La Paeria reclama a l'Estat una reducció dels mòduls fiscals a les activitats agrícoles de l'Horta de Lleida

Tenint en compte que les partides han patit dos episodis climatològics destacables que han afectat la seva producció agrícola, segons consta en el decret signat pel primer tinent d'alcalde, Toni Postius

L'Ajuntament de Lleida ha tramitat una sol·licitud a l'Administració de l'Estat per tal de reclamar una reducció dels mòduls fiscals per a les activitats agrícoles, que han d'aplicar els pagesos de l'Horta en la seva declaració de l'impost sobre la renda per a l'any 2021.

Segons planteja el decret amb la sol·licitud, signat pel primer tinent d'alcalde, Toni Postius, "durant l'any 2020 s'han produït 2 episodis climatològics destacables que han afectat la producció agrícola de l'Horta de Lleida" i que motiven aquesta petició.
Es tracta, per una banda, de la gelada que va tenir lloc el dia 27 de març de 2020, que "va afectar les flors i fruits i en els primers estadis de formació, la qual cosa va reduir la productivitat dels conreus, especialment del dels arbres fruiters". El segon episodi es va produir al mes de maig i correspon a una important pedregada que "va afectar els fruits ja conformats, provocant la seva caiguda a terra i malmetent la seva qualitat, per la qual cosa es va perdre part de la collita i una altra part es va haver de derivar a la producció de productes agraris amb un menor valor afegit, respecte a la venda directa del fruit en fresc".

"La pagesia de l'Horta està vivint un any molt difícil, en el qual, a més de les dificultats provocades per la pandèmia ha patit dos episodis de danys per motius climàtics que han agreujat la seva situació. Des de l'Ajuntament volem ser al seu costat i per això hem tramitat aquesta petició perquè vegin minvades en la mesura del possible les seves factures fiscals", ha explicat Postius.

La petició es fa tenint en compte les previsions del reglament de l'impost sobre la renda de les persones físiques (Reial decret 439/2007 de 30 de març) per a les activitats en les quals s'aplica el mètode d'estimació objectiva o mòduls. Així, la normativa estableix que si aquestes activitats es veuen afectades "per incendis, inundacions o altres circumstàncies excepcionals que afectin un sector o zona determinada" el ministeri d'Economia i Hisenda podrà autoritzar de forma excepcional la reducció dels mòduls (article 37, 4.1).