<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/34458>>.

Lleida commemora el Dia Internacional de la Persona Migrant

La Plaça Sant Joan es converteix en l’epicentre de diferents iniciatives i activitats organitzades per diverses associacions de la ciutat

La Plaça Sant Joan es converteix en l’epicentre de diferents iniciatives i activitats organitzades per diverses associacions de la ciutat

La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha assistit aquest vespre als actes commemoratius del Dia Internacional de la Persona Migrant, que s’han celebrat a la plaça Sant Joan.

Les diverses entitats organitzadores d’aquesta jornada, alhora reivindicativa i festiva, han volgut fer una crida a la reflexió sobre la interculturalitat, per tal de sensibilitzar a la ciutadania per promoure el pensament crític i respectuós sobre el fet migratori. Durant l’acte, ha intervingut el cantant Kelly, guanyador del concurs televisiu La Voz.
Celebració des del 2000
Davant l'augment dels fluxos migratoris a tot el món, l’any 2000, l'Assemblea General de l'Organització de Nacions Unides va proclamar el 18 de desembre com el Dia Internacional dels Migrants. La mateixa ONU estima que el 2% de la població mundial, o més de 175 milions de persones, viuen i treballen en països diferents del que va néixer.
Des de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), se'ns recorda que, de vegades, quan parlem d'immigrants, aquest fenomen tendeix a associar-se a moments d'extrema dificultat i oblidem que aquest dia internacional és l'oportunitat de pensar en totes les persones que, per diverses causes, es mobilitzen des dels seus llocs d'origen i per reiterar la importància del respecte als drets i la dignitat de tots.
La globalització, juntament amb els avenços en les comunicacions i el transport, ha augmentat en gran manera el nombre de persones que tenen el desig i la capacitat de moure's en un altre lloc.
Aquesta nova era ha creat reptes i oportunitats per a les societats de tot el món. També ha servit per subratllar el vincle entre migració i desenvolupament, així com les oportunitats que ofereix per al codesenvolupament, és a dir, per a la millora concertada de les condicions econòmiques i socials tant en el lloc d'origen com en el lloc de destinació.
La migració està atraient cada vegada més atenció avui en dia. Barrejats amb factors d'incertesa, urgència i complexitat, els reptes i dificultats de la migració internacional requereixen una major cooperació i acció col·lectiva.
Espanya s'ha beneficiat recentment de l'emigració que va arribar als 5 milions de persones fins als primers anys de la crisi. Aquest benefici s'ha materialitzat en un rejoveniment de la població, quan el nostre país està a la cua del naixement mundial; s'ha beneficiat de tenir treballadors en sectors menys atractius per a la població com el servei domèstic, l'hostaleria, la construcció, l'artesania, etc. El 50% del creixement del PIB en anys de creixement anterior a la crisi es va deure a la contribució de la immigració. Els migrants ara aporten més ingressos a la Seguretat Social del que es gasta en ells.
Al llarg de la història humana, la migració ha estat una expressió valenta de la determinació individual per superar l'adversitat i buscar una vida millor.