jo em corono” liderada pel doctor Benaventura Clotet - un dels referents mundials de la investigació contra el VIH i a qui l’empresari i periodista lleidatà dedica el llibre- i a l’ Hospital Clínic de Barcelona.