L’Ajuntament de Lleida mobilitzarà prop de 200 persones per preservar la seguretat de vianants i trànsit a la ciutat davant la previsió de nevades

-Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, hi ha una probabilitat de fins al 30% que nevi a la ciutat de Lleida des d’aquesta matinada i fins a la 1 h del dia 10 de gener -En cas nevada, gelades i fred intens la Paeria recomana evitar els desplaçaments innecessaris especialment en el cas de la gent gran i persones vulnerables -La Paeria ampliarà l’horari en què els usuaris del Pla Iglú poden romandre al Pavelló 4 en cas que la situació de fred i neu empitjori i, en funció de l’evolució, podria estar obert les 24h

L’Ajuntament de Lleida està preparat per mobilitzar prop de 200 persones a la via pública per preservar la seguretat de trànsit i vianants a la ciutat davant els indicadors de possible nevada per aquesta matinada i fins a la 1h del dia 10 de gener, que indica el Servei Meteorològic de Catalunya. El Pla Neucat de la Generalitat es troba activat en fase d’alerta i tots els departaments i serveis implicats de l’Ajuntament de Lleida – urbanisme, via pública, mobilitat, protecció civil, serveis personals- estan coordinats per actuar amb celeritat si les condicions meteorològiques empitjoren i poden comportar risc per a la mobilitat i la seguretat de les persones.
La planificació del Pla de Vialitat Hivernal i del Pla d’Emergècies de Gelades i Nevades a Lleida, coordinat pel departament de Protecció Civil municipal, preveu diferents fases d’activació dels recursos en funció de la situació meteorològica, en el qual es pot arribar a mobilitzar personal de les Brigades Municipals, de la Brigada d’Acció Immediata i d’ILNET principalment; amb una disponibilitat de recursos de més de 20 vehicles i tot tipus de material auxiliar per a l’estesa de fundents en els espais viaris per a vehicles i de vianants, atenent sempre a la planificació establerta i a les directrius que estableixi en cada moment el Comitè de seguiment ( CECOPAL). Des de la Guàrdia Urbana, en cas de nevada es preveu un reforç tant en els serveis d’atenció del telèfon 092 com amb patrulles a peu de carrer i amb vehicles 4x4. Aquest dispositiu global de la Paeria inclou també una quinzena de voluntaris de Protecció Civil que donaran suport, amb equipament divers i vehicles 4x4 als diferents serveis municipals.
Segons estableix el Pla de Vialitat Hivernal, la regidoria d’Urbanisme i Mobilitat té un estoc previst de 240 tones de sal (clorat de potassa), a més de productes fundents específics sense clor per estendre a les passarel·les metàl·liques de la ciutat. Tall de veu alcalde Miquel Pueyo 

L’alcalde de Lleida Miquel Pueyo ha explicat que la Paeria està especialment amatent a les necessitats que pot comportar la davallada de temperatures i la possible nevada entre la població més vulnerable. Els educadors de carrer han fet un seguiment especial aquestes darreres nits i han localitzat unes 35 persones sense sostre a les que se’ls ha animat a traslladar-se al pavelló 4 on es desenvolupa el Pla Iglú. Davant la negativa a traslladar-s’hi se’ls ha facilitat mantes i sacs de dormir i se’n continuarà fent seguiment, també per mitjà de patrulles de la Guàrdia Urbana: “la nostra voluntat és garantir al màxim el benestar de les persones en situacions meteorològiques adverses, especialment aquelles que per diferents circumstàncies travessen una situació de vulnerabilitat i necessitat que s’agreuja en condicions d’extrem fred o neu”. Com a alcalde vull agrair especialment la tasca que realitzen els educadors de carrers i els treballadors socials, perquè són la primera baula de l’atenció social municipal a les persones que més ho necessiten.
El Pla Iglú, el dispositiu especial que atèn les persones sense llar en el període en què les temperatures a la ciutat són més extremes, compta amb dos recursos diferenciats: l’alberg Jericó i el Pavelló 4, habilitat com a conseqüència dels requeriments de la Covid-19. El Pla Iglú es va activar el dia 3 de novembre i en la nit del 7 de gener es van allotjar 28 persones a Jericó i 57 al Pavelló 4 dels Camps Elisis. Si la meteorologia empitjora, l’Ajuntament ampliarà l’horari en què els i les usuàries poden romandre al Pavelló: fins ara l’horari era de les 9 de la nit a les 9 de nit. Si és necessari, es modificarà l’horari per a que els usuaris puguin accedir a aquest recurs més aviat, a les 8 de la nit, i puguin sortir a les 11h. L’Ajuntament de Lleida també preveu, en cas de condicions de fred i neu severes, que el pavelló pugui estar obert les 24h i contractar puntualment servei de menjador. Tall de veu alcalde Miquel Pueyo 2


Davant la previsió de gelades i nevades, l’Ajuntament de Lleida, fa una crida a minimitzar els riscos per caigudes i per això es demana la ciutadania que eviti els desplaçaments innecessaris i a les persones grans que evitin sortir al carrer. Durant aquests dies el Pla Iglú està activat a nivell 1, que suposa un grau de baixa exigència per poder accedir als serveis que s’hi ofereixen.
Des de l’Ajuntament de Lleida i presidit pel Paer en Cap, Miquel Pueyo, es farà un seguiment de l’episodi de nevades, si és necessari, per mitjà de la constitució del CECOR, el Centre de Coordinació d’Emergència.
En aquests moments roman activada la situació 3 del Pla de Vialitat Hivernal i el PEGENELL en fase d’alerta.


Consells per a la ciutadania
Davant un possible episodi de nevades, l’Ajuntament de Lleida recorda els següents consells:

  • A l'habitatge:


Tingueu preparades llanternes, piles de recanvi, aliments rics en calories, combustible per a la calefacció i una farmaciola amb els medicaments habituals.
Feu un ús correcte de la calefacció i desconnecteu els aparells elèctrics que no siguin necessaris. Eviteu tenir estufes de llenya, carbó o gas i brasers en llocs tancats.

  • A l’exterior:

Abrigueu-vos bé. Poseu-vos peces de roba lleugeres, l'una sobre l'altra. Les manyoples proporcionen més escalfor que els guants.
Protegiu-vos sobretot la cara i el cap, i eviteu que l'aire fred us entri directament als pulmons.
Eviteu fer esforços físics intensos
Vigileu les persones d'edat avançada i els més petits de la casa si surten a l’exterior

  • Informació per als conductors:

Planifiqueu el desplaçament
Eviteu circular de nit: els perills són més difícils de detectar.
Informeu algú del vostre itinerari i de l'horari previst, i procureu no viatjar sols.
Controleu quines gasolineres us trobareu en el trajecte i els llocs on refugiar-vos en cas de tempesta.
Reviseu l’estat del vehicle
Reviseu la pressió dels pneumàtics, l'estat dels frens, els llums i les bateries.
Tingueu les cadenes preparades i assegureu-vos que sabeu com es posen.
Tingueu els líquids de refrigeració i rentaparabrises amb el nivell correcte
Porteu el dipòsit de combustible ple i ompliu-lo cada 100 km de viatge.
Porteu el telèfon mòbil carregat, armilles reflectores i triangles de senyalització, una manta i una llanterna.
Consells de conducció amb neu i gel
Conduïu amb velocitat moderada. Si la ruta és perillosa, torneu enrere o busqueu refugi.
Si hi ha neu a la calçada, pareu el vehicle en un lloc on no interrompeu la circulació i poseu les cadenes a les rodes motrius.
Enceneu els llums d'encreuament i els de boira.
Mantingueu força separació amb els altres vehicles i no els avanceu.
Si comença a nevar, conduïu amb molta suavitat i lentitud. Si cal, reduïu la marxa.
Si les rodes patinen, desaccelereu evitant frenar. Si cal, freneu suaument i amb trepitjades lleus i successives del pedal.
Aneu amb compte en els indrets ombrívols, els ponts i els viaductes ja que pot haver-hi gel. Si hi ha gel, no trepitgeu el fre.

  • Consells per a transportistes

Recomanem al sector del transport que consulti l’evolució de les previsions meteorològiques per planificar l'itinerari, i que estigui contínuament informat de les restriccions a camions que es puguin produir, a través de la web d'incidències viàries del Servei Català de Trànsit
Per a conductors de vehicles pesants podeu consultar la informació específica aquí