Lleida commemora el Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust
Aquest diumenge, 31 de gener, acte institucional a l’escultura FITA i projecció de la pel·lícula d’animació "Josep" La tinent d’alcalde Sandra Castro ha participat en la commemoració institucional que organitza el Parlament de Catalunya
Aquest diumenge, 31 de gener, acte institucional a l’escultura FITA i projecció de la pel·lícula d’animació "Josep" La tinent d’alcalde Sandra Castro ha participat en la commemoració institucional que organitza el Parlament de Catalunya
L’Ajuntament de Lleida commemorarà el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat aquest diumenge, 31 de gener, a les 12 h, amb un acte de record i memòria davant de l’escultura d’Àngel Eroles, FITA. L’activitat forma part del conveni de col·laboració per realitzar accions de recuperació de la Memòria Democràtica entre l’Ajuntament de Lleida, el Centre Excursionista de Lleida i l’Amical de Mauthausen, dins del projecte Stolpersteine.
Amb motiu d’aquest dia internacional, que s’escau el 27 de gener, la tinent d’alcalde Sandra Castro ha participat telemàticament aquesta dimarts en l’acte institucional que organitza el Parlament de Catalunya i que ha encapçalat el seu president Roger Torrent.
Projecció del film d’animació “Josep”
Els actes programats a Lleida per Memòria Democràtica del Departament de Drets Civils de la Paeria inclouen també la projecció de la pel·lícula “Josep”.
Es tracta d’un film d'animació franco-espanyola que compta amb el segell del Festival de Cannes i dirigit pel dibuixant francès Aurel. La producció mostra la retirada dels exiliats republicans cap a França i l'existència de camps de concentració per a refugiats espanyols en aquest país durant els primers anys del franquisme.
"Josep" narra la història del dibuixant i exiliat republicà Josep Bartolí i Guiu i la seva experiència en els camps de concentració francesos el 1939. L'actor català Sergi López li presta la seva veu en una pel·lícula que compta també amb la participació, en el repartiment i la banda sonora, de Sílvia Pérez-Cruz. L’acte serà presentat pel dibuixant i dissenyador gràfic lleidatà, Josep Maria Cazares.
La pel·lícula es projectarà el dia 31 de gener al Cafè del Teatre de l’Escorxador a les 18 h. L’acte serà gratuït i caldrà fer inscripció prèvia.
Recerca sobre les persones deportades
Memòria Democràtica del Departament de Drets Civils està fent recerca dels noms de les persones de Lleida que van ser deportades als camps de concentració nazi a partir de diferents bases de dades i n’ha trobat 43 lleidatans i 2 lleidatanes.
Aquesta tasca ha permès detectar errades en els noms dels llistats dels diversos registres consultats i s’ha canviat la placa de noms inaugurada l’any passat per una altra amb els noms correctes, amb el vistiplau de les famílies que s’han pogut localitzar.
27 de gener, data de l’alliberament d’Auschwitz
L'1 de novembre de 2005, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució 60/7, en la qual es designava el 27 de gener com a Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat. El 27 de gener de 1945 les tropes soviètiques van alliberar el camp d’extermini nazi més gran: el d'Auschwitz-Birkena a Polònia. La resolució condemnava, sense excepcions, qualsevol manifestació d’intolerància religiosa, incitació, assetjament o violència contra persones o comunitats basada en l’origen ètnic o les creences religioses, a qualsevol lloc del món.
La data pretén recordar i dignificar totes les víctimes del genocidi en què van ser assassinades aproximadament 6 milions de persones jueves, 220.000 gitanes, 250.000 persones amb discapacitat mental i física, i 9.000 homosexuals a mans del règim nazi i dels seus col·laboradors. Prop de 9.000 republicans i republicanes espanyols van ser deportats als camps de concentració i extermini nazis, morint un 60%. També foren perseguits un elevat nombre de persones de minories religioses, sobretot Testimonis de Jehovà.
Cada any, l’Holocaust Memorial Day Trust, organització britànica que neix del Tractat d’Estocolm (2000) quan 46 governs es van citar en aquesta ciutat per tractar el tema de l’educació, la commemoració i la recerca entorn de l’Holocaust, proposa un el lema per tractar i divulgar el Dia en Memòria de les víctimes de l’Holocaust. Aquest any 2021, la commemoració gira al voltant del tema Be the Light in the Darkness (Sigues la llum a la foscor).