Lleida signa el Pacte del Temps per avançar cap a la reforma horària i una nova cultura del temps
L’alcalde, Miquel Pueyo, ha parlat d’accions per millorar la vida de les persones, com la conciliació del temps laboral, de cura i personal, o la feminització de la política, per treballar per una Lleida més saludable La Paeria i la Barcelona Time Use Initiative For a Healthy Society han signat un acord de col·laboració per a l’organització del Pacte del Temps a Lleida
L’alcalde, Miquel Pueyo, ha parlat d’accions per millorar la vida de les persones, com la conciliació del temps laboral, de cura i personal, o la feminització de la política, per treballar per una Lleida més saludable La Paeria i la Barcelona Time Use Initiative For a Healthy Society han signat un acord de col·laboració per a l’organització del Pacte del Temps a Lleida
L’Ajuntament de Lleida i la Barcelona Time Use Initiative For a Healthy Society han signat avui un acord de col·laboració per a l’organització del Pacte de Temps a la ciutat que ha de permetre coordinar els horaris actuals per adaptar-los a uns temps més humans i cívics. El paer en cap, Miquel Pueyo, i coordinadora de l’entitat, Ariadna Güell, han rubricat el document amb la voluntat de seguir treballant per canviar la vida de la ciutadania millorant-la amb hàbits més saludables. L’alcalde ha assenyalat que el Pacte del Temps ha de permetre avançar cap a la reforma horària i una nova cultura del temps. La reforma horària; la conciliació del temps laboral, de cura i personal, o la feminització de la política són accions que han de contribuir en la millora de vida de les persones i a ser més feliços/es. Per això, s’ha d’aprofitar aquesta oportunitat per impulsar horaris més racionals que, alhora, posin també les persones al centre.
L’alcalde ha apostat per una Lleida més saludable, com ja es va posar de manifest per part de l’equip de Govern en els compromisos del Pacte de Sant Joan, amb pactes locals que permetin conciliar el temps i per donar sortida al sistema heteropatriarcal que margina les cures per centrar l’atenció en el treball i la productivitat econòmica. Això inclou horaris adaptats a la feina, al comerç i a les institucions, descansar millor, ser més productius al lloc de treball, etc. El paer en cap ha volgut agrair la implicació i el treball que Slow Shop Lleida està fent en aquesta direcció. Pueyo ha citat David Arribas, qui va participar en la taula de la reforma horària en representació de Metges de Catalunya, qui va afirmar que ‘la pandèmia ens ha fet prendre consciència de l‘ús que fem del temps. Hem descobert que la feina ens marcava el dia de manera molt rígida i antinatural’. Finalment, l’alcalde ha assegurat que cada cop son més les persones i els sectors que ha arribat l’hora de la reforma horària i que s’han de sumar el màxim de suports per fer-ho possible.
Güell ha apuntat que accions com la d’avui donen força per desenvolupar polítiques del temps en l’àmbit local i per promoure aquesta sensibilitat per adequar els horaris quotidians a estils de vida que afavoreixin el benestar de les persones i la bona convivència.
La dinamitzadora del projecte, Anna Costa, ha explicat el full de ruta que se seguirà, amb taules sectorials, l’aportació d’experts en la reforma horària i l’elaboració d’un document on es recullin les aportacions exposades, per caminar cap a aquesta nova cultura del temps.
El director tècnic en diferents pactes del Temps a Catalunya, Xavier Peralta, ha incidit en la nova organització del temps perquè les jornades permetin una millor conciliar i salut de les persones, pel que s’han d’establir mesures concretes i horaris més saludables.
La tinent d’alcalde Jordina Freixanet i la regidora Marta Gispert han assistit a l’acte que s’ha fet al Saló de Sessions, juntament amb el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó; el president de PIMEC Comerç a Lleida, Manel Llaràs; la presidenta de la FECOM, M. Rosa Eritja; el delegat i la delegada d’UGT i CCOO a Lleida, Josep Lluís Aguilá i Cristina Rodríguez, i la presidenta d’Slowhop Lleida, Rosa Ángela Galindo, que ho ha fet telemàticament.
Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society promou la reforma dels horaris per millorar el benestar. Aquesta es basa en els valors del benestar, la calma, la coherència, el diàleg, la felicitat, la flexibilitat, la igualtat, la lentitud, la memòria, el pacte, el progrés, la responsabilitat, la serenitat, la sobrietat. Els tres objectius principals són:
-Recuperar les dues hores de desfasament horari en relació a la resta del món
-Impulsar una nova cultura del temps a les organitzacions a favor de models més eficients i productius
-Recuperar el fus horari GMT que ens correspon per situació geogràfica
Proposen fomentar el diàleg, la conversa i la reflexió amb l'objectiu de generar un consens ampli, social i polític, que permeti presentar estratègies concretes de transformació reals al Parlament de Catalunya, a la Generalitat de Catalunya, així com als governs de ciutats i pobles.