L’alcalde de Lleida diu que els pagesos de l’Horta de Lleida són una part essencial de l’ADN i de l’ànima d’aquesta ciutat
Miquel Pueyo assenyala que juguen un paper molt important en la protecció, defensa i promoció del nostre territori, durant els actes de la Festa de Sant Antoni Abat El Saló de Sessions de la Paeria acull el lliurament del a cinquena edició dels Premis Horta de Lleida El pregoner Jordi Curcó fa una defensa de les festes i de les tradicions, perquè son el temps i l’espai privilegiat per a relacionar-nos
Miquel Pueyo assenyala que juguen un paper molt important en la protecció, defensa i promoció del nostre territori, durant els actes de la Festa de Sant Antoni Abat El Saló de Sessions de la Paeria acull el lliurament del a cinquena edició dels Premis Horta de Lleida El pregoner Jordi Curcó fa una defensa de les festes i de les tradicions, perquè son el temps i l’espai privilegiat per a relacionar-nos
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha manifestat, que els pagesos de l’Horta de Lleida són una part essencial de l’ADN i de l’ànima d’aquesta ciutat, i ha assenyalat que, malgrat que el percentatge de la població activa en el sector primari sigui molt petita, és obvi que continuen jugant un paper molt important en la protecció i defensa, no sols de la sobirania alimentària, sinó també del nostre territori.
El paer en cap ha fet aquestes manifestacions durant els actes de la Festivitat de Sant Antoni Abat, que han tingut lloc al Saló de Sessions de la Paeria, on també s’han lliurat els guardons de la cinquena edició dels Premis Horta de Lleida, que organitza l’Ajuntament conjuntament amb l’Associació Cultural i Recreativa Els Pagesos.
Miquel Pueyo ha recollit part del missatge del pregó, que ha llegit prèviament l’historiador Jordi Curcó, per destacar que “és tasca de tots preservar tradicions, com la festa dels Tres Tombs en honor a Sant Antoni Abat”, i ha animat a donar un “impuls a la modernització i evolució de noves formes de producció, transformació i comercialització, per tal que els pagesos de l’Horta de Lleida puguin seguir essent un puntal clau i un element identitari de la vida de la ciutat i el seu entorn”.
L’alcalde s’ha afegit al missatge reivindicatiu del pregoner en defensa de festes com la de Sant Antoni Abat. “Aquesta festa demostra que Lleida està profundament lligada a un substrat agrari, a la terra, que ha estat i és un dels elements d’identitat més poderosos de la ciutat”. Al mateix temps, ha agraït a Jordi Curcó la tasca que, “amb paciència i constància”, ha realitzat durant anys recopilant, analitzant i divulgant les nostres tradicions. “En un món globalitzat, mantenir determinats senyals d’identitat i combinar els valors d’allò que és local, d’allò que tenim molt proper de nosaltres, amb els valors d’àmbit universal és molt important”, ha dit.
La Covid, present en les intervencions
La Covid 19 ha estat protagonista en part de les intervencions de tots els participants de la Festa de Sant Antoni Abat. No podia ser d’altra manera, ja que la pandèmia ha obligat a modificar el calendari festiu i suspendre la majoria d’actes, que tradicionalment se celebren.
El pregoner Jordi Curcó ha fet esment per adreçar als presents un missatge en defensa de les tradicions i costums, ja que en els darrers 80 anys (el 1941, després de la Guerra Civil, es va recuperar la festa de Sant Antoni Abat), mai s’havia arribat a suspendre.
Curcó ha reivindicat la festa en majúscula, que ha qualificat com a “gran invent de la humanitat. És el temps i l’espai privilegiat per a relacionar-nos i trencar les fronteres que fem o tenim amb els altres. La festa ens predisposa a la convivència, a apropar-nos, i sempre genera sentiments de pertinença.
El pregoner ha citat el biòleg Enric Canet per recordar, que “la festa ens humanitza, perquè els humans som imprescindiblement relacionals”, i per lamentar, que la Covid-19 sembli “un virus creat per fer-nos més individuals, ja que genera nombrosos impediments per trobar-nos i gaudir de les festes”. Tot plegat per sentenciar que “la virtualitat guanya enfront la realitat presencial”.
Ha estat llavors quan Jordi Curcó ha fet una defensa a mantenir les tradicions i la cultura popular i ha convidat a repensar el futur, si cal adaptant-lo al llenguatge del segle XXI. I és que el pregoner s’alinea amb el sociòleg Zygmunt Bauman, quan aquest titlla la societat del segle XXI de líquida, superficial i sense fonaments. “Una societat que nomes valora l’immediat i tangible fa que ens desvinculem, poc a poc, de qualsevol referent i de tot allò que fa olor a tradició. I si és d’arrel religiosa, com ho són la majoria de les nostres festes d’avui, encara més”, ha clos.
Seguint la tradició
Els actes de la Festivitat de Sant Antoni Abat a la Paeria han començat al despatx noble de l’Ajuntament, on l’historiador Jordi Curcó ha signat en el Llibre Blanc de l’Associació Cultural i Recreativa Els Pagesos, en presència del seu president, Marc Vives, i d’una nodrida representació de regidors de la Paeria.
En finalitzar l’acte de signatura, la comitiva, en la qual també hi figuraven la tinent d’alcalde Jordina Freixanet, i els regidors Marta Gispert, Elena Ferre, Fèlix Larrosa, Joan Queralt, José Maria Córdoba i Xavier Palau, a més de l’alcalde i el regidor de l’Horta, Joan Ramon Castro, han passat al Saló de Sessions per escoltar el pregó de Jordi Curcó.
En finalitzar el pregó i després que el president d’Els Pagesos, Marc Vives lliurés uns obsequis d’agraïment a Curcó i Joan Bosch Marimon, dissenyador de la portada de la revista de l’Associació Cultural, per la seva col·laboració en la Festa dels Tres Tombs, s’ha procedit al lliurament dels Premis Horta de Lleida.
Elvira Forcada Espachs ha rebut la menció especial en la categoria de Projectes Liderats per Dones, de mans del paer en cap; igual que Dolors Comes Saureu, que ha recollit el Premi al Reconeixement de la Trajectòria de Promoció i Desenvolupament de l’Horta. El regidor de l’Horta, Joan Ramon Castro, ha estat l’encarregat de lliurar a Jordi Garreta el Premi a la Innovació en l’Activitat Agrària.
Durant l’acte, també ha intervingut el regidor de l’Horta, Joan Ramon Castro, que ha entrellaçat una sèrie d’adagis i frases fetes per presentar la festa de Sant Antoni i saludar els assistents a l’acte del Saló de Sessions.
Els premiats
El Premi al Reconeixement de la Trajectòria de Promoció i Desenvolupament de l’Horta ha recaigut en aquesta cinquena edició en Dolors Comes (pagesa de professió i veïna de la Partida de Granyena). El jurat ha valorat la seva implicació i dedicació continuada i perseverant en la defensa i promoció dels valors, activitats i productes de l'Horta. Comes va fundar l' Associació de Veïns de la Partida de Granyena i fa 20 anys que es troba al capdavant de l'entitat. Des de l'associació, es vetlla per les necessitats i interessos dels veïns i veïnes de la partida i del conjunt de l'Horta. Comes ha format part de la junta directiva de la FAVLL i és la secretària de la comissió de l'Horta de la FAVLL.
Jordi Garreta, ha estat el guardonat en la categoria Innovació en l'activitat agrària a l'Horta de Lleida. El jurat ha valorat la seva tasca per millorar la cadena de valor incorporant nous productes tenint en compte la sostenibilitat i la continuïtat de l'explotació agrària. Garreta ha donat continuïtat a la tasca agrícola que ja desenvolupava la seva família obrint noves vies de negoci per mitjà de la producció ecològica.
Les bases del concurs estableixen una menció especial dels premis Horta de Lleida per reconèixer la tasca de les dónes en l’àmbit agrari. En aquesta ocasió, el jurat ha volgut atorgar aquest premi a Elvira Forcada Espachs, en reconeixement a la seva trajectòria vinculada a l'Horta i les activitats alternatives a les tradicionals que ha implantat en l'empresa familiar.