La 25a edició d’Animac presenta la seva programació infantil amb una trentena de nous curtmetratges
El film guardonat ‘Calamity’ i estrenes a l’estat espanyol dels migmetratges ‘Zog and the flying doctors’ i ‘Vanille’La programació infantil d’Animac es completa amb les Sessions escolars que enguany es programaran online, del 25 de febrer al 7 de març, i s’espera la participació d’una seixantena d’escoles i més de 10.000 alumnes de Lleida ciutat i província
El film guardonat ‘Calamity’ i estrenes a l’estat espanyol dels migmetratges ‘Zog and the flying doctors’ i ‘Vanille’La programació infantil d’Animac es completa amb les Sessions escolars que enguany es programaran online, del 25 de febrer al 7 de març, i s’espera la participació d’una seixantena d’escoles i més de 10.000 alumnes de Lleida ciutat i província
Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida del 25 de febrer al 7 de març, celebra enguany el 25è aniversarii ho farà amb una àmplia programació de curtmetratges, migmetratges i llargmetratges internacionals en la secció Petit Animac, l’apartat d’Animac especialment pensat per als més menuts de la casa, per introduir-los en el món de l’animació, incentivar la seva curiositat i gust pel cinema, amb tècniques i estils diversos, i de diferents països de procedència. El Petit Animacd’enguany estarà format per cinc sessionsamb trenta-sis films (trenta-tres curtmetratges, dos migmetratges i un llargmetratge),quinze dels quals s’estrenen a l’estat espanyol.
Com a novetat d’enguany, a més de les projeccions presencials habituals del Petit Animac al Teatre de la Llotja i al CaixaForum Lleida,que tindran lloc durant el cap de setmana del 27 i 28 de febrer, se sumarà una programació especial en línia a Filmin, del 25 de febrer al 7 de març, amb un apartat específic per a la secció Petit Animac, que atansarà les pel·lícules a tota la família sense necessitat de moure’s de casa.
D’entre els films programats en la secció Petit Animac, destaca l’estrena a l'estat espanyol del migmetratge “Zog and the Flying Doctors” (Regne Unit, 2020), una comèdia d’aventures dirigida per Sean Mullen i basada en el llibre del mateix títol escrit per Julia Donaldson i il·lustrat per Axel Scheffler. També serà estrena a l’estat espanyol el migmetratge“Vanille”(França, 2020), dirigit per Guillaume Lorin. I el llargmetratge que es projectarà en pantalla gran a Lleida serà “Calamity, la infància de Martha Jane Cannary”(França, 2020), la nova pel·lícula de Rémi Chayé, un fascinant western feminista guanyador del Cristal del Festival d’Annecy 2020.
La diversitat de procedències és un dels trets distintius de la selecció del Petit Animacd’enguany, amb films de dotze nacionalitats diferents, com França, Rússia, Espanya, Regne Unit, Argentina, Irlanda i el Canadà, entre altres. I les tècniques més diversesestan representades en aquesta selecció, amb films realitzats amb la tècnica de l’stop motion amb titelles, plastilina o retallables, animació 2D amb dibuix digital o sobre paper, i animació 3D, entre altres.
La programació infantil d’Animac 2021 es completarà amb les Sessions escolarsque enguany s’adapten a la situació sanitària i tindran un format online a través de Filmin, en comptes de les projeccions habituals que es feien a La Llotja de Lleida. Seran del 25 de febrer al 7 de marçi s’espera que hi participin una seixantena d’escoles i més de 10.000 alumnes de Lleida ciutat i província.
AVANÇAMENT DE LA PROGRAMACIÓ DEL PETIT ANIMAC 2021
El Petit Animac d’enguany estarà format per cinc sessionsamb una trentena de nous curtmetratges, dos migmetratges i un llargmetratge, de dotze nacionalitats diferents, com França, Rússia, Espanya, Regne Unit, Argentina, Irlanda i el Canadà, entre altres. Cal destacar que la secció Petit Animacd’enguany comptarà amb una quinzena de films que s’estrenen a Espanya, entre curtmetratges i migmetratges.
Com en edicions anteriors, per als més petits de la casa Animac programarà la sessió Petit Animac 1 Short&Sweet (+0 anys) amb una selecció de curtmetratges musicals, dolços, curts i visualment atractius, per introduir els més menuts al món de l’animació, incentivar la curiositat i el gust pel cinema, amb tècniques i estils diversos, i de diferents països de procedència. En aquesta sessió, destaca l’estrena a Espanya del curtmetratge “Abstract Animals” (Macedònia, 2020) del nord-americà Dana Sink, i el nou treball d’Angela Steffen “Patchwork Tiger” (Alemanya, 2020), creadora de la sèrie “Patchwork Pals”.
D’entre els films programats en la sessió Petit Animac 2 (+3 anys), destaca l’estrena a Espanya del migmetratge “Zog and the Flying Doctors” (Regne Unit, 2020). Es tracta d’una comèdia d’aventures d’una princesa que vol ser doctora, que farà les delícies de tota la família. El film està dirigit per Sean Mullen i es basa en el llibre del mateix títol escrit per Julia Donaldson i il·lustrat per Axel Scheffler, autors també d’“El Grúfal” i “El caragol i la balena”, els migmetratges dels quals, també produïts per Magic Light Pictures, s’han projectat en anteriors edicions d’Animac amb molt bona acollida del públic.
Dins la sessió Petit Animac 3(+6 anys) es programaran curtmetratges com “Matilda and the Spare Head” (Lituània, 2020), dirigit per Ignas Meilūnas, que narra la història d’una nena que vol ser la persona més intel·ligent del món. Quan totes les coses que ha après ja no poden cabre en el seu cap, la seva mare li compra un de reserva. Es tracta d’una peça molt visual i original, realitzada amb la tècnica de l’stop motion.
També dins la sessió Petit Animac 3 es podrà veure l’estrena a Espanya del migmetratge “Vanille” (França, 2020), dirigit per Guillaume Lorin i fet amb la tècnica del 2D. La Vanille, una jove parisenca que fa poc ha arribat a l’illa de Guadalupe, se submergeix en una aventura tenyida de misteri, trobant personatges pintorescs i una flor màgica. Unes vacances que prometen ser plenes de situacions imprevistes.
Destaca també la producció feta a Catalunya, com el curtmetratge “Florian” (Espanya, 2020), produït a BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona, un treball molt visual que té com a protagonista un senyor al qual li surten flors a la barba, que es podrà veure també en la sessió Petit Animac 3.
És remarcable la qualitat dels treballs presentats per les escoles d’animació d’arreu, com és el cas del curtmetratge “Coincés” (França, 2020), dirigit per Masa Avramovic i produït per l’escola de cinema La Poudrière, que s’estrena a Espanya dins de la sessió Petit Animac 4 (+3 anys). Es tracta d’una història ambientada a Sèrbia, amb molt humor i picaresca, d’un viatge en autobús que no pot passar la frontera perquè el conductor no paga el suborn a l’oficial de la duana. Els passatgers uneixen forces per continuar el seu viatge.
Un altre dels curtmetratges que s’estrenen a Espanya dins la sessió Petit Animac 4 és “Wet&Soppy” (Irlanda, 2020), dirigit per Cliona Noonan, que explica la història d’un home turmentat pel clima que només vol eixugar-se la roba interior i que es veu obligat a utilitzar la bugaderia del barri cada vespre.
De les produccions espanyoles seleccionades a la secció Petit Animac destaca el curtmetratge de José Prats i Álvaro Robles “Parapluies” (Espanya, 2020), inclòs dins la sessió Petit Animac 4 i que ja va visitar Animac en un pitch de la secció Incubator, l’apartat professional d’Animac on es presenten projectes en estat embrionari i un panel d’experts els ajuda a créixer. “Parapluies” explica la història de la Kyna, de sis anys, que passa els dies jugant despreocupadament sota la protectora "barba-paraigua" del seu pare, en Din. Una nit, la seva estimada gossa Nana desapareix i, per trobar-la, la Kyna s'embarcarà en una aventura d'autodescobriment i s'enfrontarà a la seva gran por, la pluja.
Finalment, el llargmetratge que es programarà en la sessió Petit Animac 5 (+8 anys) serà “Calamity, la infància de Martha Jane Cannary” (França, 2020), la nova pel·lícula de Rémi Chayé, un fascinant western feminista guanyador del Cristal del Festival d’Annecy 2020.
“Calamity, la infància de Martha Jane Cannary” explica la història dela Martha Jane que viatja amb la seva família en un comboi per l’oest americà l’any 1863. Després d'un accident, el seu pare emmalalteix i ella ha d'assumir la responsabilitat per seguir endavant amb el viatge, i decideix posar-se pantalons i tallar-se els cabells, escandalitzant a la societat per adoptar un rol masculí. La seva forta personalitat davant dels perills del viatge i el món salvatge que l’envolta, convertirà a Martha Jane Cannary-Burke en Calamity Jane, una heroïna, tota una llegenda de l’oest.
SESSIONS ESCOLARS EN LÍNIA PER A MÉS DE 10.000 ALUMNES
Les sessions escolars d’Animac d’enguany tindran un format en línia a través de Filmin,del 25 de febrer al 7 de març. En total s’espera que participin una seixantena d’escoles i més de 10.000 alumnes de la província de Lleida, dades similars a les d’edicions anteriors.
Amb aquest format en línia, els alumnes podran gaudir de les projeccions als seus centres educatius sense necessitat de desplaçar-se i, com cada any, comptaran amb el material habitual que es facilita a les escoles per acompanyar el visionat de les peces d’animació.
Com en altres edicions, es programaran tres sessions escolars amb una selecció de curtmetratges d’animació adaptats als diferents cursos acadèmics: una sessió per als alumnes d’Educació infantil i cicle inicial (de 3 a 7 anys); una per als de Cicle mitjà i superior (de 8 a 11 anys), i altra per als d’Educació secundària (ESO, Batxillerat i Cicles Formatius).