Aclariments de la Paeria sobre les publicacions a xarxes entorn al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia
L'Ajuntament trasllada el seu suport als treballadors del centre i en destaca la seva professionalitat
L’Ajuntament de Lleida detalla a continuació un seguit d’aclariments davant les greus acusacions que s’estan fent als treballadors del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (CAAC) de Lleida i les falsedats que s’estan difonent a través de les xarxes socials arran d’una petició a Change.org sobre les condicions del centre.
Suport als treballadors/es del CAAC
El tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, s’ha traslladat aquest matí al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Lleida per fer arribar als treballadors/es el seu suport davant les acusacions rebudes, motiu pel qual s’han mostrat dolguts. Talamonte ha assegurat que els atacs que estan rebent treballadors públics del CAAC són inadmissibles i que aquest govern defensa la seva professionalitat i el tracte que en tot moment mantenen amb els animals. “En cap cas existeix maltractament i incompliment de la normativa de protecció animal”, ha reiterat Talamonte. A més, considera que la situació que ha sorgit a les xarxes socials és preocupant, donat que s’han publicat imatges i s’han fet comentaris que no corresponen en absolut amb la realitat. Talamonte ha valorat l’esforç dels treballadors del centre, també anomenat Refugi dels Peluts, que tenen cura dels animals més enllà dels seus horaris laborals, i dels voluntaris, que s’hi impliquen de manera altruista.
Alhora el regidor ha volgut agrair les trucades i les mostres de suport envers el CAAC. Diverses persones s'han posat en contacte amb el centre, trametent la seva preocupació i oferint material i menjar per als animals. Talamonte ha reiterat l'agraïment i ha indicat que els animals tenen alimentació suficient i regulada dietèticament, aigua permanentment i aixopluc. Ha suggerit a aquestes persones que poden derivar l'oferiment de mantes i menjar rebuts a les protectores que tenen més necessitat en aquest sentit.
Nova taxa destinada al benestar animal
La nova taxa anual de protecció i tinença d’animals de companyia, recollida a les ordenances fiscals, es destina a polítiques de benestar animal i per millorar la situació dels animals a la ciutat. Els propietaris pagaran 20 euros a l’any per animal (40 en el cas de gossos de raça perillosa), tot i que hi ha exempcions i bonificacions. Entre altres, els recursos que s’ingressin per aquesta taxa serviran per generar instruments per sensibilitzar en la recollida d’excrements, la detecció d’ADN de les femtes dels gossos depositades al carrer, al manteniment del Refugi dels peluts o a fomentar les adopcions de gossos. En aquest sentit, afavorir les adopcions és un dels punts principals, pel que les persones que adoptin un gos en algun centre o protectores de la comarca no pagaran aquesta taxa, de la mateixa manera que també es bonifica l’adopció de gossos potencialment perillosos i la d’animals amb afeccions cròniques.
Tasques que es desenvolupen al centre
És fals que es ruixi els animals amb mànegues. Abans de netejar-les es treuen els animals. Igualment, no es veritat que els animals es passin dia i nit sobre ciment mullat. Després de netejar les gàbies amb aigua a pressió, aquestes s’assequen amb mitjans mecànics abans de tornar a ficar l’animal a dins. Totes les gàbies tenen aixopluc i una base seca on dormir. En els habitacles on no hi ha caseta -per la disposició de l’espai- els gossos tenen llits que no toquen a terra, i en alguns casos una part de tarima flotant, per evitar precisament que no es mullin. En un percentatge molt baix, no es poden treure els animals de les gàbies, però aquestes són més llargues i la neteja es fa en dues fases per no mullar l’animal.
Sobre la possibilitat de posar mantes, no es pot fer per diversos motius, com que els animals se les mengen i suposa un greu perill per a la seva salut o que són niu de malalties, paràsits, etc.
S’ha de recordar que els animals tenen atenció veterinària constant, amb el quiròfan i la sala de cures que s’ha recuperat fa uns mesos.
Instal·lacions
A l'inici de l'actual mandat es van modificar pautes de treball i les condicions dels habitacles dels animals per tal de millorar el seu confort. Malgrat les millores efectuades, el tinent d’alcalde ha admès que les instal·lacions dels CAAC requereixen de reformes urgents. Són antigues i cal seguir amb el seu condicionament, però en cap cas l’estat actual va en detriment de l’atenció que reben els animals que s’hi acullen. Talamonte ha recordat que el CAAC està obert i es pot visitar en els horaris del centre, perquè ha convidat la ciutadania a anar-hi per conèixer l’espai, la cura que reben els animals i per conscienciar sobre l’adopció, ja que “tothom sabem que els gossos i els gats que s’hi allotgen estarien millor en una casa amb una família.”
Convocatòria de la Taula animalista
El tinent d’alcalde ha explica que la Mesa Transversal per a la recuperació de la ciutat ja va debatre, en l’Eix 4 sobre l’emergència climàtica, ambiental i sanitària, la defensa dels drets dels animals. En aquest entorn, es va anunciar que es crearà en breu i es convocarà la Taula Animalista, per tal de tractar i fer seguiment d’aquests temes. Igualment, es va donar detall de la intervenció i millores al Refugi dels Peluts, com la incorporació d’una veterinària a mitja jornada, la d’un dinamitzador o la recuperació del quiròfan.